Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023

Δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για προβολή σημαντικών κάστρων

Σημαντικά κάστρα που βρίσκονται στην Πελοπόννησο, τη Δυτική Ελλάδα, τα Ιόνια Νησιά και την Ήπειρο, περιλαμβάνονται στο έργο με τίτλο «SUB. 5 – Πολιτιστική Διαδρομή: Δίκτυο Κάστρων από το Βυζάντιο στην Οθωμανοκρατία», το οποίο εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Συγκεκριμένα, στη διαδραστική ψηφιακή πλατφόρμα που θα παραχθεί για την προβολή της συγκεκριμένης πολιτιστικής διαδρομής, περιλαμβάνονται τα εξής κάστρα / σταθμοί της διαδρομής:

Ακροκόρινθος, Ακροναυπλία – Μπούρτζι – Παλαμήδι, Λάρισα Άργους, Κάστρο Παράλιου Άστρους, Κάστρο Μονεμβασίας, Γεράκι, Μυστράς, Κάστρο Καλαμάτας, Κορώνη, Μεθώνη, Νιόκαστρο Πύλου (φωτογραφία), Κάστρο Ζακύνθου, Χλεμούτσι, Κάστρο Πάτρας, Ρίο, Αντίρριο, Κάστρο Ναυπάκτου, Κάστρο Αγίας Μαύρας Λευκάδας, Κάστρο Αγίου Γεωργίου Κεφαλλoνιάς, Παλαιό και Νέο Φρούριο Κέρκυρας, Κάστρο Άρτας, Κάστρο Ιωαννίνων, Σούλι – Κάστρο Κιάφας, Κάστρο Πάργας.

 

 

Η δημόσια δαπάνη του πιο πάνω έργου ανέρχεται σε 500.000 ευρώ.

Τα κάστρα αυτά -βυζαντινά, φράγκικα, ενετικά, οθωμανικά-, πέρα από την τοπική ιστορική τους διάσταση, αποτελούν μάρτυρες των ιστορικών δεδομένων που επηρέασαν την ιστορική πορεία της Ελλάδας, έχουν όμως εγγραφεί και στην ευρωπαϊκή πολιτιστική μνήμη και κληρονομιά.

Τα κάστρα που επιλέγονται στο πλαίσιο του έργου ως σταθμοί της πολιτιστικής διαδρομής, βρίσκονται κατά κύριο λόγο σε περιοχές δημοφιλών τουριστικών προορισμών -ή με δυναμική ποιοτικής τουριστικής αξιοποίησης-, ενώ συνδέονται και με νέους οδικούς άξονες, διευκολύνοντας την πρόσβαση των επισκεπτών.

Επίσης, προβλέπεται παραγωγή υλικού πληροφόρησης (οδηγοί, φυλλάδια, πινακίδες σήμανσης και ενημέρωσης σχετικών με τη διαδρομή στα ελληνικά και άλλες γλώσσες και σε Μπράιγ), συμπεριλαμβανομένων γραφιστικὠν υπηρεσιών, μεταφράσεων κτλ., τοποθέτηση των πινακίδων σήμανσης και δράσεις ενημέρωσης του κοινού.

 

Διαβάστε περισσότερα στο: www.eleftheriaonline.gr

Φωτογραφία: www.mythicalpeloponnese.gr

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media

Post Tags
Share Post