«Space Between» είναι ο τίτλος της υπαίθριας εικαστικής εγκατάστασης που περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφίας, στιγμιότυπα από προηγούμενες δεκαετίες, καθώς και έργα νέων καλλιτεχνών και τέχνη του δρόμου και ετοιμάζεται αυτές τις μέρες στην περίφραξη του κτιριακού συγκροτήματος που φιλοξενούσε το ξενοδοχείο Hilton Athens.
Το Hilton Athens άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του το 1963 ως το πρώτο ξενοδοχείο διεθνούς αλυσίδας στη χώρα και έκτοτε συνέβαλε καθοριστικά στην ανάδειξη της Αθήνας σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό.
Το Hilton Athens έκλεισε τον Ιανουάριο του 2022 και θα μετατραπεί, ύστερα από ριζική ανακαίνιση – ανακατασκευή που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, σε ένα καινοτόμο και πολυδιάστατο «προορισμό» που θα προσφέρει υψηλής ποιότητας φιλοξενία, διαμερίσματα και πολλαπλές εμπειρίες σε Έλληνες και ξένους επισκέπτες.
Ο νέος «προορισμός», που θα λειτουργήσει στις αρχές του 2025, θα συνδυάζει πολλαπλές χρήσεις: 5άστερο ξενοδοχείο με περίπου 280 δωμάτια και σουίτες (από 506 πριν ξεκινήσουν τα έργα), υπό το brand Conrad Hotels & Resorts του ομίλου Hilton, περίπου 50 ιδιωτικές κατοικίες (μεγάλα διαμερίσματα) Conrad Residences και Waldorf Astoria Residences, σύγχρονη λέσχη μελών, πολλαπλά εστιατόρια, θεματικούς εμπορικούς χώρους και εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας και ευεξίας, με στόχο να προσφέρει μοναδικές εμπειρίες σε Έλληνες και ξένους επισκέπτες.
Το ύψος της επένδυσης ξεπερνά τα 275 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας την αρχική επένδυση για την εξαγορά του κτηρίου από την ΤΕΜΕΣ, την ιδιοκτήτρια εταιρεία της Costa Navarino.
Τη δημιουργική διεύθυνση της έκθεσης έχει αναλάβει ο διεθνώς καταξιωμένος διευθυντής φωτογραφίας και σκηνοθέτης Φαίδων Παπαμιχαήλ.
Στην έκθεση συνεργάζονται η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) με την επιμέλεια του Αναπληρωτή Καθηγητή και ιδρυτή της Μπιενάλε της Αθήνας Poka-Yio και τη συμμετοχή 14 φοιτητών της ΑΣΚΤ, καθώς και ανεξάρτητοι καλλιτέχνες graffiti.
Την έκθεση επιμελήθηκαν οι art directors Οδυσσέας Λάππας και Κατερίνα Σαράντη.
H εικαστική εγκατάσταση «Space Between» καλλιεργεί μια «γέφυρα τέχνης» ανάμεσα στην κληρονομιά ενός ιστορικού τοποσήμου και στην αυθεντική, σύγχρονη Αθήνα.
Στόχος της είναι να δημιουργήσει μια πλατφόρμα συζήτησης και έκφρασης ανάμεσα στους ανθρώπους της πόλης για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της.
Ο διεθνής Έλληνας Φαίδων Παπαμιχαήλ, με δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ και BAFTA, μεγάλωσε στην περιοχή και από παιδί είχε μια ιδιαίτερη σχέση με το κτήριο.
Επιστρέφοντας χρόνια μετά, εμπνεύστηκε από την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του και το απαθανάτισε σε μια σειρά μοναδικών φωτογραφιών που εκτίθενται στην περίφραξη επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας.
Όπως λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος: «Γεννήθηκα την ίδια εποχή με αυτό το εμβληματικό κτήριο και κατά κάποιο τρόπο αισθάνομαι ότι η πνευματική μας ζωή ανά τις δεκαετίες ήταν παράλληλη. Αυτός είναι ίσως ο λόγος που κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης μπόρεσα διαισθητικά και με ευκολία να αποδώσω την απέριττη ομορφιά και τις λεπτομέρειες της αρχιτεκτονικής του στις συνθέσεις μου».
Η έκθεση «Space Between» περιλαμβάνει επίσης μια σειρά από ασπρόμαυρες φωτογραφίες των δεκαετιών ‘60 και ’70.
Οι φωτογραφίες παρουσιάζουν τα πρώτα στάδια της κατασκευής του κτηρίου και τους ανθρώπους που συνετέλεσαν στην ανάδειξή του ως σημείου αναφοράς για την ελληνική αρχιτεκτονική, αλλά και για την κοινωνική ζωή της πόλης: Τους αρχιτέκτονες, τον εικαστικό Γιάννη Μόραλη που δημιούργησε τις ανάγλυφες συνθέσεις, αλλά και προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, για τις οποίες υπήρξε διαχρονικά αγαπημένος τόπος συνάντησης.
Παράλληλα, η έκθεση «Space Between» ανοίγει έναν δίαυλο επικοινωνίας με τους νέους καλλιτέχνες, καλώντας τους φοιτητές της ΑΣΚΤ να εμπνευστούν από τη σύγχρονη Αθήνα.
Σε συνέχεια διαγωνισμού στον οποίο έλαβαν μέρος 85 φοιτητές, επιλέχθηκαν 14 έργα από επιτροπή αποτελούμενη από τον Φαίδωνα Παπαμιχαήλ και καθηγητές της ΑΣΚΤ.
Η έκθεση εικαστικών έργων αποτελεί ένα μωσαϊκό έκφρασης που αποτυπώνει τα πολλά και διαφορετικά πρόσωπα της πόλης.
Συμμετέχουν οι φοιτητές: Φίλιππος Ναπολέων Αγγελάκης, Αθανάσιος Αθανασιάδης, Νικολέτα Αθανασοπούλου, Ευαγγελία Ανδρονικίδου, Ελισάβετ Γκολφινοπούλου, Χρήστος Καστρινάκης, Άννα Μαστρομιχάλη, Βασιλική Μπαλτζή, Τριανταφυλλιά Ντουρούπη, Γιώργος Παπαδομανωλάκης, Δήμητρα Θεοδώρα Παπαδοπούλου, Ναταλία Σοπίδη, Νικόλαος Τζούφας, Σοφία Χριστοδούλου.
Η τέχνη του δρόμου έχει σημαντική θέση σε αυτήν την εικαστική εγκατάσταση, ως μια πολύ ενδιαφέρουσα πτυχή της πολιτισμικής ταυτότητας της Αθήνας.
Τέσσερις καταξιωμένοι καλλιτέχνες graffiti – Apset, SimpleG, Soteur και Yiakou- εμπνέονται από το αστικό περιβάλλον και αποτυπώνουν με την δική τους, ιδιαίτερη ματιά, τον παλμό της πόλης.
Προπομπός της νέας σελίδας του ιστορικού αυτού κτιρίου, η υπαίθρια έκθεση τέχνης «Space Between» απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης με σκοπό να αναδείξει το σύγχρονο, αυθεντικό και διαχρονικό χαρακτήρα της, καθώς και να ανοίξει μια ευρύτερη συζήτηση γύρω από τη σχέση της τέχνης με το δημόσιο χώρο.