Τρίτη 16 Αυγούστου 2022

Ενθαρρυντικά μηνύματα για τον τουρισμό της Ηπείρου από διεθνείς τουριστικές εκθέσεις

 

Με θετικά μηνύματα για τον τουρισμό της Ηπείρου ξεκίνησε το πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Περιφέρειας για το 2022.

Ήδη συμμετείχε -ως συνεκθέτης με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ)- σε τρεις μεγάλες διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, σε δύο εκ των οποίων (Τελ Αβίβ και Βελιγράδι) σε συνέχεια προηγούμενων και σε μια (Βρυξέλλες), που φέτος την ενέταξε στο σχεδιασμό της.

Η συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στη διεθνή τουριστική έκθεση «Salon des Vacances», εντάσσεται στην επιλογή του Βελγίου ως μιας νέας αγοράς «στόχου» μετά από αυτή της Ολλανδίας (Κάτω Χώρες), καθώς το προφίλ του εν δυνάμει επισκέπτη που αναζητά θάλασσα και ορεινά τοπία, ταιριάζει στην Ήπειρο.

Το άνοιγμα στη νέα αγορά της Benalux, είχε προετοιμαστεί από την Περιφέρεια τον περασμένο χρόνο, όταν υλοποίησε δράσεις προς αυτό το στόχο σε συνεργασία με το Γραφείο ΕΟΤ Κάτω Χωρών, όπως ήταν η συμμετοχή της στην πλατφόρμα www.linktogreece.com και την παρουσίαση μέσω webinar και μέσω της ίδιας πλατφόρμας, του προορισμού «Ήπειρος», σε ζωντανή σύνδεση, στις 4 Νοεμβρίου 2021.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Επίσης έχουν προγραμματιστεί τα επόμενα βήματα της άνοιξης, τα οποία περιλαμβάνουν τόσο τη συμμετοχή δημοσιογράφων του Βελγίου και της Ολλανδίας στη 2η Συνδυαστική Εκστρατεία που θα υλοποιηθεί τον Απρίλιο του 2022, όσο και την πραγματοποίηση της 1ης Προωθητικής Δράσης στις Βρυξέλλες το Μάιο του 2022.

Στα χαρακτηριστικά του κοινού που επισκέφτηκε το Περίπτερο της Περιφέρειας Ηπείρου, κατά τη διάρκεια της διεθνούς τουριστικής έκθεσης στις Βρυξέλλες, καταγράφεται το ενδιαφέρον μεμονωμένων, κατά βάση, επισκεπτών που αναζητούσαν νέους προορισμούς, ακόμη και για το φετινό καλοκαίρι και η Ήπειρος φαίνεται ότι με συστηματική δουλειά και συνεργασίες, μπορεί να αποτελέσει έναν τέτοιο.

Επίσης ο μεγάλος αριθμός επισκεπτών μαθητικών ηλικιών έδειξε ότι δύναται να αποτελέσει έναν επιμέρους στόχο, αφού εκτός των καλοκαιρινών διακοπών, άλλες δύο φορές το έτος (Οκτώβριο και Φεβρουάριο) έχουν διακοπή των μαθημάτων.

Παράλληλα, και στα πλαίσια της Ηπειρώτικης φιλοξενίας, το ενημερωτικό σκέλος καθώς και αυτό των προγραμματισμένων επαφών, τα στελέχη της Διεύθυνσης Τουρισμού που συμμετείχαν στην έκθεση προσέφεραν στους επισκέπτες παραδοσιακά ηπειρωτικά προϊόντα των εταιρειών AMVRELIA KONTODIMAS «ΚΟΝΣΣΕΡΒΟΛΙΑ ΑΡΤΑΣ Π.Γ.Ε.» και «ZOINOS Συνεταιριστική Οινοποιία Ηπείρου Α.Ε.».

Μεταξύ άλλων επισκεπτών, την αισιοδοξία τους για το μέλλον του τουρισμού στην Ήπειρο, αλλά και για τα ως τώρα θετικά αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί, εξέφρασαν τόσο ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Βέλγιο Διονύσιος Καλαμβρέζος όσο και ο Πρόξενος Βασίλειος Ζαρμπάλης, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος της Διευθύντριας Τουρισμού Ιουλίας Μαρκούλα ανταποκρινόμενος στην επίσημη πρόσκληση της Διευθύντριας για στήριξη της προσπάθειας της Περιφέρειας Ηπείρου για άνοιγμα της νέας αγοράς του Βελγίου.

