Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

Έλλειψη τετράστερων και πεντάστερων ξενοδοχείων στην Ελλάδα

EAGLES

«Κρεβάτια υπάρχουν, καλά κρεβάτια όμως όχι». Με αυτή τη φράση παράγοντες της τουριστικής αγοράς κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου ενόψει της αυξημένης ζήτησης που καταγράφουν φέτος όλοι οι δημοφιλείς προορισμοί, τονίζοντας πως η έλλειψη σύγχρονων ξενοδοχειακών υποδομών στην Ελλάδα στερεί από τις επιχειρήσεις τουρίστες και συνεπώς έσοδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ),  η τουριστική κίνηση αναμένεται να γίνει εντονότερη τον Ιούνιο, για να κορυφωθεί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Ειδικότερα, για τον επόμενο μήνα έχουν προγραμματιστεί από τις αεροπορικές εταιρείες 2,704 εκατ. θέσεις, για τον Ιούλιο 3,253 εκατ. και για τον Αύγουστο 3,361 εκατ. Συνολικά μάλιστα καταγράφεται αύξηση 25% στις προγραμματισμένες πτήσεις από το εξωτερικό για τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας και 22% για την Αθήνα.
Ωστόσο όπως εξηγούν στελέχη του ΣΕΤΕ, η απουσία κλινών υψηλού επιπέδου στην Ελλάδα, που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις και τις προσδοκίες που θέτουν καταρχήν οι tour operators και τα ταξιδιωτικά πρακτορεία (μέσω των οποίων κλείνονται τα περισσότερα πακέτα διακοπών), ωθεί τελικά τους τουρίστες σε άλλους προορισμούς, συχνά πολύ πιο ανταγωνιστικούς σε ότι αφορά τις υποδομές τους.
Αυτό σημαίνει πως με δυσκολία οι υπάρχουσες κλίνες καλύπτουν την αυξημένη ζήτηση, με αποτέλεσμα τα αεροδρόμια να υποδέχονται τελικά πολύ λιγότερους τουρίστες από αυτούς που αρχικά ήθελαν να επισκεφτούν τη χώρα. Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες του τουρισμού, τα πρακτορεία, βλέποντας πως δεν μπορούν να εξασφαλίσουν διαμονή σε πεντάστερα ή έστω τετράστερα ξενοδοχεία, κατευθύνουν τους πελάτες τους σε άλλους προορισμούς. Δεν είναι τυχαία για παράδειγμα η παραδοχή πρακτορείου που διακινεί Ρώσους τουρίστες, πως αν έρχονταν 1,5 εκατ. όπως είχε προβλεφθεί στην αρχή, δεν θα υπήρχαν κλίνες για να τους φιλοξενήσουν.

Πηγή: www.capital.gr

Φωτογραφία: www.facebook.com/eaglespalace

Σημείωση e – Travel News: Από τα 9.670 ξενοδοχεία που λειτουργούσαν στην Ελλάδα το 2012, 352 ήταν πέντε αστέρων, 1.252 τεσσάρων, 2.328 τριών, 4.234 δύο και 1.504 ανήκαν στην τελευταία κατηγορία (ένα αστέρι).

Ολόκληρο το άρθρο της Βίκυς Κουρλιμπίνη:

http://www.capital.gr/News.asp?id=2028006 

Share Post