Δευτέρα 29 Μαϊου 2023

Ένωση Ξενοδόχων N. Μαγνησίας: «Αναζητούνται πρωτόκολλα – Αναζητείται Υπουργείο Τουρισμού»

 

Ανακοίνωση της Ένωσης Ξενοδόχων ν. Μαγνησίας

 

Σήμερα, όσο ποτέ, αποδεικνύεται περίτρανα ότι το πάγιο αίτημα μας για τη δημιουργία επιτέλους ενός Υπουργείου Τουρισμού με αρμοδιότητες τέτοιες, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στο έργο του, είναι αναγκαίο.

Δεν αναφερόμαστε στον Υπουργό κύριο Θεοχάρη. Αντιθέτως, πιστεύουμε ότι ο κύριος Θεοχάρης είναι ένας τεχνοκράτης, ο οποίος θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμος σε άλλα θέματα του Υπουργείου.

Φάνηκε για άλλη μια φορά ότι στο μυαλό κάποιων δεν υπάρχουμε. Είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός στις 21/05/2020 ότι «από την 1η Ιουνίου θα ανοίξουν τα 12μηνης λειτουργίας των πόλεων».

Φαίνεται ότι η Πορταριά, η Αγριά, η Ζαγορά και η Τσαγκαράδα δεν έχουν 12μηνης λειτουργίας. Ή γι’ αυτόν δεν υπάρχουν εκεί 12μηνης λειτουργίας.

Αναφέρθηκε στους μικρούς νησιώτικους προορισμούς, όπου θα γίνουν έλεγχοι και θα υπάρχει εκεί ένα επιχειρησιακό πλάνο διαχείρισης κρουσμάτων και φαίνεται ότι δεν υπάρχουν εκτός από τους νησιωτικούς και άλλοι μικροί προορισμοί, όπως είναι τα χωριά του Πηλίου, της ορεινής Αρκαδίας, τα Ζαγοροχώρια, και τόσοι άλλοι μικροί προορισμοί στη χώρα μας.

Δημιούργησε τουρισμό τριών ταχυτήτων. Με τις περιοχές που έχουν νοσοκομεία και κέντρα αναφοράς Covid-19, με νησιά, που έχουν ενισχυμένα κέντρα υγείας και με περιοχές, που υστερούν σε υγειονομικές δομές, καταδικάζοντας έτσι τα νησιά των Σποράδων.

Ανήγγειλε συνεργαζόμενο γιατρό με κάθε κατάλυμα και ακόμη περιμένουμε να καταλάβουμε πως θα γίνει αυτό. Σε περίπτωση που χρειάζεται γιατρός για κάθε κατάλυμα, του ευχόμαστε καλή επιτυχία στην ανεύρεση τόσων γιατρών στα νησιά μας και τον ορεινό όγκο του Πηλίου.

Δεν τα έχουμε με τον κύριο Θεοχάρη, με την ανυπαρξία του Υπουργείου Τουρισμού τα έχουμε. Το οποίο τουλάχιστον θα έπρεπε να έχει ισχυρή παρέμβαση και στα φορολογικά και στα ασφαλιστικά θέματα των ξενοδόχων και να συνεργάζεται με τους φορείς.

Ομολογουμένως, θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το αίτημα μας για σταδιακό άνοιγμα των ξενοδοχείων έγινε αποδεκτό και έτσι επιχειρήσεις και εργαζόμενοι θα αισθάνονται «ασφαλείς» μέχρι νεοτέρας.

Μέχρι δηλαδή οι επιχειρήσεις να αναλάβουν την ευθύνη του ανοίγματος της επιχείρησης τους, εφόσον δουν τη ροή των πελατών τους να ξεκινάει και εφόσον δουν τα πρωτόκολλα και αποφασίσουν ότι μπορούν να τα εφαρμόσουν.

Επίσης, έστω και καθυστερημένα, έγινε αποδεκτό το αίτημά μας για την είσοδο στην επόμενη επιστρεπτέα προκαταβολή, στην οποία θα μπορούν να είναι δικαιούχοι και οι ατομικές επιχειρήσεις. Μια τεράστια αδικία, η οποία υπήρχε στην πρώτη επιστρεπτέα προκαταβολή.

