Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

Επενδύσεις (και) στον τομέα του τουρισμού στο ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης

 

Κατατέθηκε χθες (28/04) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ελληνικό σχέδιο 4.104 σελίδων για την αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το κείμενο περιλαμβάνει τόσο τα έργα τα οποία θα χρηματοδοτηθούν όσο και τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα συνοδεύουν αυτά, θέτοντας το σύνολο των ζητημάτων υπό την κρίση της Ε.Ε.

Στην Ελλάδα το αρχικό ποσό που αντιστοιχεί είναι 4,1 δισ. ευρώ και η Κομισιόν έχει περιθώριο δύο μήνες, έως τις 27 Ιουνίου, για να δώσει την τελική της έγκριση.

 

 

Απόδοση στην οικονομία

Δυνητικά θα αυξηθεί το επίπεδο του πραγματικού ΑΕΠ κατά 6,9% έως το 2026, δηλαδή κατά περίπου 1,15 ποσοστιαίες μονάδες κατά μέσο όρο κάθε χρόνο για την περίοδο 2021 – 2026.

Παράλληλα, η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, που περιλαμβάνονται στο σχέδιο, συνεισφέρουν επιπλέον στο ρυθμό μεγέθυνσης του πραγματικού ΑΕΠ κατά 0,45 ποσοστιαίες μονάδες κατά μέσο όρο κάθε χρόνο την περίοδο 2021 – 2026.

 

Κατανομή χρημάτων

Τα πρώτα χρήματα ύψους τεσσάρων δισ. ευρώ θα εισρεύσουν στην Ελλάδα πριν το τέλος του καλοκαιριού και η βασική στόχευση είναι η κάλυψη του μεγάλου κενού σε επενδύσεις, σε εθνικό προϊόν και απασχόληση.

Ειδικότερα, οι δράσεις πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Αυγούστου του 2026 και τα 12,7 δισ. ευρώ των δανείων θα πρέπει να επιστραφούν στην Κομισιόν σε ένα διάστημα 20 ετών.

 

Η ακτινογραφία των κονδυλίων αναλύεται στα εξής ποσά:

1. 18,2 δισ. ευρώ επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή,

2. 12,728 δισ. ευρώ που θα δανειστεί η Ελλάδα ώστε με τη σειρά του το κράτος να δανείσει σε υποψήφιους επενδυτές,

3. Στα 7,457 δισ. ευρώ που θα βάλουν από την τσέπη τους ιδιώτες επενδυτές και 4 στα 19 δισ. ευρώ που θα πρέπει να εξασφαλίσουν οι τράπεζες (είτε εγχώριες, είτε ξένες) προκειμένου να χρηματοδοτήσουν επενδυτές.

 

Οι κύριοι άξονες

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

– Κίνητρα για επενδύσεις ενεργειακής αποδοτικότητας για κατοικίες, επιχειρήσεις και Δημόσιο,

– Υποδομές 5G και οπτικών ινών,

– Μεταρρυθμίσεις για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος

– Ισχυρά κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις και συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα,

– Επενδύσεις στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και της αγροδιατροφής.

 

Στόχοι

Στους βασικούς στόχους της κυβέρνησης είναι από φέτος να πετύχει υψηλούς και διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 3% με επιστροφή σε ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023.

 

Πηγή: www.ot.gr

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media