Τετάρτη 22 Μαϊου 2024

Δικαστική διαμάχη δήμου Σκιάθου – διαχειρίστριας εταιρείας ξενοδοχειακού συγκροτήματος Elivi (πρώην Xenia)

Δικαστική διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ του δήμου της Σκιάθου και της εταιρείας που έχει νοικιάσει το ξενοδοχειακό συγκρότημα Elivi (πρώην Xenia), στην περιοχή των Κουκουναριών, καθώς ο Δήμαρχος του νησιού έχει καταθέσει δύο μηνύσεις για «ανεπανόρθωτη βλάβη στην ιδιοκτησία του Δήμου και το φυσικό περιβάλλον».

 

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του δήμου Σκιάθου με τίτλο: 

«Oμόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση των σοβαρών περιβαλλοντικών προβλημάτων που δημιουργούνται από τη λειτουργία ξενοδοχειακής μονάδας και παραθεριστικού χωριού, στο χώρο του πρώην Ξενία Σκιάθου».

 

Στην 5η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε ομόφωνα:

Το Δημοτικό Συμβούλιο εκδίδει το παρακάτω ψήφισμα εφόσον νομιμοποιείται να κάνει αυτές τις ενέργειες και εφόσον ακολουθήσουν γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών.

RevitUp – Digital & Revenue Management

1. Απαιτούμε την ΑΜΕΣΗ και χωρίς όρους απελευθέρωση της πρόσβασης στις παραλίες Αμπελάκια και Μπανάνα. Ο Δήμος Σκιάθου με δικά του μέσα να αφαιρέσει κάθε μέσο (μπάρες, φράχτη κτλ) που κλείνουν την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες.

2. Ζητάμε την ΑΜΕΣΗ αποκατάσταση των κομμένων κουκουναριών (είδος Στροφυλλιά), ξεραμένων και μη, από κουκουναριές και όχι ελιές. Να αφαιρεθούν οι ελιές που πήραν τη θέση κομμένων δέντρων και να αντικατασταθούν με κουκουναριές.

3. Απαιτούμε τη σφράγιση και απομάκρυνση βόθρων που υπάρχουν στις παραλίες Μπανάνα, Αμπελάκια και Κουκουναριές καθώς και αγωγού που αδειάζει λύματα στις παραλίες.

4. Απελευθέρωση και απόδοση στο Δήμο κάθε δημοτικής έκτασης και αποκατάσταση με μέσα του επιχειρηματία κάθε ζημιάς που έχει προκληθεί.

5. Ζητάμε κάθε παρούσα και μελλοντική επιχείρηση να σεβαστεί το περιβάλλον, τα δάση και την ελεύθερη πρόσβαση ΟΛΩΝ στις παραλίες.

6. Καταδικάζουμε τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές που έδειξαν ανοχή και συνέβαλλαν στη σημερινή διαμορφωθείσα κατάσταση.

Το ψήφισμα προκλήθηκε μετά από πρόταση που κατέθεσε στα προ ημερήσιας θέματα ο επικεφαλής της ήσσονος μειοψηφίας Βάιος Καρπέτας και με ομόφωνη απόφαση ψηφίστηκε το κατεπείγον της του θέματος και τέθηκε προς συζήτηση.

Πρόκειται για μια απόφαση που δικαιώνει, αλλά και ενισχύει τον αγώνα της Δημοτικής Αρχής για την αντιμετώπιση των σοβαρών περιβαλλοντικών προβλημάτων που δημιουργούνται από τη λειτουργία ξενοδοχειακής μονάδας και παραθεριστικού χωριού, στο χώρο του πρώην Ξενία Σκιάθου, όπου ύστερα από ριζική ανακατασκευή, λειτουργεί από το 2018 ως ξενοδοχειακό συγκρότημα με την επωνυμία Elivi Skiathos.

Το εν λόγω ξενοδοχειακό συγκρότημα είναι χωροθετημένο σε περιοχή ιδιαίτερης οικολογικής αξίας και σπάνιας βιοποικιλότητας, όπως αποτυπώνεται στα καθεστώτα προστασίας που ισχύουν για την άμεση και ευρύτερη περιοχή.

Από την ανάληψη των καθηκόντων της η Δημοτική Αρχή έχει διενεργήσει έρευνα και έχει δρομολογήσει ενέργειες προκειμένου να αποδοθούν στο Δήμο οι κοινόχρηστες εκτάσεις, η πρόσβαση στις παραλίες και η προστασία του περιβάλλοντος.

Από την έρευνα της Δημοτικής Αρχής έγινε για πρώτη φορά γνωστό πως παραχωρείται προς το Δήμο Σκιάθου με συμβολαιογραφική πράξη παραχώρησης στο Κτηματολογικό Γραφείο Σκιάθου σε κοινή χρήση – ελευθέρα χρήση κοινωφελείς και κοινόχρηστες εκτάσεις έκτασης 15.350,17 τετρ μέτρων, στην περιοχή όπου τερματίζει ο επαρχιακός δρόμος Σκιάθου – Κουκουναριών.

Η ξενοδοχειακή μονάδα αναπτύχθηκε, στην περιοχή την οποία χρονομίσθωσε το ΤΑΙΠΕΔ, παλιό Ξενία Σκιάθου (το οποίο ανακαινίσθηκε) και στην πρώην ιδιοκτησία Γουλανδρή, όπου ο νέος ιδιοκτήτης έχει τοποθετήσει μπάρες αποτρέποντας την πρόσβαση στους κοινόχρηστους χώρους (ζώνη αιγιαλού – παραλίας) στις παραλίες Μπανάνα, μικρή Μπανάνα, Αμπελάκια, ενώ τον τελευταίο χρόνο, περισσότερες από 40 κουκουναριές αποψιλώθηκαν αφού πρώτα ξεράθηκαν, ενώ στην παραλία Αμπελάκια διαμορφώθηκε αυλάκι από όπου μόνιμα υπάρχει ροή λυμάτων.

Όπου φαίνεται να εγείρονται σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την τήρηση της νομιμότητας, τα οποία και θα πρέπει να απαντηθούν μετά από τον αναγκαίο έλεγχο.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο Δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας έχει καταθέσει δύο μηνύσεις κατά, της ανώνυμης εταιρείας Elivi Skiathos, για παράνομη υλοτόμηση στα κοινόχρηστα και κοινωφελή οικοδομικά τετράγωνα, η κατοχή των οποίων έχει παραχωρηθεί στο Δήμο Σκιάθου, προσβάλλοντας έτσι και τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα του Δήμου και προκαλώντας ανεπανόρθωτη βλάβη στην ιδιοκτησία του Δήμου και το φυσικό περιβάλλον.

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media