Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Η Ελλάδα διαθέτει μοναδικό πλούτο ενάλιων αρχαιοτήτων

 

Το Υπουργείο Πολιτισμού ετοιμάζει αυτό που χιλιάδες δύτες στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο περιμένουν εδώ και δεκαετίες: να δοθεί το πράσινο φως για καταδύσεις σε αρχαία ναυάγια. Να επιτρέπεται δηλαδή στο εξής σε όποιον το επιθυμεί να θαυμάσει το υπέροχο σύμπαν των ελληνικών βυθών.

Με βάση διεθνείς μελέτες και στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, υπάρχουν περίπου 25 εκατ. πιστοποιημένοι δύτες παγκοσμίως, εκ των οποίων οι 5 εκατ. είναι Ευρωπαίοι.

Από τους ενεργούς δύτες, 1,5 εκατ. είναι αυτοί που πραγματοποιούν ένα ταξίδι το χρόνο, κάνοντας έως 10 διανυκτερεύσεις σε μακρινούς προορισμούς και δαπανώντας σημαντικά ποσά προκειμένου να απολαύσουν το χόμπι τους.

Σύμφωνα με τον Κώστα Κατσιούλη, εκπαιδευτή καταδύσεων στη σχολή Northern Greece Underwater Explorers – NGUE, «ο μέσος όρος ηλικίας του δύτη είναι περίπου 35 έτη. Πρόκειται για ανθρώπους μεσαίου ή υψηλού μορφωτικού επιπέδου και αντίστοιχου εισοδήματος, που επιλέγουν για τη διαμονή τους ποιοτικά καταλύματα και κάνουν διακοπές μεγαλύτερης διάρκειας. Ταξιδεύουν αρκετά και, όταν είναι δυνατόν, με αυτοκίνητο (δικό τους ή ενοικιασμένο), ενώ δαπανούν πολύ περισσότερα χρήματα από ένα μέσο -μη δύτη- τουρίστα».

Αυτή η παθιασμένη με το χόμπι της κατηγορία τουριστών αναζητά επιπλέον κάτι μοναδικό και αυθεντικό. Κάτι που δεν μπορεί να της προσφέρει η ασυναγώνιστη υποβρύχια ομορφιά της Ινδονησίας ή ο ανεξάντλητος πλούτος της Ερυθράς Θάλασσας. Κυνηγά ένα ραντεβού με την ιστορία, θέλει να γίνει μάρτυρας μοναδικών ευρημάτων. Και από όλους τους καταδυτικούς προορισμούς του κόσμου, μόνο η Ελλάδα διαθέτει αυτόν το μοναδικό πλούτο ενάλιων αρχαιοτήτων.

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Ο Βασίλης Μεντόγιαννης, επαγγελματίας δύτης με άδεια καταδυτικού συνεργείου και ειδικότητα στην ενάλια τεκμηρίωση, μας ξεναγεί στο θαυμαστό ελληνικό υποθαλάσσιο κόσμο. «Από ανακοινώσεις της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων γνωρίζουμε ότι μόνο στον ελληνικό χώρο εντοπίζονται περίπου 2.000 στίγματα από αρχαία ναυάγια ή σημεία στα οποία αναγνωρίζονται αρχαιότητες. Από τη βιβλιογραφία ξέρουμε ότι μόνο από το 1900 έως το 1950 ναυάγησαν 1.527 πλοία – 1.227 ελληνικά και 300 ξένα. Δικαιολογημένα θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το Αιγαίο, το Ιόνιο και το Κρητικό πέλαγος ένα απέραντο νεκροταφείο πλοίων».

«Ναυαγισμένα πλοία, υποβρύχια, αεροπλάνα, σπήλαια, καθώς και μαγευτική τροπική υποβρύχια ζωή μπορεί να επισκεφτεί ένας αυτοδύτης σε πολλά μέρη στον κόσμο. Πρόκειται για προορισμούς που δεν είναι καθόλου εύκολο να ανταγωνιστούμε – πολλοί από αυτούς, μάλιστα, είναι και οικονομικότεροι στις υπηρεσίες τους. Αρχαία ναυάγια, όμως, δεν μπορεί να δει κανείς πουθενά. Αυτή είναι η μοναδικότητά μας», ισχυρίζεται ο κ. Μεντόγιαννης.

Στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, στην Ερυθρά Θάλασσα, αυτή τη στιγμή λειτουργούν πάνω από 40 καταδυτικά κέντρα, με τα έσοδα από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα να αγγίζουν τα 36 εκατ. ευρώ ετησίως.

Στην περίπτωση της Μάλτας, η καταδυτική δραστηριότητα συνεισφέρει στο ΑΕΠ κατά 27%, ενώ και η Κροατία γνώρισε αύξηση 270% στον καταδυτικό τουρισμό από το 2006 έως το 2010.

 

Πηγή: Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το ρεπορτάζ της Ντέπυς Κουρέλλου στο kathimerini.gr.

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στο Instagram