Τετάρτη 22 Μαϊου 2024

Η Ελλάδα «ελκυστική» χώρα για ιατρικό τουρισμό

Η ανάδειξη της Ελλάδας σε κορυφαίο προορισμό, στον παγκόσμιο χάρτη του ιατρικού τουρισμού ήταν ο στόχος της διημερίδας που συνδιοργάνωσαν στο Σικάγο των ΗΠΑ, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και ο τομέας Ιατρικού Τουρισμού του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Σικάγου, στις 28 και 29 Απριλίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τους ομιλητές, ο τζίρος της παγκόσμιας αγοράς του ιατρικού τουρισμού, ξεπερνά κάθε χρόνο τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ πρόκειται να αυξηθεί κατά 25% έως το 2025.

Οι ομιλητές επισήμαναν ότι οι ιατρικές υπηρεσίες στις ΗΠΑ είναι εξαιρετικά ακριβές γεγονός που καθιστά τη χώρα μας ιδιαίτερα ανταγωνιστική. Ανέφεραν ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τις καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, για τις οποίες ο ασθενής πρέπει να πληρώσει συμμετοχή από 50.000 έως 90.000 δολάρια.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις περισσότεροι από 1,25 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες αναζητούν ιατρικές υπηρεσίες στο εξωτερικό. Μάλιστα παρουσιάστηκε το μοντέλο της Κόστα Ρίκα, η οποία αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο στον ιατρικό τουρισμό αφού προσελκύει κάθε χρόνο 40.000 ασθενείς από τις ΗΠΑ και τον Καναδά με ετήσιο τζίρο 350 εκατομμύρια δολάρια.

Επιπλέον, ο Νίκος Αυλώνας καθηγητής στο DePaul University, πρόεδρος του Κέντρου Αειφορίας (CSE) επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι μια από τις πιο ελκυστικές χώρες για ιατρικό τουρισμό στον κόσμο και γι’ αυτό υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Ο κ. Αυλώνας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ένα από τα μεγαλύτερα funds επένδυσε πρόσφατα 200 εκατομμύρια δολάρια στον τουρισμό υγείας στην Ελλάδα, ενώ άλλα τουλάχιστον δέκα μεγάλα funds αναζητούν ευκαιρίες για επενδύσεις στη χώρα μας.