Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Επιπτώσεις από τις τρομοκρατικές επιθέσεις και στον ελληνικό τουρισμό

PLANES1

 

Τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες είχαν αντίκτυπο και στον ελληνικό τουρισμό, με αποτέλεσμα από το πρωί της περασμένης Τρίτης σημειώνεται «πάγωμα» των κρατήσεων από παραδοσιακές αγορές «άντλησης» επισκεπτών για τη χώρα μας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέα Ανδρεάδη.

Ο κ. Ανδρεάδης σημειώνει ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, πέραν των άλλων, επέφεραν ένα ισχυρό χτύπημα στον πυρήνα του παγκόσμιου τουρισμού, καθώς σε αντίθεση με τις επιθέσεις στο Παρίσι, αυτήν τη φορά, οι τρομοκράτες επέλεξαν να χτυπήσουν μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, με βάση λοιπόν τα νέα δεδομένα, ζητεί να αυξηθεί η παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας σε σημεία αιχμής της τουριστικής κίνησης στη χώρα μας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γιάννης Ρέτσος, επαναλαμβάνει τη θέση του πως η νέα τουριστική περίοδος, πέραν όλων των άλλων, θα διαμορφωθεί σε ικανό βαθμό και από σειρά εξωγενών παραγόντων που αυτό το διάστημα παραμένουν αστάθμητοι, όπως:

α) Η γεωπολιτική αστάθεια στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο.

β) Ο φόβος για πιθανές νέες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη.

γ) Η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και των μεγάλων αγορών.

δ) Η κρίση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας.

Το χτύπημα στις Βρυξέλλες έρχεται να προστεθεί στην τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη πριν από περίπου μία εβδομάδα. Ήδη, ο τουρκικός τουρισμός προσμετρά σοβαρές απώλειες, με τις κρατήσεις από τις μεγάλες χώρες να παρουσιάζουν σημάδια κατάρρευσης. Παράγοντες της γειτονικής χώρας κάνουν λόγο για οικονομικές απώλειες οι οποίες μπορεί να φθάσουν έως και 12 δισ. δολ. αλλά και για απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας σε τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο του Στάθη Κουσουνή στο kathimerini.gr