Κυριακή 5 Ιουλίου 2020

Επίσκεψη Ολλανδών δημοσιογράφων σε Άγιον Όρος, ανατολική Χαλκιδική και Αμφίπολη

Οι Ολλανδοί δημοσιογράφοι Paul Robert και Rolf Bos, επισκέφθηκαν (6 – 14/04/2019) το Άγιον Όρος, την Ανατολική Χαλκιδική και την Αμφίπολη και κατέγραψαν τον τρόπο με τον οποίο η θρησκευτικότητα ενός τόπου συνδέεται με τις εναλλακτικές τουριστικές δραστηριότητες, συνθέτοντας ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν, προκειμένου να συντάξουν ειδικά αφιερώματα για τους εν λόγω προορισμούς.

Αφηγήματα για τη φύση, που περικλείει την Αριστοτελική Ιστορία, αναμένεται να εμφανισθούν στο Reader’s Digest, το οποίο εκτός από την Ολλανδία καλύπτει πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και άρθρα για την πολιτιστική οικουμενικότητα και τη θρησκευτική κληρονομιά του Αγίου Όρους θα καλύψουν εντυπωσιακό αριθμό σελίδων στα ολλανδικά περιοδικά Focus και De Groene.

Οι δημοσιογράφοι διέμειναν στην Αθωνική Πολιτεία, την οποία κυριολεκτικά «χτένισαν», περπατώντας από τόπο σε τόπο, ώστε να γίνουν κοινωνοί της ιδιαίτερης ζωής της. «Ο Άθωνας», είπε ο Paul Robert, «τον οποίο επισκέπτομαι για 3η φορά είναι το πιο ζωντανό θρησκευτικό κύτταρο του κόσμου. Μοναδικός, Επιβλητικός, Ξεχωριστός – σου δίνει την αίσθηση ότι ποτέ δε θα τον “διαβάσεις” αν δε αποτελέσεις κομμάτι της πολιτισμικότητάς του».

Στη συνέχεια «γνώρισαν τη μακεδονική ιστορία με ένα ποδήλατο», ενώ ακολούθησαν περιπατητικές διαδρομές της Ουρανούπολης (Προαθωνικός Περίπατος), της Ολυμπιάδας (Αριστοτελικός Περίπατος), του Παγγαίου Όρους και «του Αλέξη Ζορμπά» στο Παλαιοχώρι, η οποία αποτελεί το νέο και πολλά υποσχόμενο τουριστικό brand της Ανατολικής Χαλκιδικής και του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Η από μέρους τους προσφορά μοναστηριακού φωτογραφικού υλικού στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ουρανούπολης τιμήθηκε (και εκτιμήθηκε) ιδιαίτερα από τους ντόπιους, οι οποίοι στο πρόσωπο των Ολλανδών αναγνωρίζουν πλέον φίλους του οικισμού και της ιστορίας του.

Η προώθηση του περιπατητικού προγράμματος «Σιθωνία – Ανατολική Χαλκιδική – Αμφίπολη» στην ολλανδική τουριστική αγορά προγραμματίζεται να κορυφωθεί τους επόμενους μήνες, όπου εξιδεικευμένοι Ολλανδοί ταξιδιωτικοί πράκτορες αναμένονται στην περιοχή, προκειμένου να ακολουθήσουν μεγάλα τμήματα του οργανωμένου περιπατητικού της δικτύου.

Η επίσκεψη αποτελεί συνέχεια της δραστηριότητας που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής αποστολής του Δικτύου στη θεματική έκθεση Fiets En Wanderbeurs της Ουτρέχτης (01 – 03/03/2019), αλλά και μέρος του επαγγελματικά δομημένου σχεδιασμού σε ό,τι αφορά την εξέλιξη ειδικών μορφών τουρισμού.

«Δημιουργούμε προϋποθέσεις, οι οποίες “προλογίζουν” τις δικτυώσεις μας», αναφέρει σε δήλωσή του ο Πρόεδρος Δ.Σ. του Δικτύου «Πόλεις του Μεγαλέξανδρου» και Δήμαρχος Αμφίπολης, Κώστας Μελίτος. «Μεταξύ άλλων», λέει, «προετοιμάζουμε ένα δίκτυο ορεινών όγκων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπου μύθοι, φύση, άνθρωποι, πολιτισμός και δραστηριότητες συνθέτουν ένα προϊόν εναλλαγής στην τοπική ανάπτυξη, που θα αναδεικνύει τους τόπους μέσα από δεκάδες συνέργειες και πολυποίκιλες εξωστρεφείς δραστηριότητες».

 

Φωτογραφίες

1η: Ακολουθώντας τη διαδρομή του Αλέξη Ζορμπά στο Παλαιοχώρι

2η: Ακολουθώντας τον Προαθωνικό Περίπατο και φθάνοντας στην Ακτή Κομίτσα

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στο Instagram