Σάββατο 28 Μαϊου 2022

Ελπίδες για αύξηση του τουρισμού από Ρωσία και Βρετανία το 2016

EOT351

 

Η αβέβαιη (με τα σημερινά δεδομένα) αγορά της Ρωσίας, αλλά και η πιο «παραδοσιακή» για τη χώρα μας αγορά της Βρετανίας μπορούν να κάνουν τη διαφορά στον ελληνικό τουρισμό το 2016.

«Η αύξηση από την αγορά της Ρωσίας θα είναι ένα από τα βασικά στοιχήματα για τον ελληνικό τουρισμό όσον αφορά στον εισερχόμενο, δεδομένων των μεγάλων περιθωρίων ανάπτυξης που υπάρχουν από τη συγκεκριμένη αγορά για την Ελλάδα και με δεδομένο τις εύθραυστες ρωσοτουρκικές σχέσεις», επισημαίνει ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, περιοχή που είναι παραδοσιακά από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς για τους Ρώσους τουρίστες στη χώρα μας.

To 2012 είχαν έρθει στην Ελλάδα 874.000 Ρώσοι, το 2013 σημειώθηκε ρεκόρ αφίξεων με 1.353.000 αφίξεις, ενώ το 2014 οι αφίξεις από τη Ρωσία έφτασαν το 1.250.000. Για το 2015 ο αντίστοιχος αριθμός θα διαμορφωθεί, με βάση τις προβλέψεις, πάνω από 500.000.

«Η ισοτιμία ευρώ – ρουβλίου, που ήταν και η κύρια αιτία για την πτώση των αφίξεων κατά τη διετία 2014 – 2015, είναι κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή δεν μας απασχολεί τόσο, αφού το κομμάτι των τιμών στα τουριστικά πακέτα για την Ελλάδα διατηρείται λίγο πολύ στα ίδια επίπεδα», επισημαίνει ο κ. Τάσιος. Ενδεικτικά, από το τέλος του 2013 μέχρι σήμερα το ευρώ έχει ενισχυθεί σε σχέση με το ρωσικό νόμισμα σε ποσοστό κοντά στο 72%, ενώ η διαφορά το τελευταίο έτος είναι κοντά στο 25%.

«Εκείνο που κυρίως μας απασχολεί αυτή τη στιγμή -και στο οποίο υστερούμε σημαντικά σε σχέση με άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς- είναι οι γρήγορες διαδικασίες τις οποίες θα πρέπει να υιοθετήσει η ελληνική Πολιτεία για τις βίζες με βιομετρικά χαρακτηριστικά, επιλέγοντας ενδεχομένως να εκδίδει βίζες πολλαπλών χρήσεων και μεγαλύτερης διάρκειας – π.χ. έξι μηνών. Εκτίμησή μας είναι ότι κατά τη σεζόν του 2016, λόγω και της γενικότερης αστάθειας στον ευρωπαϊκό τουρισμό που έφεραν οι τρομοκρατικές επιθέσεις του περασμένου Νοεμβρίου στο Παρίσι, και όχι μόνο, μεγάλο κομμάτι των κρατήσεων θα αφορά αυτές της τελευταίας στιγμής. Η έκδοση βίζας πολλαπλών χρήσεων, λοιπόν, είναι μια διευκόλυνση για το Ρώσο τουρίστα ώστε να επιστρέψει στην Ελλάδα σε περίπτωση που αποφασίσει να προχωρήσει σε κράτηση για ένα ταξίδι στο εξωτερικό την τελευταία στιγμή και πάνω σ΄ αυτό θα πρέπει να στοχεύσουμε, ώστε να επιτύχουμε καλύτερες επιδόσεις και να αποσπάσουμε μεγαλύτερο μερίδιο από τη Ρωσία για τη νέα σεζόν. Ως κλάδος θα ήμασταν ευχαριστημένοι αν οι ελληνικοί προορισμοί φέτος μπορέσουν να διπλασιάσουν τα νούμερα του 2015 από τη ρωσική αγορά».

Οι γενικότερες εξελίξεις, με την αναζήτηση από πλευράς των ρωσικών τουριστικών γραφείων προορισμών εκτός Τουρκίας και Αιγύπτου, αυτή τη στιγμή ευνοούν την Ελλάδα, ενώ οι εναλλακτικές που αναζητούνται ακόμη και στην Ασία (π.χ. Κίνα) έχουν άλλα μειονεκτήματα, όπως το υψηλό κόστος και η μεγάλη διάρκεια των πτήσεων από τη Μόσχα.

Μία ακόμη ευκαιρία για τη νέα σεζόν φαίνεται ότι έρχεται από τη Βρετανία, «μία από τις βασικότερες αγορές για την Ελλάδα, η οποία αυτή τη στιγμή ευνοείται λόγω της ισοτιμίας ευρώ – στερλίνας», αναφέρει ο κ. Τάσιος. Τα νούμερα των προκρατήσεων από τη βρετανική αγορά για τη σεζόν του 2016 έδιναν αύξηση κοντά στο 6% τον περασμένο Οκτώβριο σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2014, για να ακολουθήσει, όπως επισημαίνουν οι τουριστικοί φορείς, το πάγωμα των κρατήσεων όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και συνολικά για τους ευρωπαϊκούς τουριστικούς προορισμούς μετά τις επιθέσεις του περασμένου Νοεμβρίου. Από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, ωστόσο, οι κρατήσεις από τη Βρετανία προς την Ελλάδα δείχνουν να ανακάμπτουν, επιστρέφοντας και πάλι στα επίπεδα προ των επιθέσεων, κοντά στο 5% – 6%, όπως αναφέρουν οι τουριστικοί φορείς, αφού πλέον το ευρώ είναι πιο φθηνό έναντι του βρετανικού νομίσματος -σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν-, σε ποσοστό πάνω από 6%. Από την ισοτιμία ευρώ – στερλίνας μπορούν να ευνοηθούν όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και συνολικά όλοι οι δημοφιλείς ευρωπαϊκοί προορισμοί για τους Βρετανούς, οι οποίοι μάλιστα σκοπεύουν να ξοδέψουν το 2016 περισσότερα, όπως προκύπτει από την έρευνα καταναλωτικών τάσεων της Ένωσης των Βρετανών Τουριστικών Πρακτόρων.

Να σημειωθεί ότι το πρώτο δεκάμηνο του 2015, οι αφίξεις στη χώρα μας από τη Βρετανία αυξήθηκαν κατά 14,2% και διαμορφώθηκαν στα 2.317.000 τουρίστες.

Πηγή: www.newmoney.gr

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο της Στεφανίας Σούκη στο newmoney.gr