Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023

Ένα διαφορετικό Πάσχα στη Σκιάθο

Η Σκιάθος είναι γνωστή από τις διηγήσεις του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, με το πνεύμα του να κοσμεί κάθε γωνιά της, πνιγμένη στο πράσινο και ανάμεσα σε όλα αυτά ιδανική για να ζήσει κάποιος την κατανυκτική Μεγάλη Εβδομάδα.

Το μέγεθός της είναι απόλυτα βολικό για τις ημέρες του Πάσχα, αφού μέσα σε ένα 4ήμερο μπορεί κάποιος να περιηγηθεί σε όλο το νησί, να γνωρίσει τις “σμαραγδένιες” παραλίες και να περπατήσει στα στενά καλντερίμια με τα αναπαλαιωμένα πέτρινα σπίτια.

Εκτός όμως από δημοφιλής τουριστικός προορισμός, η Σκιάθος αποτελεί ένα από τα λιγοστά μέρη στην Ελλάδα όπου σε όλη την ακολουθία της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης τηρείται το Αγιορείτικο τελετουργικό. Να υπενθυμίσουμε ότι Σκιάθος σημαίνει «σκιά του Άθους» δηλαδή του Αγίου Όρους.

Η ατμόσφαιρα στο νησί δημιουργεί αίσθημα κατάνυξης, καθώς ο Επιτάφιος κατεβαίνει τα σοκάκια του νησιού, ο τελάλης απαγγέλλει τους θρηνητικούς ψαλμούς και  οι κάτοικοι ακολουθούν ή παρακολουθούν από τα φωτισμένα σπίτια τους.

Η ακολουθία ολοκληρώνεται το χάραμα στην εκκλησία των Τριών Ιεραρχών με την αναπαράσταση της «εις Άδου Καθόδου» από τους ιερείς. Το Μεγάλο Σάββατο, μαζί με την Ανάσταση, λαμβάνουν χώρα και όλες οι προετοιμασίες για τα εορταστικά έθιμα της Κυριακής.

Επιπλέον το νησί κρύβει και ομορφιές θρησκευτικού χαρακτήρα, άρρηκτα συνδεδεμένες με το Πάσχα. Στις περίφημες Μονές κάποιος μπορεί να γνωρίσει τις συνήθειες και την ασκητική ζωή των μοναχών κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Εξέχουσα θέση κατέχει η Μονή Ευαγγελιστρίας που αποτελεί και το πνευματικό σύμβολο του νησιού, ενώ αξίζει να επισημάνουμε τη σπουδαιότητα της συνεισφοράς του μοναστηριού στην ελληνική επανάσταση το 1821, καθώς αποτελούσε το καταφύγιο των οπλαρχηγών, αφού η τοποθεσία του μοναστηριού δεν ήταν σε εμφανές σημείο.

Το Πάσχα στη Σκιάθο σίγουρα θα αποτελεί το Πάσχα που θα θυμάσαι!

 

 

 

Post Tags
Share Post