Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

Δήλος: Ξεκινούν έργα αναστήλωσης και ανάδειξης του ιερού νησιού

Μετά από πραγματικό αγώνα που ξεκίνησε το 2015, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων κατόρθωσε να εντάξει στο ΕΠΑΝΕΚ του ΕΣΠΑ το πρόγραμμα «Δήλος, Ανοιχτό μουσείο», με προϋπολογισμό 4.520.000 ευρώ.

Ο Δημήτρης Αθανασούλης, προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων εξηγεί αναλυτικά όλα τα έργα που θα γίνουν στη Δήλο:

«Θα αναστηλωθεί ο μεγάλος δωρικός περίπτερος ναός του Απόλλωνα. Επί μέρους αναστηλωτικές επεμβάσεις θα γίνουν στο Πρόπυλο του Ιερού, στην οικία του Διονύσου. Επί μέρους αναστηλωτικές εργασίες θα γίνουν και στην Παλαίστρα του Γρανίτη, μεταξύ άλλων. Θα φτιάξουμε όμως και τα σπιτάκια για τους εργάτες, τους αρχαιολόγους τους αρχιτέκτονες, τα εργαστήρια συντήρησης. Πρόκειται για υποδομή σημαντική που θα μείνει στο νησί και για τις επόμενες εργασίες. Τώρα θα εξυπηρετήσουν το σύνολο των εργατoτεχνιτών, αρχαιολόγων, αρχιτεκτόνων και των άλλων ειδικοτήτων που θα έρθουν στη Δήλο για τα έργα.

Θα γίνουν, επίσης, συντηρήσεις τοιχογραφιών και ψηφιδωτών. Τα έργα θα χρειαστούν τουλάχιστον δυόμιση χρόνια για να ολοκληρωθούν, ενώ μόλις εκταμιεύθηκε και η πρώτη δόση, γεγονός που σημαίνει ότι οι εργασίες θα αρχίσουν το επόμενο δίμηνο.

Ζητήσαμε και πετύχαμε να πάρουμε μια εξαίρεση για τον κανονισμό περί προσλήψεων που ισχύει λόγω εκλογών, προκειμένου να μην χάσουμε χρόνο και να αρχίσει άμεσα το έργο. Το νησί θα είναι κανονικά επισκέψιμο, απλώς θα υπάρχουν κάποιες εργοταξιακές οχλήσεις για τους επισκέπτες.

Χάρη στο ΕΣΠΑ θα γίνει ριζική ανακαίνιση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Δήλου.

Σκεφτείτε μόνο ότι ένα έργο που γίνεται στη Δήλο μπορεί να στοιχίζει και δέκα φορές περισσότερο απ’ ότι αν γινόταν στην Αθήνα».

 

Πηγή: Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το ρεπορτάζ της Κατερίνας Ανέστη στο iefimerida.gr.

Φωτογραφία: www.mykonos.gr

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στο Instagram