Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Costa Navarino: 1 δισ. η επίδραση της επένδυσης στην οικονομία της Μεσσηνίας

COSTA-NAVARINO2

 

Το συνολικό οικονομικό όφελος που προκάλεσε στην οικονομία της Μεσσηνίας η ανάπτυξη των εγκαταστάσεων του Costa Navarino, από την έναρξη των εργασιών κατασκευής μέχρι και σήμερα, εκτιμάται ότι αγγίζει το 1 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα.

Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας:

1. Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας είναι πλέον ένα από τα πλέον αναπτυσσόμενα της χώρας χάρη στη λειτουργία του Costa Navarino. Με 1.100 πτήσεις τη φετινή χρονιά, έχει αυξήσει τη δραστηριότητά του κατά 370% σε σχέση με το 2009. Το 86,5% των επιβατών διαμένει σε τοπικά ξενοδοχεία και μικρά καταλύματα σε όλη την Πελοπόννησο, ενώ το 13,5% στo Costa Navarino. Από την πλευρά της, η ΤΕΜΕΣ, ιδιοκτήτρια εταιρεία του Costa Navarino, έχει επενδύσει στην προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών πάνω από 3,5 εκατ. ευρώ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καταστεί εφικτή η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, καθώς από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας αρχίζει και τελειώνει η τουριστική περίοδος κάθε χρόνο στην Ελλάδα, με τις πρώτες πτήσεις να ξεκινούν από το Φεβρουάριο και να διαρκούν μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου.

2. Tα άμεσα έσοδα από την αύξηση των επισκεπτών στη Μεσσηνία για το 2016 αναμένονται σε 17,5 εκατ. ευρώ. Η δευτερογενής επίδραση των εσόδων στην τοπική οικονομία ανέρχεται σε επιπλέον 28,8 εκατ. ευρώ.

Έχει υπολογισθεί ότι για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται στο Costa Navarino, 1,65 ευρώ δαπανάται εκτός του συγκροτήματος. Επίσης, 2,25 εκατ. ευρώ προκύπτουν ετησίως για τις τοπικές επιχειρήσεις εστίασης λόγω των περίπου 75.000 γευμάτων των επισκεπτών του Costa Navarino στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον, το 60% των προμηθειών του προέρχεται από τοπικούς παραγωγούς και επιχειρήσεις της Μεσσηνίας.

3. Περισσότερα από 11 εκατ. ευρώ έχουν δαπανηθεί από την ΤΕΜΕΣ σε υποδομές που αφορούν το σύνολο της περιοχής για μελέτες διαχείρισης υδάτων, κατασκευής οδικών αξόνων κ.ά.

4. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην προστασία του περιβάλλοντος καθώς το 10% του συνολικού προϋπολογισμού της επενδύεται προς αυτή την κατεύθυνση.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο του Στάθη Κουσουνή στο kathimerini.gr