Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Η έκπληξη ίσως φέτος γίνει από το Ισραήλ!

GNTO12

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία επιβεβαιώνουν πως οι επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού φέτος θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την έκβαση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους εταίρους – δανειστές, αλλά και από μια σειρά γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις σε σημαντικές και αναδυόμενες αγορές του ελληνικού τουρισμού.

Οι ανησυχίες που είχαν εκφραστεί στη γερμανική ταξιδιωτική αγορά πριν από τις πρόσφατες εκλογές στην Ελλάδα δεν αποδείχθηκαν ικανές να αποτρέψουν μεγάλο αριθμό Γερμανών να κάνουν κράτηση για διακοπές στη χώρα μας.

Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι πριν από είκοσι μέρες οι κυριότεροι tour operators της Γερμανίας κατέγραφαν μεγάλη αύξηση πωλήσεων για διακοπές στην Ελλάδα. Ο FTI κατέγραφε αύξηση 20% – 40% σε όλους τους ελληνικούς προορισμούς του προγράμματός του, ενώ η συνολική άνοδος προς την Ελλάδα έφθανε το 25%. Στο ίδιο διάστημα ο Altours σημείωνε αύξηση της τάξης του 20%, ενώ οι TUI και Thomas Cook κινούνταν με άνοδο 15%.

Τα δεδομένα, ωστόσο, άλλαξαν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, καθώς οι κρατήσεις “φρέναραν” εξαιτίας του αρνητικού κλίματος που διαμορφώθηκε από αρκετά γερμανικά μέσα ενημέρωσης για την Ελλάδα. Έμπειρα στελέχη της ελληνικής αγοράς, ωστόσο, αισιοδοξούν πως το κλίμα μπορεί να αναστραφεί.

Στην αγορά της Βρετανίας η Ελλάδα κατέγραφε άνοδο 12% – 15% μέχρι πριν από ένα μήνα, ενώ ρευστή παραμένει η εικόνα των κρατήσεων από Γαλλία και Ιταλία.

Η Ρωσία και το Ισραήλ αναμένεται να αποτελέσουν δύο από τα “κλειδιά” της φετινής τουριστικής περιόδου.

Σύμφωνα με στελέχη της ρωσικής αγοράς η φετινή μείωση από τη Ρωσία ενδέχεται να φτάσει το 50% σε σχέση με το 2013. Την ίδια στιγμή, όμως, εξηγούν πως πίσω από τις κλειστές πόρτες στα εσωτερικά meetings γίνεται λόγος για μείωση που τώρα φθάνει το 80%!

Έτσι η φετινή μείωση από τη Ρωσία ενδέχεται να φθάσει ακόμα και τους 750.00 τουρίστες. Όσο και αν ακούγεται υπερβολικό, στελέχη ρωσικών tour operators εξηγούν πως, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, καθώς από τα επίπεδα του 1.160.000 Ρώσων πέρυσι ενδέχεται ο αριθμός τους να μειωθεί στα επίπεδα των 400.000 – 500.0000 τουριστών φέτος.

Ρωσικές πηγές ανέφεραν χαρακτηριστικά το παράδειγμα της αγοράς της Αγίας Πετρούπολης απ΄ όπου πέρυσι υπήρχαν 70 πτήσεις την εβδομάδα προς διάφορους ελληνικούς προορισμούς, ενώ αυτή τη στιγμή είναι προγραμματισμένες μόλις είκοσι!

Οι ίδιες πηγές ωστόσο αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για μερική ανάκαμψη από τον Απρίλιο, εφόσον οι tour operators αποφασίσουν να αναπροσαρμόσουν τα πλάνα τους.

Παράλληλα η εποχή του «ψυχρού πολέμου» που διανύουν οι σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ φαίνεται πως οδηγεί τους tour operators του Ισραήλ στο να στρέψουν μεγάλο μέρος της πελατείας τους προς την Ελλάδα. Ισραηλινές ταξιδιωτικές πηγές, ωστόσο, εκτιμούν πως ο αριθμός τους φέτος θα αυξηθεί κατ΄ ελάχιστον στις 600.000 και υπό προϋποθέσεις ενδέχεται να φθάσει ακόμα και τους 800.000 τουρίστες, όταν το 2013 στην Ελλάδα ήρθαν 212.466 τουρίστες από το Ισραήλ.

Πηγή: www.euro2day.gr

Ολόκληρο το άρθρο του Παναγιώτη Υφαντή:
http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1304885/toyrismos-to-germaniko-psygeio-kai-to-israhlino.html

Share Post