Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

Disrupt Greece: Πάνελ για τουρισμό και ψηφιακά εργαλεία

Πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιουνίου με επιτυχία η μεγάλη εκδήλωση του διαγωνισμού Disrupt Greece, του νέου θεσμού καινοτομίας που εγκαινίασαν το Fortune, οι Industry Disruptors και η Παπαστράτος. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους σημαντικοί ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ανάμεσα στα πάνελς, ήταν και το τουριστικό, με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Μαρία Ακριβού του Fortune Greece και ομιλητές τον Αλέξανδρο Αγγελόπουλο, Αντιπρόεδρο της Aldemar Resorts, τη Χαρά Γεωργιάδου, Industry Manager της trivago για Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία και τη Φρόσω Ζαρουλέα, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της Celestyal Cruises, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο πως μπορούν να αξιοποιήσουν τα ψηφιακά εργαλεία οι επαγγελματίες του κλάδου για να προωθήσουν τις επιχειρήσεις τους, πόσο επηρεάζει το internet τον τρόπο που κλείνουμε τις διακοπές μας, ποια είναι τα χαρακτηριστικά του online (ψηφιακού) ταξιδιώτη, για την Airbnb κ.ά.

Τα σημαντικότερα σημεία από τις απαντήσεις των τριών συμμετεχόντων του τουριστικού πάνελ:

Αλέξανδρος Αγγελόπουλος

1. Υπάρχει απόλυτη εξάρτηση του ελληνικού τουρισμού από τους tour operators και τις πτήσεις charter.

2. Η Ελλάδα είναι «κατακερματισμένη» σε μικρομεσαίες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που έχουν κυρίως οικογενειακό χαρακτήρα και θα πρέπει να μας προβληματίσει πως θα μπορούσε αυτό να δομηθεί με ένα καλύτερο τρόπο.

3. Στην Ελλάδα έχουμε πάνω από 70 διαφορετικούς τουριστικούς προορισμούς, που σημαίνει ότι κάθε περιοχή έχει ένα δικό της χαρακτήρα, ένα δικό της μοντέλο και έτσι είναι δύσκολο να εφαρμοστεί μια ενιαία τουριστική πολιτική.

4. Το internet αυτή τη στιγμή για το μέσο Έλληνα ξενοδόχο έχει πολύ περισσότερες απειλές απ’ ότι ευκαιρίες. Για παράδειγμα το κράτος στη Βρετανία ξεκίνησε να παρεμβαίνει στα δικαιώματα του ταξιδιώτη, γιατί οι ταξιδιώτες πλέον έχουν γίνει εκβιαστές.

5. Οι διανυκτερεύσεις σε καταλύματα τύπου Airbnb είναι μια κατάσταση που πρέπει να αποδεχτούμε. Πρέπει όμως να μπει ένα πλαίσιο σε ότι εκφράζει η Airbnb και ταυτόχρονα να δοθεί περισσότερος «αέρας» σ’ αυτούς που σηκώνουν το βάρος της απασχόλησης, των ασφαλιστικών εισφορών, των φορολογικών βαρών κ.λπ. Δεν πρέπει να ζητάμε να εκλείψει η Airbnb, αλλά να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο που θα αφορά όλους, γιατί η Airbnb είναι μια δραστηριότητα που δεν φορολογείται, δεν ελέγχεται και δεν δίνει καμία διασφάλιση ποιότητας και ασφάλειας.

6. Όσο μικρότερα είναι τα ξενοδοχεία, τόσο περισσότερες online κρατήσεις έχουν, ενώ τα μεγάλα ξενοδοχεία έχουν λιγότερες online κρατήσεις, λόγω εξάρτησης από τους tour operators.

Χαρά Γεωργιάδου

1. Τον online ταξιδιώτη τον χαρακτηρίζει η τεράστια ανάγκη για αυτονομία, δηλαδή να έχει από μόνος του τη δύναμη να οργανώσει και να προγραμματίσει τις διακοπές του.

2. Αν και στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη αύξηση στις αναζητήσεις μέσω internet, σε πολύ μεγάλο ποσοστό οι κρατήσεις γίνονται offline.

3. Πρέπει στην Ελλάδα οι ξενοδόχοι να σταματήσουν να σκέφτονται σαν ιδιοκτήτες και να αρχίσουν να σκέφτονται σαν επιχειρηματίες. Να αρχίσουν να σκέφτονται όχι μόνο πως θα επενδύσουν στο real estate και στις ανακαινίσεις των ξενοδοχείων τους, αλλά και πως θα αξιοποιήσουν τα διαδικτυακά εργαλεία που έχουν δημιουργηθεί για την προώθηση των επιχειρήσεων τους.

4. Το ποσοστό των online κρατήσεων στην Ελλάδα είναι μικρό, γιατί πολλά ξενοδοχεία (δεν μιλάμε για 4άστερα και 5άστερα) δεν έχουν διαδικτυακή παρουσία. Υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία σε top προορισμούς που δεν έχουν μηχανή κράτησης.

5. Ενώ οι Έλληνες ψάχνουν διαδικτυακά, τελικά οι κρατήσεις που γίνονται είναι λίγες γιατί δεν εμπιστεύονται τις online πληρωμές (πιστωτικές κάρτες, PayPal system κ.ά.).

Φρόσω Ζαρουλέα

1. Η κρουαζιέρα είναι ένα σχετικά νέο είδος διακοπών, αλλά στην Ελλάδα είμαστε λίγο πίσω, γιατί οι Έλληνες δεν «γνωρίζουν» την κρουαζιέρα.

2. Είναι μύθος ότι κρουαζιέρα κάνουν μόνο οι μεγάλες ηλικίες, αυτό συνέβαινε παλιά.

3. Υπάρχει έλλειψη στρατηγικής της Ελλάδας στο κομμάτι της κρουαζιέρας και έτσι είμαστε εξαρτημένοι από την Τουρκία. Όταν οι εταιρείες κρουαζιέρας βλέπουν ότι δεν υπάρχουν υποδομές στα ελληνικά λιμάνια και ότι εκτός από Μύκονο, Σαντορίνη και Ρόδο δεν μπορούν να πάνε άλλου, θα πάνε σε άλλους προορισμούς.

 

Δείτε το video με το τουριστικό πάνελ