Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Δημιουργία μαρίνας για 80 σκάφη στην παλιά πόλη της Κέρκυρας

Τη σύμβαση του έργου κατασκευής του Τουριστικού Καταφυγίου Σκαφών Αναψυχής στη θέση Καφέ Γυαλί στο Παλιό Λιμάνι της Κέρκυρας, με την ανάδοχο εταιρεία «ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ», υπέγραψε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, χθες, Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022.

Η υπογραφή της σύμβασης έλαβε χώρα στο σημείο, όπου θα κατασκευαστεί το Τουριστικό Καταφύγιο, σε ειδική εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, παρουσία της Διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας (Ο.Λ.ΚΕ.), βουλευτών και υπηρεσιακών παραγόντων.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Το Τουριστικό Καταφύγιο Σκαφών Αναψυχής, το οποίο αναμένεται μετά την ολοκλήρωσή του να προσδώσει προστιθέμενη αξία στην ευρύτερη περιοχή της Σπηλιάς στην Κέρκυρα αποτελώντας ένα εμβληματικό και αναπτυξιακού χαρακτήρα έργο, έχει συνολικό προϋπολογισμό 9.700.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α., εκ των οποίων η δημόσια δαπάνη ανέρχεται στα 9.006.944,30 ευρώ (από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά 2014 – 2020») και η ιδιωτική συμμετοχή (O.Λ.ΚΕ.) στα 693.055,70 ευρώ.

Κύριος του έργου είναι ο Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας (Ο.Λ.ΚΕ.), ενώ φορέας εκτέλεσής του η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Το έργο έχει χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τους 18 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία.

Όπως υπογράμμισε μεταξύ άλλων η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, το Τουριστικό Καταφύγιο Σκαφών Αναψυχής θ’ αποτελέσει ένα σύγχρονο, ασφαλές και αναπτυξιακό έργο, μετά από καθυστερήσεις ετών, το οποίο θα έχει πολλαπλά οφέλη, τόσο για τους μόνιμους κατοίκους, όσο και για το τουριστικό brand name της Κέρκυρας και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Η κα Τσαγκαροπούλου επεσήμανε ότι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου είναι άκρως ασφυκτικό, καθώς πρέπει να παραδοθεί μέχρι το Δεκέμβριο του 2023, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει δημοσιονομική προσαρμογή.

Το έργο περιλαμβάνει τα απαιτούμενα έργα υποδομής, προκειμένου να καταστεί το Τουριστικό Καταφύγιο στη Σπηλιά ασφαλές, λειτουργικό ανταγωνιστικό και ελκυστικό για τους πιθανούς χρήστες αναδεικνύοντας και προστατεύοντας παράλληλα τα υφιστάμενα κτήρια, τα οποία αποτελούν μέρος της ιστορίας του χώρου.

Τα λιμενικά έργα περιλαμβάνουν την επέκταση του προσήνεμου μώλου κατά 160 μ., ώστε να προφυλάσσεται η λιμενολεκάνη από όλους τους συνδυασμούς ανέμων και να δημιουργούνται ασφαλείς και άνετες συνθήκες ελλιμενισμού.

Προβλέπεται η προμήθεια και εγκατάσταση πλωτών προβλητών για την προσέγγιση των σκαφών, υδραυλικά έργα, οικοδομικά έργα για την ανακαίνιση των παλαιών εκδοτηρίων, ώστε να καταστούν λειτουργικά και να αποδοθούν σε χρήση, προκειμένου να στεγαστούν οι υποστηρικτικές λειτουργίες του καταφυγίου.

Επίσης, προβλέπονται ηλεκτρομηχανολογικά έργα για τα δίκτυα εξυπηρέτησης των σκαφών (παροχή ηλεκτρικού ρεύματος νερού και τηλεφωνίας), τα δίκτυα πυρόσβεσης, κλπ αλλά και την αποκατάσταση του χώρου αποχέτευσης στη Σπηλιά, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων που εμφανίζονται στην περιοχή.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η νέα μαρίνα στην παλιά πόλη της Κέρκυρας θα διαθέτει 80 θέσεις ελλιμενισμού.

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media