Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου η επένδυση της ιδιοκτήτριας εταιρείας του Αστέρα Βουλιαγμένης στη Μύκονο

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης στις 28 Φεβρουαρίου 2021, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), για την επένδυση της εταιρείας Blue Iris, η οποία σχεδιάζει τη δημιουργία 5άστερου ξενοδοχειακού συγκροτήματος 192 κλινών στην περιοχή Καραπέτης (φωτογραφία) της Μυκόνου.

H Blue Iris ανήκει στην AGC Equity Partners, η οποία είναι η ιδιοκτήτρια εταιρεία του Αστέρα Βουλιαγμένης (Four Seasons Astir Palace Hotel Athens).

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Η εισηγήτρια του θέματος, στο περιφερειακό Συμβούλιο, Έλλη Χωριανοπούλου, Έπαρχος ΠΕ Μήλου και Εντεταλμένη σε θέματα Περιβάλλοντος, ανέφερε μεταξύ άλλων:

– «Η αρχιτεκτονική ομάδα, στην προσκομιζόμενη μελέτη, δημιουργεί μια αναπαράσταση της Χώρας Μυκόνου, σεβόμενη την παράδοση και την ομορφιά του τόπου, η οποία άλλωστε προστατεύεται ως Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους. Το ξενοδοχειακό συγκρότημα θα προσομοιάζει λοιπόν με ένα μυκονιάτικο χωριό και η εντύπωση που θα προκαλεί στον παρατηρητή είναι σαν να ήταν πάντοτε στη θέση αυτή. Στο πλαίσιο του έργου βελτιώνεται, με ίδιες δαπάνες, ο δρόμος πρόσβασης, μήκους 1,7 χλμ. περίπου, επ’ ωφελεία όλων των προηγούμενων παρόδιων ιδιοκτησιών. Το ξενοδοχειακό συγκρότημα δε θα επιβαρύνει τους φυσικούς πόρους και τις περιβαλλοντικές υποδομές του νησιού αφού θα καλύπτει τις ανάγκες του σε νερό μέσω γεωτρήσεων (όπως είχε υποδειχθεί από τη Δ/νση Υδάτων Α.Δ. Αιγαίου) αλλά και μονάδας αφαλάτωσης. Επιπλέον, θα διαθέτει τη δική του Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (βιολογικός καθαρισμός) η επεξεργασμένη εκροή της οποίας θα χρησιμοποιείται για άρδευση των χώρων πρασίνου. Θα γίνεται αξιοποίηση και των ομβρίων υδάτων, τα οποία θα συγκεντρώνονται σε δεξαμενή και θα χρησιμοποιούνται για πυρόσβεση ή άρδευση. Η υφιστάμενη, πλήρως υποβαθμισμένη φυσική βλάστηση (στο τελευταίο στάδιο της οικολογικής διαδοχής – φρύγανα) ενισχύεται σε σημαντικό βαθμό με δέντρα, θάμνους και λουλούδια».

– «Το τουριστικό καταφύγιο είναι μικρού μεγέθους και απευθύνεται αποκλειστικά στους πελάτες του ξενοδοχείου. Θα προσφέρει ελλιμενισμό με ασφαλείς συνθήκες ενώ ταυτόχρονα θα αυξάνει την υπεραξία του τουριστικού προϊόντος του νησιού. Επιπλέον, στις οργανωμένες υποδομές του, τα σκάφη, αντί να αράζουν στ’ ανοιχτά, θα εφοδιάζονται με καύσιμα, νερό και ρεύμα ενώ θα παραδίδουν και τα απόβλητά τους (στερεά και υγρά) για ενδεδειγμένη διαχείριση. Η απόρριψη στερεών και υγρών αποβλήτων από σκάφη είναι πολύ συχνό φαινόμενο στις ελληνικές θάλασσες. Για τη χωροθέτηση του τουριστικού καταφυγίου ελήφθη μέριμνα ώστε να μη θιγούν εκτάσεις με λιβάδια Ποσειδωνίας, όπως επίσης και με τη θέση απόληψης θαλασσινού νερού για την τροφοδοσία της μονάδας αφαλάτωσης καθώς και διάθεσης του αλμολοίπου αυτής. Το τουριστικό καταφύγιο και το ελικοδρόμιο θα προσφέρουν εναλλακτική πρόσβαση στο ξενοδοχείο απαλλάσσοντας έτσι το, ήδη επιβαρυμένο τους θερινούς μήνες, οδικό δίκτυο του νησιού από επιπλέον κυκλοφοριακό φόρτο».

– «Στην κατεύθυνση, της μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του έργου, συμβάλλει και η υιοθέτηση όλων των καλών πρακτικών μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας και νερού στις εγκαταστάσεις του. Ο φορέας του έργου θα εφαρμόσει Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση, όπως άλλωστε ορίζεται και στο ΠΔ έγκρισης του ΕΣΧΑΣΕ, περιορίζοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό τον όγκο των στερεών αποβλήτων που θα οδηγούνται στο ΧΥΤΑ του νησιού. Έτσι, δε θα προκαλέσει αξιόλογη επιβάρυνση στο σύστημα αποκομιδής και διάθεσης αποβλήτων του Δήμου».

– «Ακόμη, το ξενοδοχείο αναμένεται να προσελκύσει κοινό πολύ υψηλής εισοδηματικής στάθμης, με πολλαπλά οφέλη για τη φήμη και την οικονομία του νησιού. Θα προσφέρει δε και περί τις 200 θέσεις εργασίας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Blue Iris, δεν εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο της Μυκόνου.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα.

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media