Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020

«Cretan Zeus Park»: Ανοίγει μεγάλο θεματικό πάρκο στην Κρήτη

Κάτω από την επιβλητική κορυφή του Ψηλορείτη, στο χωριό Βορίζια του Ηρακλείου, βρίσκεται πλέον τo νεώτερο και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα του νησιού. Το μεγάλο θεματικό πάρκο που ονομάζεται «Κρηταγενής Δίας» ή «Cretan Zeus Park», κατασκευάζεται σε υψόμετρο 700 έως 1.100 μέτρων, σε μια έκταση πάνω από 500 στρέμματα, στην οποία κρύβεται όλος ο θησαυρός της κρητικής φύσης, της ιστορίας του τόπου και ένας χώρος που αποτελεί μαγευτική καταγραφή της διαδρομής των Κρητικών και των Ελλήνων στην ιστορία.

Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να «περιπλανηθεί» στις ομορφιές του τόπου και το παρελθόν του και οι νεότερες γενιές, καθώς και οι τουρίστες να γνωρίσουν την αυθεντική Κρήτη. Για τους επισκέπτες από πιο μακρινά σημεία το πάρκο περιλαμβάνει χώρους χαλάρωσης, καθώς και ταβέρνα.

 

Ο χώρος περιλαμβάνει πέντε επιμέρους πάρκα:

Το Βοτανικό: Φιλοξενεί όλα τα βότανα της Κρήτης και κυρίως του Ψηλορείτη -αρωματικά και μη- τα οποία έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Πρόκειται για βότανα από την εποχή του Ιπποκράτη μέχρι σήμερα. Στο συγκεκριμένο πάρκο έχουν διαμορφωθεί διάδρομοι 1.650 μ., καλντερίμια και πέτρινες σκάλες.

Η στοά της Ιστορίας: Αποτελεί μια διαδρομή στην ιστορία με τους σημαντικότερους σταθμούς και τα κυριότερα γεγονότα που σημάδεψαν το νησί.

Το Λαογραφικό φιλοξενεί δεκάδες παραδοσιακά επαγγέλματα (βοσκός, γεωργός, τσαγκάρης, μελισσοκόμος, πεταλωτής, γανωτής) και άλλα για τα οποία χρησιμοποιούνται λειτουργικά εργαλεία.

Το Ζωολογικό: Φιλοξενεί τα ζώα της Κρήτης όπως άλογο, γάιδαρος, κρι κρι, αγρίμια, πρόβατα, κουνέλια και πτηνά (πέρδικες, παγόνια και ορτύκια).

Το Φυσιολατρικό: Αποτελείται από ένα μεγάλο πρινόδασος με πανάρχαια μονοπάτια, πλούσιο σε πανίδα και χλωρίδα με μοναδική θέα προς το βουνό και τη φύση.

Το μοναδικό χώρο συμπληρώνουν μιτάτο, αλώνι, πυρόσπιτο, χώροι και κατασκευές με «χρώμα» κρητικής παράδοσης. Χαρακτηριστική είναι η εντυπωσιακή στοά του πάρκου.

Όπως αναφέρουν οι ιδιοκτήτες του πάρκου, «σκοπός μας είναι να δείξουμε στον κόσμο τον τρόπο ζωής που έζησαν οι πρόγονοί μας χιλιάδες χρόνια πίσω. Πως επιβίωσαν, με τι εργαλεία εργάζονταν, υπό ποιες συνθήκες, με ποια φάρμακα θεραπεύονταν και τον τρόπο ζωής τους. Είναι ένας χώρος που γενικώς έλειπε από τον τόπο μας».

 

Δείτε το video για το νέο πάρκο

 

 

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το ρεπορτάζ της Φιλίας Σαριδάκη στο neakriti.gr.