Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Δημιουργία τουριστικού παρατηρητηρίου Χαλκιδικής

Η Ένωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής (ΕΞΧ), σε συνεργασία με τον όμιλο εξειδικευμένων τουριστικών υπηρεσιών MKG, πήρε τη σημαντική πρωτοβουλία να αξιοποιήσει το εργαλείο της στατιστικής και το Μηνιαίο Παρατηρητήριο, για να μπορέσει να σχεδιάσει πάνω σε ξεκάθαρες βάσεις την ανάπτυξη του ξενοδοχειακού κλάδου.

Η προσπάθεια για το Μηνιαίο Παρατηρητήριο Χαλκιδικής ξεκίνησε μέσα στο 2016, αρχικά με 34 ξενοδοχεία που έχουν συνολική δυναμικότητα 4.846 κλινών. Αυτές οι 34 επιχειρήσεις, μέσα σε διάστημα ενός μηνός έγιναν 45 και αναμένεται ότι μέχρι το τέλος του 2017 θα ξεπεράσουν τα 50 τα ξενοδοχεία που θα ενημερώνουν την ηλεκτρονική πλατφόρμα HotelCompSet και θα ενημερώνονται από αυτή για τα ποιοτικά στοιχεία των τουριστών που φιλοξενούνται στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής.

Όταν το Παρατηρητήριο έχει στοιχεία για το 40% των μελών της ΕΞΧ οπότε και ένα αξιόπιστο δείγμα, τότε θα παρουσιαστεί το προφίλ του ξενοδοχειακού κλάδου της Χαλκιδικής. Πιθανότατα αυτή η παρουσίαση θα γίνει στο τέλος της σεζόν και ίσως κοντά στο χρόνο λειτουργίας της επόμενης έκθεσης Philoxenia, το Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη.

Το Παρατηρητήριο κάνει αρχή με τη συγκέντρωση των βασικών στατιστικών στοιχείων όπως: εθνικότητες πελατών, πληρότητες, αφίξεις, τιμές. Ειδικά για τη Χαλκιδική, που έχει ξενοδοχεία resorts και όχι αστικά, οι εκθέσεις/reports, θα είναι μηνιαίες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΞΘ Γρηγόρη Τάσιο, μέχρι σήμερα έχουν συνδεθεί με την πλατφόρμα της MKG σχεδόν όλες οι μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Στόχος όμως της Ένωσης είναι να ενταχθούν πολύ περισσότερα ξενοδοχεία και μικρών κατηγοριών. Επίσης, θα επιδιωχθεί να περάσει το Παρατηρητήριο κάτω από την ομπρέλα του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής, ώστε να συμπεριληφθούν και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια όπως και τα campings.

Στη Χαλκιδική υπάρχουν 480 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όλων των κατηγοριών με συνολικά 54.000 κλίνες. Από τα ξενοδοχεία αυτά, 150 επιχειρήσεις είναι μέλη της ΕΞΧ και έχουν 34.000 κλίνες. Μέλη στην ΕΞΧ είναι ως επί το πλείστον οι μεγαλύτερες σε μέγεθος και κατηγορία επιχειρήσεις.

Επίσης, 40.000 κλίνες έχουν οι επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων, με τα σήματα στο νομό να ανέρχονται σε 2.500. Στη Χαλκιδική υπάρχουν και 300 campings με 10.000 θέσεις.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο της Άννης Καρολίδου στο voria.gr

Post Tags
Share Post