Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023

«Έφυγε» από τη ζωή μια μεγάλη προσωπικότητα της ελληνικής ξενοδοχίας, η Ντία Καψή.

Οι γονείς της Θάνος και Μαρίκα που ξεκίνησαν από την Αίγυπτο στις αρχές της δεκαετίας του 1930, όπου και το πρώτο τους ξενοδοχείο, δημιούργησαν από τη δεκαετία του 1960 την πρώτη ουσιαστικά ξενοδοχειακή αλυσίδα στην Ελλάδα, με μονάδες στην Κρήτη, τη Ρόδο, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, τα Capsis Hotels.

Το 1966, η αφετηρία ήταν στο Ηράκλειο της Κρήτης, το Capsis Astoria στην πλατεία Ελευθερίας, το 1970 το Capsis Hotel στη Θεσσαλονίκη, που έγινε σε συνεργασία με την οικογένεια Βάρδα και το Capsis Beach στην Αγία Πελαγία του Ηρακλείου της Κρήτης που άνοιξε το 1978, σε μια χερσόνησο 167 στρεμμάτων δίπλα στο παραδοσιακό ψαροχώρι της Αγίας Πελαγίας και πολύ κοντά στην πόλη του Ηρακλείου.

Επίσης, στην αλυσίδα ανήκαν και τα Metropolitan Capsis Hotel & Apartments (αργότερα Sofitel Capsis) στη Ρόδο με 691 δωμάτια και το Esperia Capsis Hotel στην Αθήνα.

Το 1986, η Μαρίκα Καψή απεβίωσε, αφήνοντας πίσω της τις κόρες της Λένα και Ντία.

Το Capsis Rhodes

OUT OF THE BLUE, Capsis Elite Resort

Η Ντία ανέλαβε τα resorts στην Αγία Πελαγία και στη Ρόδο, όπου στις αρχές της δεκαετίας του 2000 δημιούργησε το «Marika Capsis Convention Center», με τη μεγαλύτερη αίθουσα συνεδρίων στην Ελλάδα (3.400 άτομα σε θεατρική διάταξη), καθώς η μεγάλη της αγάπη ήταν ο συνεδριακός τουρισμός και η Λένα το Capsis Astoria στην πόλη του Ηρακλείου και το Capsis Hotel στη Θεσσαλονίκη.

Ωστόσο, τα μεγάλα χρέη σε τράπεζες είχαν ως αποτέλεσμα την τελευταία δεκαετία να «χαθούν» και τα δύο resorts της Ντίας Καψή.

Το ξενοδοχείο της Ρόδου που έκλεισε το 2012, από το 2017 ανήκει στον ξενοδόχο Ν. Κούτρα, ενώ το συγκρότημα της Κρήτης (OUT OF THE BLUE, Capsis Elite Resort) ανήκει από τον Ιούλιο του 2021 στο αμερικανικό fund της Hines.

Η Ντία Καψή έχει τρεις κόρες.

H κηδεία της θα γίνει αύριο Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου στις 11.00 π.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κυνοσάργους στην Αθήνα.

 

Πληροφορίες: www.kathimerini.gr, www.efsyn.gr, www.cretalive.gr

Φωτογραφία: Η Ντία Καψή, 2η από αριστερά, παραλαμβάνει βραβείο για το OUT OF THE BLUE, Capsis Elite Resort, τον Οκτώβριο του 2018.