Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023

 

Η Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε παγκόσμια πρωταθλήτρια στο yachting και τόσο το 2020, όσο και το 2021, παρέμεινε ο Νο. 1 προορισμός για ναυλώσεις σκαφών διεθνώς, σύμφωνα με τον επίτιμο Πρόεδρο της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού.

Ο κ. Βερνίκος επισημαίνει ότι η χώρα μας για το καλοκαίρι του 2022 έχει τον υψηλότερο ρυθμό ναυλώσεων θαλαμηγών μήκους άνω των 20 μέτρων σε σύγκριση με όλους τους υπόλοιπους προορισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Σύμφωνα με τον κ. Βερνίκο η Ελλάδα αποτελεί πλέον τον πιο δημοφιλή προορισμό για τα super yachts.

Το 2021 διατήρησε την πρώτη θέση στο yachting στη Μεσόγειο, εξασφαλίζοντας το 24% της αγοράς, με τη Γαλλία να ακολουθεί με 19% και την Ιταλία με 17%.

Πάντως, σημειώνει ότι η συνεχώς ανερχόμενη ζήτηση για θαλάσσια περιήγηση αναδεικνύει τις ελλείψεις σε υποδομές και μαρίνες, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι η χωροθέτηση μαρινών είναι μια μακροχρόνια διαδικασία, τόσο για περιβαλλοντικούς λόγους όσο και αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών.

Είναι απαραίτητη, προσθέτει, η δημιουργία έξυπνων και ευέλικτων ρυθμίσεων για την ενθάρρυνση και την προώθηση ελαφρών και πλωτών στοιχείων για τη δημιουργία θέσεων ελλιμενισμού.

Κατά τον κ. Βερνίκο η ανάγκη εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου του θαλάσσιου τουρισμού είναι επιτακτική. Ως προτεραιότητες τίθενται η μείωση της γραφειοκρατίας, η αύξηση του ανταγωνισμού των επαγγελματικών σκαφών ελληνικών πλοιοκτητικών συμφερόντων και ο περιορισμός των παράνομων ναυλώσεων και των αθέμιτων απαιτήσεων συμφερόντων που έχουν συνηθίσει στην παρανομία.

Επίσης, στις προτεραιότητες για τον εμπλουτισμό του θαλάσσιου τουρισμού περιλαμβάνει ενδεικτικά το ναυταθλητισμό, τις καταδυτικές και αλιευτικές δραστηριότητες, τα θαλάσσια αξιοθέατα, τα γεύματα γαστρονομικής ποιότητας, με έμφαση στην ολική ποιότητα, την ασφάλεια και την περιβαλλοντική ευαισθησία.

 

Διαβάστε περισσότερα στο: www.travel.gr