Μετά τις έντονες αντιδράσεις κατοίκων της περιοχής της Ακρόπολης για την ανέγερση κτηρίων (ξενοδοχείων) που, λόγω του ύψους τους, θα παρεμποδίζουν τη θέα προς τον ιερό βράχο, ανακοινώθηκε από τα Υπουργεία Πολιτισμού & Αθλητισμού και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ότι εξετάζουν όλες τις σχετικές παραμέτρους και διαδικασίες, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων τους, ώστε να εντοπιστούν τυχόν κενά ή παραλείψεις και να εξευρεθούν εναλλακτικές λύσεις, προκειμένου να διαφυλαχτεί η ογκοπλαστική μνήμη της πόλης, η πολιτιστική ταυτότητα, τα μνημεία της και οι κοινωνικές αξίες που σχετίζονται με το δομημένο περιβάλλον της.
Ο λόγος για τα ακίνητα επί των οδών:
α) Φαλήρου 5 (δείτε ΕΔΩ)
β) Μισαραλιώτου 7 – 11 και Τσάμη Καρατάσου 4 (δείτε ΕΔΩ).
Το υπουργείο Πολιτισμού προχωρά στην επανεξέταση των συγκεκριμένων περιπτώσεων και εκ νέου εισαγωγή τους στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ):
– Για την πρώτη περίπτωση του νέου ξενοδοχείου της οδού Φαλήρου, σε σχέση με τις απαιτούμενες εγκρίσεις, με παράλληλο αίτημα προς το Δήμο Αθηναίων για τις εκδοθείσες πολεοδομικές άδειες
– Για την περίπτωση του ξενοδοχείου που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην οδό Μισαραλιώτου, σημειώνεται ότι δεν έχει ακόμα εισαχθεί προς αδειοδότηση σε όργανα του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Να σημειωθεί ότι, η Γενική Διεύθυνση Πολεοδομίας της Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος έχει ανακοινώσει τη σύσταση ομάδας εργασίας για την επανεξέταση των όρων δόμησης της ευρύτερης περιοχής που περιβάλλει την Ακρόπολη. Μέχρι την ολοκλήρωση του έργου της και τον ανακαθορισμό των όρων δόμησης στην περιοχή, εξετάζεται η προσωρινή αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών.
Σημείωση eTravel News
Σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ στο kathimerini.gr, «εφόσον έχει τηρηθεί η κείμενη πολεοδομική νομοθεσία και ιδίως από τη στιγμή που το κτίριο είναι αποπερατωμένο, πολύ δύσκολα μπορεί να αλλάξει κάτι», σημείωναν χθες φορείς της αγοράς ακινήτων, αναφορικά με το ξενοδοχείο της οδού Φαλήρου 5, το οποίο πρόκειται να λειτουργήσει εντός του επόμενου διμήνου.
Πρόκειται για επένδυση 10 εκατ. ευρώ που υλοποιείται από την εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ, συμφερόντων της οικογένειας Ευμορφίδη (Coco-Mat). Οι εργασίες ανέγερσης ξεκίνησαν το 2017 και πλέον το κτίριο βρίσκεται στο τελικό στάδιο της αποπεράτωσης, καθώς απομένουν μόνο παρεμβάσεις στο εσωτερικό του.