Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

Επισκέψιμος από το 2021 ο βυζαντινός πύργος της Νέας Φώκαιας στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής

Με στόχο την προστασία του Πύργου της Νέας Φώκαιας όσο και την ανάδειξή του η Εφορία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής έχει ολοκληρώσει πέρυσι το καλοκαίρι μια σειρά από εργασίες αναστήλωσης και συντήρησης.

Η Εφορία θέλει να καταστήσει τον Πύργο επισκέψιμο στους εσωτερικούς του χώρους για όλους όσους φθάνουν στην Κασσάνδρα και έτσι έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι εργασίες στο εξωτερικό και στο εσωτερικό του.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκαν και οι εργασίες εγκατάστασης σιδερένιας σκάλας για να μπορεί κανείς να ανεβαίνει στον Πύργο.

Τώρα μένουν μόνο ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες και το επόμενο καλοκαίρι ο Πύργος της Ν. Φώκαιας θα ανοίξει τις πύλες του για τους επισκέπτες.

Παράλληλα, στα σχέδια της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής είναι να προβάλλεται κάθε Σαββατοκύριακο στους τοίχους του Πύργου το τρισδιάστατο ντοκιμαντέρ που αφηγείται την ιστορία του τόπου και του βυζαντινού μνημείου μέσα στην πάροδο των αιώνων και που φέτος σταμάτησε η προβολή του λόγω των έκτακτων μέτρων για τον κορονοϊό.

Πηγή: www.visitkassandra.com

Πηγή: www.visitkassandra.com

Ο πέτρινος πύργος, ύψους 28 μέτρων, πιθανολογείται ότι χτίστηκε στα 1407 για την προστασία του μετοχίου της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου, ενώ το 1821 -οπότε και πυρπολήθηκε- είχε στήσει εκεί το στρατηγείο του ο αρχηγός της επανάστασης στη Χαλκιδική, Εμμανουήλ Παπάς.

Γύρω στα 5000 π.Χ., υπήρξε στο σημείο αξιόλογος προϊστορικός οικισμός, ο οποίος διατηρήθηκε ακμαίος για περίπου 3000 χρόνια και εγκαταλείφθηκε κοντά στο 1000 π.Χ.

 

Πηγή: www.halkidikinews.gr

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media