Σε διερευνητικές επαφές με τις ελληνικές αρχές αναφορικά με την προοπτική συμμετοχής τους στους διαγωνισμούς για την παραχώρηση των δραστηριοτήτων εξυπηρέτησης της κρουαζιέρας στα λιμάνια του Ηρακλείου και της Κέρκυρας, έχουν εμπλακεί η αμερικανική Carnival Cruise Line και η γερμανικών συμφερόντων TUI Cruises.
Τις εξελίξεις αυτές παρακολουθεί από κοντά και η επίσης αμερικανική Royal Caribbean, η οποία όμως επειδή διατηρεί κοινοπραξία με την TUI στην TUI Cruises (με την οποία λειτουργούν τα κρουαζιερόπλοια Mein Schiff) δεν αναμένεται να είναι υποψήφιος επενδυτής.
Οι δύο όμιλοι έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, προσεγγίσει ήδη τους εμπλεκόμενους με τους διαγωνισμούς του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).
Πρόκειται για το γνωστό σχέδιο αξιοποίησης των δέκα περιφερειακών λιμένων που λειτουργούν με τη μορφή των ανωνύμων εταιρειών, στα οποία περιλαμβάνονται το Ηράκλειο και η Κέρκυρα. Όπως έχει ανακοινώσει η διοίκηση του Ταμείου, η αξιοποίηση θα γίνει μέσω υποπαραχωρήσεων δραστηριοτήτων (π.χ. κρουαζιέρα, εμπορευματικός σταθμός, μαρίνα κ.ά.), χωρίς να πωληθούν οι οργανισμοί λιμένων, όπως συνέβη σε Πειραιά (ΟΛΠ) και Θεσσαλονίκη (ΟΛΘ).
Η Carnival είναι η μία από τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου με μεγάλη ιστορικά παρουσία στη Μεσόγειο και έτσι το ενδιαφέρον της δεν αποτελεί έκπληξη, αφού άλλωστε έχει και στο παρελθόν εξετάσει ανάλογες κινήσεις, τις οποίες όμως δεν προχώρησε το ελληνικό Δημόσιο.
Η TUI Cruises, από την πλευρά της, επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει το γεγονός πως διαθέτει ένα προϊόν κρουαζιέρας άριστα προσαρμοσμένο πάνω στις ανάγκες της γερμανικής αγοράς επιβατών υψηλού εισοδήματος, αλλά και το μεγάλο ενδιαφέρον της αγοράς της Γερμανίας για διακοπές στη Μεσόγειο.
Διαβάστε ολόκληρα τα ρεπορτάζ του Ηλία Μπέλλου (ΕΔΩ) στο kathimerini.gr και του Φώτη Κόλλια (ΕΔΩ) στο euro2day.gr.