Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

Ένα βήμα πιο κοντά η έναρξη των έργων στο Ξενία Παλιουρίου

Ένα ακόμη βήμα πιο κοντά για να ξεκινήσουν τα έργα ριζικής ανακατασκευής – ανάπλασης των εγκαταστάσεων και της έκτασης που περιλαμβάνει το κλειστό για πάνω από 20 χρόνια «Ξενία Παλιουρίου» (φωτογραφία), στην Κασσάνδρα (“πρώτο πόδι”) Χαλκιδικής, έρχεται ο όμιλος Σαββίδη μετά το «πράσινο φως» που άναψε το υπουργείο Πολιτισμού, εγκρίνοντας την αρχιτεκτονική προμελέτη και προκαταρκτική στατική μελέτη προδιαγραφών και κατευθύνσεων για την επισκευή και ανακαίνιση του χαρακτηρισμένου ως μνημείου, συγκροτήματος.

Όπως επισημαίνεται στην απόφαση, σε επόμενη φάση θα υποβληθεί η οριστική αρχιτεκτονική, στατική και ηλεκτρομηχανολογική μελέτη με τις προτάσεις επεμβάσεων, στις οποίες θα πρέπει να διατηρείται ο λιτός και απέριττος χαρακτήρας και η μορφολογία του συγκροτήματος, στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους.

Στους όρους, που θέτει η απόφαση του υπουργείου είναι να επανεξεταστεί η θέση και το σχήμα που θα έχουν οι πισίνες.

«Οι προτάσεις χωροθέτησης των νέων κατασκευών πλησίον του συγκροτήματος μοτέλ «Ξενία», που εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχεδιασμό για την περιοχή, θα εξεταστούν όταν θα υποβληθούν, σε δεύτερη φάση», αναφέρεται στην απόφαση.

Σημειωτέον το Ξενία Παλιουρίου έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής, όμως εκτός από την πολύχρονη εγκατάλειψη έχει υποστεί ουκ ολίγους βανδαλισμούς.

Ο αρχικός προϋπολογισμός της επένδυσης από τον όμιλο Σαββίδη ήταν 80 εκατ. ευρώ. Ο κ. Σαββίδης ήταν ο μοναδικός επενδυτής που είχε καταθέσει προσφορά, ύψους 14 εκατ. ευρώ και αναδείχθηκε πλειοδότης, προ τριετίας, στο διαγωνισμό του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), για τη μακροχρόνια ενοικίαση (99 χρόνια) της συνολικής έκτασης περίπου 322 στρεμμάτων του ακινήτου στην περιοχή του Παλιουρίου.

Η επένδυση περιλαμβάνει την ανακαίνιση – ανακατασκευή του Ξενία, τη δημιουργία παραθεριστικών κατοικιών και μαρίνας σκαφών αναψυχής.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο της Στεφανίας Σούκη στο newmoney.gr