Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Εφικτός ο στόχος για 25 εκατ. τουρίστες

EOT55

Ο αρχικός στόχος για 25.000.000 τουρίστες από το εξωτερικό, από 24.200.000 το 2014, όπως είχε εκτιμηθεί στις αρχές του 2015, φαίνεται πλέον να είναι εφικτός, με βάση τα τελευταία στοιχεία από τις αεροπορικές και τις οδικές αφίξεις.

Αυτό τουλάχιστον εκτιμά τώρα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης, με βάση τα ποσοστά αύξησης όπως διαμορφώνονται από το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου και μετά, για τον τουρισμό από το εξωτερικό, ο οποίος συνεχίζει να βαίνει αυξητικός και να είναι ο μεγάλος κερδισμένος για φέτος έναντι του εσωτερικού τουρισμού, που προβλέπεται ότι θα κλείσει με πτώση 20%.

«Η εντυπωσιακή ανθεκτικότητα και δυναμική του ελληνικού τουρισμού, που παρά τα τόσα πάει για νέο ρεκόρ, η πρώτη καλή είδηση της οικονομίας μας», ήταν η χαρακτηριστική ατάκα στο Twitter την περασμένη εβδομάδα του προέδρου του ΣΕΤΕ.

Η αισιοδοξία που υπάρχει βασίζεται στα μέχρι τώρα στοιχεία, καθώς οι αεροπορικές αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό το πρώτο εξάμηνο του 2015 παρουσίασαν αύξηση 6,7%, σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2014, φθάνοντας στα 5,6 εκατ.

Η αύξηση μπορεί να μην φαντάζει μεγάλη και αρκετοί περιμένουν τον Ιούλιο για να έχουν καλύτερη εικόνα, αλλά οι πληροφορίες από τους βασικούς τουριστικούς προορισμούς κάνουν λόγο για αυξημένες σε σχέση με πέρσι κρατήσεις στα ξενοδοχεία, με περιοχές όπως οι Κυκλάδες και τα νησιά του Ιουνίου να κινούνται με διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης.

Φυσικά, υπάρχουν και περιπτώσεις όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη που η πληρότητα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είναι στο 100%.

Από την άλλη πλευρά, Δωδεκάνησα και Κρήτη δείχνουν να έχουν επηρεαστεί από τη μείωση των Ρώσων τουριστών, αλλά δεν αποκλείεται και εκεί η χρονιά να κλείσει με αύξηση των τουριστών από το εξωτερικό.

Πηγές: www.newmoney.gr, www.imerisia.gr

Δείτε ολόκληρα τα άρθρα της Στεφανίας Σούκη (ΕΔΩ) στο newmoney.gr και του Δημήτρη Μαλλά (ΕΔΩ) στο imerisia.gr

Σημείωση e – Travel News: Η μείωση όμως στα έσοδα από τον τουρισμό (ταξιδιωτικές εισπράξεις), σε σχέση με το 2014, είναι σχεδόν σίγουρη, λόγω των σημαντικών εκπτώσεων και των προσφορών που έκαναν πολλά ξενοδοχεία το τελευταίο διάστημα προκειμένου να τονώσουν τη ζήτηση.
Επιπλέον, οι εκπτώσεις και οι προσφορές έχουν οδηγήσει σε νέα αύξηση φέτος του τουρισμού από χώρες (π.χ. Βαλκάνια), οι πολίτες των οποίων στη μεγάλη τους πλειοψηφία δεν έχουν τη δυνατότητα να ξοδέψουν αρκετά χρήματα…

Share Post