Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023

Έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Σκουλάς

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 χρονών, ο Νίκος Σκουλάς, που για πολλά χρόνια διετέλεσε υπουργός Τουρισμού και Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ).

Στη γενέτειρά του, αλλά και σε όλη την Κρήτη, η είδησή του θανάτου του έγινε δεκτή με θλίψη καθώς όλοι, ακόμη και όσοι προέρχονται από αντίπαλα κομματικά και ιδεολογικά μετερίζια, αναγνωρίζουν το πολιτικό μέγεθος και την συνεισφορά του στα κοινά.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Ο Νίκος Σκουλάς γεννήθηκε στα Ανώγεια της Κρήτης το 1934.

Το 1960 πήγε στον Καναδά όπου ανέπτυξε μια εικοσαετή καριέρα στο management.

Για περισσότερο από μισό αιώνα, ο Nίκος Σκουλάς δούλεψε στον Καναδά και στην Ελλάδα ως ανώτερο και ανώτατο στέλεχος σε πολλούς τομείς της Διοίκησης Επιχειρήσεων και οργανισμών.

Κατείχε διάφορες κυβερνητικές θέσεις στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων: Υπεύθυνος της Γραμματείας Προβληματικών Επιχειρήσεων, Γενικός Γραμματέας Ε.Ο.Τ. (δύο θητείες), Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού, Υπουργός Αναπληρωτής Εθνικής Οικονομίας και Υπουργός Τουρισμού.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Πανελληνίου Απελευθερωτικού Κινήματος (ΠΑΚ) στη Σουηδία, το αρχηγείο του οποίου μεταφέρθηκε στο Τορόντο αργότερα με τη μετακόμιση του Ανδρέα Παπανδρέου στον Καναδά.

Μετά την πτώση της χούντας, ακολούθησε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην Ελλάδα όπου είχε ηγετικό ρόλο στην ίδρυση και οργάνωση του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ) και επέστρεψε στη δουλειά του στον Καναδά.

Συμμετείχε ως Γραμματέας στην Επιτροπή Σύνταξης της ιστορικής Διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη που καθιέρωσε τις Καταστατικές Αρχές, Αξίες και Πολιτικούς και Κοινωνικούς Στόχους του ΠΑΣΟΚ.

Με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, επιστρατεύτηκε από τον ιδρυτή του Κινήματος το Φεβρουάριο του 1982 ως Εξωκοινοβουλευτικό στέλεχος:

Υπεύθυνος της Γραμματείας Προβληματικών Επιχειρήσεων

Δύο θητείες ως Γ. Γ. του ΕΟΤ

Υπουργός Αναπληρωτής Εθνικής Οικονομίας και

Πρώτος Υπουργός Τουρισμού με την ίδρυση του νέου Υπουργείου.

Στις πιο σημαντικές δραστηριότητές του περιλαμβάνονται και οι εξής:

Υπήρξε ο πρώτος Γενικός Διευθυντής του πρώτου ιδιωτικού σταθμού τηλεόρασης MEGA Channel

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Royal Olympic Cruises

Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ξενοδοχειακής αλυσίδας Α.Ξ.Ε. Αστήρ και

Πρώτος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων Α.Ε. (ΕΛΚΕ) ενός δημοσίου συμφέροντος οργανισμού, (one stop shop) για την προώθηση των επενδύσεων.

Επί 30 χρόνια, διηύθυνε το «Εργαστήρι Ηγετικών Στελεχών», το οποίο ο ίδιος ίδρυσε το 1985, με σκοπό την οργάνωση και διεξαγωγή πρότυπων προγραμμάτων εκπαίδευσης μάνατζμεντ για ιδιοκτήτες και στελέχη επιχειρήσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Από το 2004 έως το 2009 ήταν ο Πρόεδρος του Minoan International College (πρώην TRINITY), ενός αγγλόφωνου εκπαιδευτικού ιδρύματος για πανεπιστημιακού επιπέδου σπουδές στο Τουριστικό και Ξενοδοχειακό Μάνατζμεντ και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Ήταν πανrρεμένος με τη Λουίζ Κάρολ Μαβεάλ, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά και οκτώ εγγόνια.

 

Πηγές: www.ertnews.gr, www.ekriti.gr