Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

Εγκατάσταση αυτοματοποιημένων συστημάτων στο αεροδρόμιο της Αθήνας

Σύστημα αυτόματου ελέγχου διαβατηρίου και ταυτοποίησης του επιβάτη, το οποίο θα είναι σε θέση από το τρίτο τρίμηνο του έτους να εξυπηρετεί τους ταξιδιώτες, θα εγκατασταθεί στο αεροδρόμιο της Αθήνας, ακολουθώντας τα πρότυπα άλλων μεγάλων αεροδρομίων.

Πλέον οι επιβάτες που θα καταφθάνουν ή θα αναχωρούν από και προς χώρες εκτός Σένγκεν δεν θα συναλλάσσονται με υπάλληλο για τη διενέργεια του διαβατηριακού ελέγχου, αλλά θα περνούν μέσα από τις έξι αυτόματες πύλες (τρεις στις αναχωρήσεις και τρεις στις αφίξεις), επιταχύνοντας σημαντικά το χρόνο ταυτοποίησης των στοιχείων.

Προϋπόθεση θα είναι οι επιβάτες να επιδεικνύουν διαβατήρια βιομετρικών δεδομένων, τα οποία σήμερα διαθέτουν όλοι οι Έλληνες υπήκοοι. Υπολογίζεται ότι οι αυτόματες πύλες θα εξυπηρετούν 80 άτομα την ώρα, δηλαδή συνολικά περίπου 5.000 επιβάτες την ημέρα.

Για τις περιπτώσεις που η αυτόματη πύλη δεν ενεργοποιηθεί (δεν ανοίξει) μετά την επίδειξη του διαβατηρίου για οποιονδήποτε λόγο, ο επιβάτης θα οδηγείται σε υπάλληλο του διαβατηριακού ελέγχου, στα σημεία που υπάρχουν σήμερα, τα οποία θα διατηρηθούν και θα λειτουργούν παράλληλα με το ηλεκτρονικό σύστημα.

Οι αυτόματες πύλες διαβατηριακού ελέγχου θα είναι έτοιμες το Μάιο, προκειμένου να εξυπηρετήσουν δοκιμαστικά τον αυξημένο αριθμό επιβατών, ενώ από τον προσεχή χειμώνα θα λειτουργούν οριστικά στο πλήρες εύρος των δυνατοτήτων τους.

Η συγκεκριμένη επένδυση στο αεροδρόμιο της Αθήνας ανέρχεται σε περίπου 1 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, τους προσεχείς μήνες πρόκειται να τοποθετηθεί και σύστημα αυτόματης παράδοσης αποσκευών. Το εν λόγω σύστημα θα παρέχει τη δυνατότητα στους επιβάτες να παραδίδουν την αποσκευή τους, που θα κατευθύνεται στο αεροσκάφος, χωρίς τη μεσολάβηση υπαλλήλου.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο της Αλεξάνδρας Κασσίμη στο kathimerini.gr