Η συζήτηση για το all inclusive ως προϊόν, με ζητούμενο όμως τη συμμετοχή της γύρω περιοχής, εντείνεται καθώς οι τοπικές κοινωνίες είναι πολύ δυσαρεστημένες από αυτό το τουριστικό προϊόν.
Η υποστήριξη όμως των τουριστικών επιχειρήσεων και η ανάπτυξη κινήτρων και εμπειριών, όπως η δημιουργία πακέτων all inclusive που θα περιλαμβάνουν και υπηρεσίες εστίασης ή επίσκεψη σε αξιοθέατα εκτός ξενοδοχείου, μπορούν να δημιουργήσουν πλεονέκτημα σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Στην κατεύθυνση αυτή βαδίζει η πρόταση για «ελληνικό all inclusive που θα αγκαλιάζει τις ταβέρνες, τα καταστήματα και τα μπαρ των τοπικών κοινωνιών», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέα Ανδρεάδη.
«Το dine around είναι ένας εναλλακτικός τρόπος κατά το ήμισυ ο οποίος δίνει το πλεονέκτημα της τοπικής επιλογής», λέει ο εμπνευστής της ιδέας dine around Beppe Bugeja, επικεφαλής ενός ομίλου που δραστηριοποιείται στη δημιουργία λύσεων λογισμικού ξενοδοχείων, που περιλαμβάνει έναν κορυφαίο Channel Manager, CRS και μηχανή online κρατήσεων με το όνομα του Busy Rooms. Ο ίδιος εξηγεί ότι πρόκειται για «μια μακροπρόθεσμη λύση για ταξιδιώτες που θέλουν να προκρατήσουν ένα σταθερής τιμής πακέτο δείπνου που να καλύπτει όλες τις διακοπές τους, αλλά να μην τους περιορίζει στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν. Με άλλα λόγια, θα είναι σε θέση να απολαύσουν την ημιδιατροφή τους με μια μεγάλη ποικιλία από ξενοδοχεία και εστιατόρια».
Στόχος είναι εξάλλου να ενισχυθεί η περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο. «Είναι μια μεγάλη λύση» υποστηρίζει «χάρη στο γεγονός ότι αυτό προσφέρει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να βγουν από το ξενοδοχείο και να γνωρίσουν την τοπική περιοχή, χωρίς να παραμένουν προσκολλημένοι σε ξενοδοχεία όταν κάνουν κράτηση με all inclusive πακέτα». Τα εστιατόρια επιλέγονται ένα-ένα και προσεκτικά από την υπηρεσία «με βάση τα είδη κουζίνας και τις αντίστοιχες γεωγραφικές περιοχές. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα τα a la carte εστιατόρια του ξενοδοχείου είναι μέρος της υπηρεσίας».
«Μας έχουν καλέσει και έχουν έρθει σε επαφή μαζί μας μια σειρά ξενοδοχειακά συγκροτήματα, καθώς και μεμονωμένοι ιδιοκτήτες και τώρα είμαστε σε διαδικασία αναζήτησης ενός τοπικού εταίρου που θα είναι σε θέση να λειτουργεί με την ίδια επιτυχία όπως κάναμε και σε άλλες χώρες» λέει ο κ. Bugeja. «Στην Ελλάδα, όπου υπάρχουν τόσο πολλά ξενοδοχεία χωρίς σύστημα all inclusive, σίγουρα το πρόγραμμα αυτό θα έχει ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία από ό,τι στους περισσότερους άλλους προορισμούς της Μεσογείου». Όπως τονίζει, άλλωστε, «το all inclusive έχει έρθει για να μείνει και να αναπτυχθεί στην Ελλάδα κατά τον ίδιο τρόπο που το έκανε και σε άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς. «Ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από την προσφορά και η ζήτηση απλά θα κάνει τη ρύθμιση» εκτιμά.
Πηγή: www.tovima.gr
Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο της Χριστίνας Πουτέτση στο tovima.gr