Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Προχωράει η δημιουργία υποβρύχιων μουσείων σε Αλόννησο και Αλμυρό Μαγνησίας

Προγραμματική σύμβαση ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ θα υπογράψει ο Δήμος Αλμυρού με το υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δήμο Αλοννήσου για τη δημιουργία επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων στην Αλόννησο και στον Αλμυρό της Μαγνησίας έως το 2021.

Η διαδικασία των επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων γίνεται για πρώτη φορά γνωστή στην Ελλάδα και θα αναδείξει την τεράστια σημασία της υποβρύχιας πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Επίσης, θα συμβάλλει στην κατανόηση της αρχαίας ναυπηγικής και των θαλάσσιων εμπορικών δρόμων κατά την αρχαιότητα, φέρνοντας στο φως τα καλά κρυμμένα μυστικά του ελληνικού βυθού.

Πρόκειται για τα ναυάγια κλασικών χρόνων στην Περιστέρα Αλοννήσου, υστερορωμαϊκών χρόνων στο ακρωτήριο Τηλέγραφος Νηών Σούρπης και βυζαντινών χρόνων στην Κίκυνθο Αμαλιάπολης και στο ακρωτήριο Γλάρου στις Νιές Σούρπης.

Το υπουργείο Πολιτισμού αναλαμβάνει μελέτες, έρευνες και εργασίες τεκμηρίωσης (φωτογράφηση, αποτύπωση, βιντεοσκόπηση, μελέτη), δημιουργία εκπαιδευτικού προγράμματος, καθαρισμούς, σημάνσεις, πόντιση ναυδέτων, δημιουργία διαδρομών πρόσβασης, εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης, εξοπλισμοί εποπτείας ενάλιων αρχαιολογικών χώρων, υλικό δημοσιότητας κ.τ.λ.

Οι δύο Δήμοι θα αναλάβουν τη μελέτη και κατασκευή έργων και προμήθεια των απαιτούμενων υποδομών για τη δημιουργία και εξοπλισμό των απαιτούμενων φυλακίων στέγασης ελεγκτικού προσωπικού και χώρων υποδοχής / εισόδου / εξόδου σε προεπιλεγμένα και κατάλληλα προστατευμένα χερσαία σημεία απόπλου και κατάπλου στην Αλόννησο και στην περιοχή Αμαλιάπολης – Νηών Δήμου Αλμυρού, ώστε να καταστούν λειτουργικές οι παρεμβάσεις.

 

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το ρεπορτάζ της Κατερίνας Τασσοπούλου στο e-thessalia.gr.