Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

Η Διονυσίου Αρεοπαγίτου «έφιππη διαδρομή» στα εγκαίνια της documenta

 

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα την προσωρινή παραχώρηση της χρήσης του πεζοδρόμου της Διονυσίου Αρεοπαγίτου (κάτω από την Ακρόπολη), ως «έφιππης διαδρομής».

Έτσι, στις 6 Απριλίου 12 άλογα με τους ιππείς τους θα ξεκινήσουν από το ύψος του ναού της Αγίας Σοφίας και θα καταλήξουν στη Βουλή, «διαφημίζοντας» την έναρξη της διεθνούς έκθεσης documenta 14 και δίνοντας παράλληλα ένα συμβολικό τόνο, αφού οι εμπνευστές της δράσης θέλουν να συσχετίσουν τη σύγχρονη οπτική της πομπής των αλόγων και των ιππέων που απεικονίζονται στη ζωφόρο του Παρθενώνα.

Η είδηση ότι το ΚΑΣ έδωσε το «πράσινο φώς» για την έφιππη διαδρομή, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους τουριστικούς φορείς, καθώς δημιουργεί ελπίδες ότι επιτέλους γίνεται κατανοητό ότι ο πολιτιστικός τουρισμός θα μπορούσε να αυξήσει τους τουρίστες από το εξωτερικό ανά την Ελλάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, συμβάλλοντας καθοριστικά στην καταπολέμηση της εποχικότητας.

Στην έκθεση documenta 14, που θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα από 8 Απριλίου έως τις 16 Ιουλίου (με τριήμερα εγκαίνια στις 6, 7 και 8 Απριλίου), ήδη 5.000 προσωπικότητες της τέχνης, διευθυντές μουσείων και συλλέκτες, μεταξύ των οποίων 1.400 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο, έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους.

Η πλατεία Κοτζιά, η πλατεία Συντάγματος, η πλατεία Αυδή στο Μεταξουργείο, αλλά και ο πεζόδρομος της Διονυσίου Αρεοπαγίτου θα φιλοξενήσουν πρωτότυπα έργα και κατασκευές κορυφαίων εικαστικών απ’ όλο τον κόσμο.

 

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο της Στεφανίας Σούκη στο newmoney.gr

 

Η διεθνής καλλιτεχνική έκθεση documenta

 

 

Η documenta είναι μια διεθνής καλλιτεχνική έκθεση – θεσμός, που οργανώνεται κάθε πέντε χρόνια στο Κάσσελ της Γερμανίας, από 1955. Παράλληλα με τη Μπιενάλε της Βενετίας είναι μια από δύο μεγάλες εκθέσεις τέχνης στην Ευρώπη.

Φέτος και για πρώτη φορά «βγαίνει» εκτός Γερμανίας και συνδιοργανώνεται με την πόλη της Αθήνας.

 

Πηγή: www.iefimerida.gr

 

 

Share Post