Τέλος τα συγχαρητήριά τους προς την αποστολή της Ηπείρου επέδωσαν η Διευθύντρια και η Υποδιευθύντρια του Γραφείου ΕΟΤ Κάτω Χωρών για το μεθοδικό τρόπο προβολής της Ηπείρου.

Την αποστολή στις Βρυξέλλες αποτελούσαν η Ιουλία Μαρκούλα Διευθύντρια Τουρισμού Περιφέρειας Ηπείρου, ο Ηλίας Γκαρτζονίκας Περιφερειακός Σύμβουλος Ηπείρου και η Δέσποινα Σιαμπίρη στέλεχος Περιφέρειας Ηπείρου.

 

IFT

Η αγορά της Σερβίας, είναι μια από τις αναδυόμενες για την Ήπειρο τουριστική αγορά, καθώς το ενδιαφέρον που καταγράφεται από Σέρβους τουρίστες έχει ουσιαστικά την αφετηρία του στην ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων και ειδικότερα της Εγνατίας Οδού.

Η Περιφέρεια Ηπείρου άρχισε τη συμμετοχή της στη διεθνή έκθεση του Βελιγραδίου IFT από το 2014, ενώ κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους και συγκεκριμένα στις 12 Απριλίου 2021, συμμετείχε στο διαδικτυακό Forum NEW DEAL EUROPE και όπως διαπιστώθηκε και με τη φετινή της συμμετοχή στην έκθεση στο Βελιγράδι, υπάρχει συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για διακοπές στην Ήπειρο, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το περίπτερο της Περιφέρεια Ηπείρου επισκέφτηκαν, μεταξύ άλλων, ο Έλληνας Πρέσβης Γεώργιος Διακοφωτάκης, ο Πρόξενος Κωνσταντίνος Ανδρουλάκης και ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ελληνικής Μειονότητας στη Σερβία Πέταρ Ραδίφτση Νατζ.

Την αποστολή στο Βελιγράδι αποτελούσαν ο Γεώργιος Ψωμάς και ο Ιωάννης Γεωργαλής, στελέχη της Περιφρειακής Ενότητας Άρτας της Περιφέρειας Ηπείρου.

Στο πλαίσιο των συνεργασιών της Περιφέρειας με φορείς και πρόσωπα του τουρισμού του τόπου στο περίπτερο της Περιφέρειας Ηπείρου στις Βρυξέλλες φιλοξενήθηκαν εκπρόσωποι του Δήμο Βορείων Τζουμέρκων και του Επιμελητήριο Ιωαννίνων και στο Βελιγράδι του Δήμου Πάργας.

 

Σταθερός προορισμός η Ήπειρος για τους Ισραηλινούς

Αυξημένος είναι και φέτος ο αναμενόμενος αριθμός τουριστών από το Ισραήλ. Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στη διεθνή τουριστική έκθεση Ι.Μ.Τ.Μ. στο Τελ Αβίβ που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 29 και 30 Μαρτίου 2022.

Το Ισραήλ είναι μια αγορά – «στόχος» με πολύ θετικά αποτελέσματα για την Περιφέρεια Ηπείρου η οποία μεθοδικά από το 2008 προβάλλει συνεχώς τις περιοχές της στην Ι.Μ.Τ.Μ. που είναι η μοναδική στη χώρα.

Το σταντ της Περιφέρειας Ηπείρου -η οποία φιλοξενήθηκε ως συνεκθέτης στο περίπτερο του Ε.Ο.Τ.- επισκέφθηκε πλήθος Ισραηλινών επισκεπτών με ενδιαφέροντα για διάφορες μορφές τουρισμού, ενώ ένας σημαντικός αριθμός τους εκδήλωσε την πρόθεσή του για άμεσο προγραμματισμό ταξιδιού.

Σε αυτό συνετέλεσε και το γεγονός ότι στην αποστολή της Ηπείρου, που φιλοξενήθηκε στο περίπτερο της Περιφέρειας, συμμετείχαν και επιχειρηματίες του τουρισμού που είχαν σημαντικές και άμεσες επαφές με Ισραηλινούς τουριστικούς πράκτορες, αλλά και μεμονωμένους επισκέπτες.

Στον ίδιο χώρο φιλοξενήθηκε και εκπρόσωπος του Δήμου Αρταίων.

Το περίπτερο του ΕΟΤ και το σταντ της Περιφέρειας Ηπείρου – στο οποίο τους υποδέχτηκαν τα υπηρεσιακά της στελέχη Σωτήρης Λώλης και Βίκυ Ηγουμενίδου – επισκέφθηκαν οι Υπουργοί Τουρισμού Ελλάδος και Ισραήλ, Βασίλης Κικίλιας και Yoel Razvozov, αντίστοιχα.