Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Είκοσι ένα μονοπάτια συνολικού μήκους 122 χλμ. στο Δήμο Βόλου αναδεικνύονται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Εικοσιένα μονοπάτια συνολικού μήκους 122 χλμ. συντηρούνται και αναδεικνύονται με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Leader του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 – 2020.

O Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση για τη δημοπράτηση του έργου «Συντήρηση, ανάδειξη και σήμανση πεζοπορικών διαδρομών (μονοπάτια) του Δήμου Βόλου», συνολικού προϋπολογισμού 217.000 ευρώ.

Δικαιούχος και φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο Δήμος Βόλου.

«Η σημασία του περιπατητικού τουρισμού είναι μεγάλη καθώς αποτελεί τη δημοφιλέστερη μορφή αξιοποίησης ελεύθερου χρόνου. Με στρατηγικό σχεδιασμό η Περιφέρεια Θεσσαλίας επενδύει στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Ο περιπατητικός τουρισμός αποτελεί μια ιδιαίτερη εναλλακτική μορφή, ενώ η ανάπτυξή του συμβάλλει στην επιτάχυνση της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Το έργο περιλαμβάνει ήπιες παρεμβάσεις συντήρησης και σήμανσης σε ένα δίκτυο 21 διαδρομών, συνολικού μήκους 121 χιλιομέτρων, στο Δήμο Βόλου.

Οι διαδρομές αποτελούνται από 65 χιλιόμετρα μονοπατιών, 31 χιλιόμετρα χωματόδρομου και 26 επιστρωμένων δρόμων.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν αφορούν:

Α) Εργασίες συντήρησης και βελτίωσης της βατότητας

• Διαπλάτυνση και καθαρισμός των μονοπατιών από θάμνους, κλαδιά, χόρτα σε πλάτος δύο μέτρων, έτσι ώστε να γίνει δυνατή η διέλευση πεζοπόρων χωρίς εμπόδια.

• Άρση των καταπτώσεων χωμάτων, λίθων και κορμών δένδρων κατά μήκος των μονοπατιών αποκαθιστώντας την ομαλότητα διέλευσης αυτών όπου χρειάζεται.

• Κατασκευή λιθόστρωσης και πέτρινων σκαλοπατιών σε σημεία που χρειάζεται να δημιουργηθεί πιο ομαλή κλίση για την άνετη διέλευση των περιπατητών.

• Κατασκευή νέας κινητής ξύλινης γέφυρας σε σημεία που προϋπάρχει και σε ρέματα καθώς και τοποθέτηση ξύλινων κιγκλιδωμάτων εφόσον αυτό είναι απαραίτητο για την ασφαλή διέλευση των πεζοπόρων.

• Κατασκευή αναλημματικού τοίχου από ξηρολιθοδομή ανάντι του μονοπατιού προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές καταπτώσεις.

 

Β) Σήμανση

Θα γίνει σήμανση των μονοπατιών με ειδικές πινακίδες οι οποίες θα δείχνουν τη διαδρομή, θα επισημαίνουν τα ενδιαφέροντα σημεία και τοποθεσίες και θα παρέχουν κάθε πληροφορία που κρίνεται απαραίτητο να δοθεί στον επισκέπτη.

• Κατασκευή πινακίδας κατεύθυνσης (επιβεβαιωτικό σημάδι)

• Κατασκευή πινακίδας κατεύθυνσης σε πάσσαλο (επιβεβαιωτικό σημάδι)

• Κατασκευή πινακίδας διαδρομής

• Κατασκευή πινακίδας περιοχής

 

Χάρτης: www.dimosvolos.gr

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media