Περιμένουμε τις διευκρινίσεις από το Υπουργείο Εργασίας για να καταλάβουμε τι θα ισχύει με την μερική απασχόληση, με την απασχόληση εκ περιτροπής , με τις ασφαλιστικές εισφορές και πολλά άλλα θέματα.

Η ανακοίνωση εκ μέρους του Υπουργείου Εργασίας για περίπου μία ποσοστιαία μονάδα μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών μάλλον ως αστείο ακούγεται. Έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι το εργασιακό κόστος των ασφαλιστικών εισφορών είναι δυσβάσταχτο. Αναμένουμε τις διευκρινίσεις, διότι υπάρχουν πολλά θολά τοπία στις εξαγγελίες. Πιστεύουμε ότι τα μέτρα είναι προς τη θετική κατεύθυνση και παραπέμπουμε και στις δηλώσεις τόσο του προέδρου της ΠΟΞ όσο και του προέδρου του ΞΕΕ.

 

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ

Γίναμε γνώστες των πρωτοκόλλων, τα οποία θα ψηφιστούν, για τα οποία χρειάζονται πάρα πολλές διευκρινίσεις και επεξηγήσεις. Έτσι, θα δούμε αν εξασφαλίζεται η υγεία των εργαζομένων εργοδοτών, των εργαζομένων και των πελατών.

Περιμένουμε τα οριστικά πρωτόκολλα για να δούμε αν είναι δυνατόν να τα εφαρμόσουμε και πόσο γρήγορα μπορεί να γίνει αυτό. Για να καταλάβουμε πως θα διασφαλιστούν τα δύο παραπάνω, όταν εισερχόμενοι τουρίστες δεν θα υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο.

Βρισκόμαστε δύο μέρες πριν το άνοιγμα των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας και ακόμη τα πρωτόκολλα δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα.

Οι ξενοδόχοι είναι όμηροι αυτής της αναμονής, ενώ παράλληλα δέχονται συνεχείς προτάσεις από διάφορους «επιτήδειους», οι οποίοι υπόσχονται εκπαίδευση, πιστοποίηση και άλλα πολλά για τις επιχειρήσεις μας. Πρέπει να καταλάβουν ότι το απίστευτο αλαλούμ το οποίο επικρατεί δεν βοηθάει την οργάνωση του τουρισμού.

Τα ξενοδοχεία δεν είναι «ανοίξαμε και σας περιμένουμε». Χρειάζεται προγραμματισμός και συνεργασία με όλους.

Συνεχίζουν φυσικά να υπάρχουν και άλλα προβλήματα και άλλες ασάφειες και άλλη αγωνία για τους ξενοδόχους.

Τα ποσά, τα οποία αναγγέλθηκαν για τον Κοινωνικό Τουρισμό, ο καθένας καταλαβαίνει ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αναπληρώσουν την απώλεια των εσόδων των επιχειρηματιών και είναι λογικό. Περιμένουμε και εδώ τις διευκρινίσεις τόσο γι’ αυτά όσο και για τα «ιδιωτικά» voucher, τα οποία ζητήσαμε και εξαγγέλθηκαν.

Τα 24 εκατομμύρια για διαφημιστική καμπάνια σε καμία περίπτωση, σε ένα τομέα της οικονομίας ο οποίος φέρνει μερικά δισεκατομμύρια σε αυτή τη χώρα, δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της περίστασης. Η εμμονή σε αποκλειστικά κεντρική καμπάνια σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανή να καλύψει τις ιδιαιτερότητες προβολής των άλλων περιοχών, οι οποίες θα έχουν την ανάγκη να κάνουν συγκεκριμένη προβολή στις χώρες, από τις οποίες θα προσμένουν επισκέπτες.

Η αναγγελία συνεργασίας με μεγάλους tour operators σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μην συμπεριλαμβάνει και τους μικρούς tour operators, τους σπεσιαλίστες και γενικότερα τα γραφεία τα οποία «φέρνουν» κόσμο στις δικές μας περιοχές.

