Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη δημιουργία υδατοδρομίου στο λιμάνι της Καλαμάτας έχει κατατεθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου για να γνωμοδοτήσει και αυτή την περίοδο βρίσκεται στη φάση της ενημέρωσης και της διαβούλευσης.
Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το υδατοδρόμιο που θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει με ανάδοχο την εταιρεία «Υδροπλάνα Ελλάδας Α.Ε.», μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Το μελετώμενο έργο περιλαμβάνει τόσο χερσαίες και πλωτές εγκαταστάσεις όσο και υδάτινο τμήμα. Οι χερσαίες εγκαταστάσεις του υδατοδρομίου έχουν συνολική επιφάνεια 120 τ.μ. και προτείνεται να χωροθετηθούν στη δυτική προβλήτα του λιμένα, εντός των ορίων της νέας περίφραξης.
Εντός της επιφάνειας των 120 τ.μ. θα εγκατασταθεί προκατασκευασμένος, μετακινούμενος οικίσκος, για την εξυπηρέτηση των επιβατών των υδροπλάνων και του πτητικού έργου γενικότερα.
Η επιφάνεια του οικίσκου θα είναι 50 – 60 τ.μ., ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες και ανάγκες. Θα περιλαμβάνει χώρους για την έκδοση και έλεγχο των εισιτηρίων, την αναμονή των επιβατών και τη φύλαξη των αποσκευών τους, καθώς και χώρους υγιεινής (τουαλέτες).
Για τον ελλιμενισμό των υδροπλάνων θα εγκατασταθεί πλωτή προβλήτα σχήματος Γ, διαστάσεων εκάστου κλάδου 20 μ. x 4 μ.
Η προβλήτα θα συνδυάζεται με γέφυρα (ράμπα) για τη γεφύρωση του υψομετρικού χάσματος της επιφάνειας του νερού με την επιφάνεια της προβλήτας του λιμένα.
Τόσο ο οικίσκος εξυπηρέτησης όσο και οι πλωτές προβλήτες και η ράμπα πρόσβασης αποτελούν κατασκευές πολύ μικρού μεγέθους. Ουσιαστικά είναι τεχνικά έργα που θα προκύψουν με τη μέθοδο της προκατασκευής. Θα μεταφερθούν στο λιμένα της Καλαμάτας δηλαδή, έτοιμα κομμάτια, που θα συναρμολογηθούν επί τόπου.
Η κατασκευή εκτιμάται ότι θα γίνει σε μία φάση, η οποία δεν αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο από ένα μήνα.
Τα υδροπλάνα που θ’ αναλάβουν το πτητικό έργο είναι τα Viking Twin Otter Series 400, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν 19 επιβάτες το κάθε ένα και ν’ αναπτύσσουν ταχύτητα από 80 έως 160 κόμβους (250 χιλιόμετρα) την ώρα.
Όσον αφορά το πτητικό έργο, αυτό αναμένεται να αυξάνεται σταδιακά, ξεκινώντας από έως πέντε ζεύγη πτήσεων ημερησίως (άφιξη – αναχώρηση) στην έναρξη της δραστηριότητας (2021) και αγγίζοντας, σε βάθος πενταετίας, το μέγιστο, που θα είναι έως είκοσι ζεύγη πτήσεων (αφίξεις – αναχωρήσεις) ημερησίως.
Στο υδατοδρόμιο αναμένεται ν’ απασχολούνται μέχρι πέντε άτομα.
Πιθανοί προορισμοί των υδροπλάνων θα είναι η Ύδρα, οι Σπέτσες, τα Κύθηρα, τα Χανιά, οι Παξοί κλπ».
Πηγή: www.eleftheriaonline.gr