Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

Cosco: Μεγάλες επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά

«Σε πέντε χρόνια ο ταξιδιώτης και ο επισκέπτης του Πειραιά, μέσα στο λιμάνι και στη γύρω περιοχή, θα βλέπει ξενοδοχεία, shopping centers, outlets, εστιατόρια, ενδεχομένως και σινεμά. Θα δει πολλά! Ο Πειραιάς δεν θα είναι μέρος όπου θα έρχεσαι και θα φεύγεις αμέσως όπως είναι τώρα, αλλά οι επισκέπτες διερχόμενοι θα μπορούν να περνούν ευχάριστα το χρόνο τους», αναφέρει η Θεοδώρα Ρήγα, διευθύντρια στρατηγικού σχεδιασμού και μάρκετινγκ στον Οργανισμό Λιμένα Πειραιά (ΟΛΠ).

Με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, οι Κινέζοι της COSCO Shipping φέρνουν επενδύσεις, στρατηγική και σχεδιασμό. «Η σύμβαση πώλησης του ΟΛΠ προβλέπει μεγάλες αλλαγές και επενδύσεις σε όλους τους τομείς εντός πενταετίας, ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ» τονίζει η κυρία Ρήγα.

Μεγάλο μέρος των προωθούμενων επενδύσεων είναι αφιερωμένο στην κρουαζιέρα. Στο πλαίσιο αυτό εξελίσσεται ο σχεδιασμός για την επέκταση του λιμανιού του Πειραιά, που τώρα μπορεί να εξυπηρετεί ταυτόχρονα 9 – 11 κρουαζιερόπλοια. Στόχος είναι να μπορεί το νότιο τμήμα του να υποδέχεται τέσσερα μεγάλα πλοία νέας γενιάς, άνω των 400 μ. το καθένα.

«Επιδίωξή μας είναι να αναδείξουμε περαιτέρω τον Πειραιά ως λιμάνι αφετηρίας (homeporting) κρουαζιέρας. Ήδη πετύχαμε και άρχισαν να έρχονται τουρίστες από την Κίνα, θέλουμε εδώ ακόμα περισσότερους. Μάλιστα, δρομολογούμε και το Berth Allocation System ώστε στο εξής να επιβεβαιώνουμε έγκαιρα τις θέσεις των κρουαζιερόπλοιων, από τώρα κανονίζουμε τις αφίξεις τους για το 2018 – 2019. Μέχρι πρότινος, οι μεγάλες εταιρείες ανακοίνωναν τα προγράμματά τους δύο χρόνια πριν, χωρίς ωστόσο να έχουν συνεννοηθεί και με το λιμάνι ότι μπορεί όντως να δεχθεί τα πλοία τους. Κανόνιζαν μόνες τους και αυτό δεν θα συνεχιστεί» σημειώνει η κυρία Ρήγα.

Επιπλέον, η προσπάθεια της διοίκησης του ΟΛΠ είναι να “ανοίξει” την κινεζική αγορά κρουαζιέρας στη Μεσόγειο. «Η Ελλάδα δεν μπορούσε μόνη της να ανοίξει την αγορά της Ασίας, ενώ η COSCO έχει τη δύναμη να πιέσει τις Κινεζικές Αερογραμμές για απευθείας πτήσεις» λένε οι άνθρωποι του ΟΛΠ, σημειώνοντας ότι η Air China αναμένεται να προσθέσει από το φθινόπωρο απευθείας δρομολόγια στη γραμμή Πεκίνο – Αθήνα. Με τη σειρά της, η COSCO υπέγραψε συμφωνία με τις Κινεζικές Ανατολικές Αερογραμμές, την τρίτη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της ασιατικής χώρας, ώστε να φέρνει με απευθείας charter πτήσεις γκρουπ Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα, όπου θα επιβιβάζονται από Πειραιά στα κρουαζιερόπλοια για Αιγαίο, Μεσόγειο και Αδριατική.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο του Πέτρου Στεφανή στο tanea.gr