Όσον αφορά τα δάνεια, είτε είναι αυτά μέσω του ΤΕΠΙΧ είτε μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, σε καμία περίπτωση με τα υπάρχοντα κριτήρια δεν θα φθάσουν στα ταμεία των μικρών επιχειρήσεων.

Με χαρά είδαμε τα θετικά άρθρα στα MME της Ευρώπης για το άνοιγμα του τουρισμού στη χώρα μας. Πέτυχε η κυβέρνηση αυτό το στοίχημα, γιατί άκουσε τους ειδικούς. Δεν θέλουμε να φανταστούμε, δεν ευχόμαστε να έρθει ποτέ αυτή η ώρα που τυχόν κρούσματα στη χώρα μας και πιθανή έλλειψη αντιμετώπισης τους από τις υποβαθμισμένες υγειονομικά περιοχές θα γυρίσει μπούμερανγκ σε όλο αυτό που με πολύ κόπο χτίσαμε.

Θέλει μεγάλη προσοχή , ώστε να παραμείνει η χώρα μας μια υγειονομικά ασφαλής χώρα. Έτσι όπως η κυβέρνηση άκουσε τους ειδικούς υγείας και πέτυχε ας ακούσει και τους ειδικούς του τουρισμού για να πετύχει σε αυτό τον τομέα.

Θέλουμε να ξεκινήσει η τουριστική περίοδος. Θέλουμε οι επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν οικονομικά, να διασωθούν έτσι ώστε να υπάρχουν και του χρόνου αναμένοντας μια καλύτερη τουριστική χρονιά. Θέλουμε οι εργαζόμενοι να επανέλθουν στις εργασίες τους και φυσικά χαιρετίζουμε την απόφαση της κυβέρνησης να επιδοτήσει την εργασία και όχι την ανεργία.

Το κατάλαβαν οι κυβερνώντες έστω και αργά. Θα επανέλθουμε όταν θα έχουμε διευκρινίσεις για όλα τα θέματα που εξαγγέλθηκαν και φυσικά επιτέλους τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Πάγια θέση μας παραμένει ότι μιας και βρέθηκε ο τουρισμός σε μηδενικό σημείο, μόνο από μηδενική βάση μπορεί να ξεκινήσουν όλα. Πάγωμα όλων των παλιών υποχρεώσεων, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να ανταπεξέρχονται στις μηνιαίες υποχρεώσεις τους, ούτως ώστε και το κράτος να αρχίσει να έχει έσοδα.

Καταδικάζουμε απερίφραστα -δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε για την ανικανότητα μερικών να διαχειριστούν την κατάσταση- την απρόσμενη αναγγελία της μη λειτουργίας από 1η αλλά από 15 Ιουνίου των μη κύριων καταλυμάτων συνεχούς λειτουργίας και τους δηλώνουμε ότι αυτοί οι επιχειρηματίες υπηρετούν τον τουρισμό και δεν μπορούν να είναι μπαλάκι στα χέρια κανενός.

Είχαν ενημερωθεί ότι τα συνεχούς λειτουργίας είναι αυτοί που δεν διακόπτουν την λειτουργία των επιχειρήσεων τους, οργανώθηκαν, κάνανε κρατήσεις και ξαφνικά βρέθηκαν στο κενό. Τέτοιες πρακτικές αποδεικνύουν άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχουμε στο μυαλό κάποιων.

Σε αντιδιαστολή όλων αυτών, συνεχίζουν να αλωνίζουν στην αγορά με καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, τα οποία λειτουργούν χωρίς κανόνες και χωρίς περιορισμούς. Ακόμη και στην περίπτωση κάποιων νόμιμων τέτοιων καταλυμάτων υπάρχει ένας αθέμιτος ανταγωνισμός, ο οποίος συνεχίζει να μην έχει όρια.

Προς όλους τους εμπλεκόμενους στον τουρισμό, μόνο με δραστικές ενιαίες λύσεις θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε.

Οι γόρδιοι δεσμοί δεν λύνονται, κόβονται.

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media