Ένα διθυραμβικό αφιέρωμα για την ελληνική κουζίνα -τόσο για τη γεύση όσο και για τη συνεισφορά της σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής- φιλοξενεί το CNN.
Φαίνεται ότι το ταξίδι στην Ελλάδα ξεπέρασε τις προσδοκίες της δημοσιογράφου Sandee LaMotte, η οποία βρέθηκε πριν λίγο καιρό στη χώρα μας.
Η δημοσιογράφος του CNN περιγράφει την επίσκεψή της σε εστιατόριο της Μήλου το οποίο της πρότεινε ένας οδηγός ταξί.
«Οι ντολμάδες που σερβίρονται τυλιγμένοι σε αμπελόφυλλα, είχαν «μεταμορφωθεί» σε γευστικές μπουκιές με γέμιση γαρίδας και αφρό λεμονιού», σημειώνει χαρακτηριστικά στο άρθρο της.
Ξεχώρισε, επίσης, τη γαλατόπιτα με βουτυρένιο φύλλο και κρέμα, γαρνιρισμένη με φιστίκια Αιγίνης.
Δεν παραλείπει να κάνει ειδική αναφορά στο «κρεμώδες ελληνικό γιαούρτι με μέλι και αμύγδαλα», αναφέροντας ότι ήταν περισσότερο ένα όμορφο επιδόρπιο παρά ένα κλασικό πρωϊνό.
«Στη Σαντορίνη πήγαμε αρκετές φορές σε ένα εστιατόριο που σέρβιρε παραδοσιακή ελληνική κουζίνα. Η σπανακόπιτα, αγαπημένο ελληνικό πιάτο, δεν είχε καμία σχέση με οτιδήποτε είχα δοκιμάσει στις ΗΠΑ. Οι κολοκυθοκεφτέδες ήταν γεμάτοι φρέσκα λαχανικά και βότανα και στη συνέχεια τηγανίζονταν ελαφρά σε ελαιόλαδο, ενώ συνοδεύονταν από τζατζίκι».
Εκεί που η δημοσιογράφος αναφέρεται με ενθουσιασμό είναι στη χωριάτική σαλάτα κάνοντας λόγο για πιάτο «αποκάλυψη».
Περιγράφει αναλυτικά τα υλικά της και στέκεται ιδιαίτερα στη φέτα. «Τι φέτα. Καμία σχέση με τη φέτα που γνώρισα στις ΗΠΑ. Αυτό εδώ το τυρί ήταν πλούσιο σε γεύση και κρεμώδες, έλιωνε στο στόμα».
Φυσικά ένα κείμενο για την ελληνική κουζίνα δεν θα μπορούσε να μην έχει εκτεταμένη αναφορά στο ελαιόλαδο.
«To ελαιόλαδο είναι ο βασιλιάς της μεσογειακής διατροφής. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το ελαιόλαδο είναι ένας από τους λόγους που οι συνταγές από τη Μεσόγειο είναι τόσο ωφέλιμες για την υγεία μας. Η μία έρευνα μετά την άλλη δείχνουν ότι η μεσογειακή διατροφή μειώνει τους κινδύνους για ασθένειες όπως διαβήτης, υψηλή χοληστερίνη, άνοια, κατάθλιψη και καρκίνο του μαστού. Επίσης, θεωρείται ότι συμβάλλει σε πιο δυνατά οστά, υγιέστερη καρδιά και μακροζωία. Και μην ξεχνάμε την απώλεια βάρους».
Η δημοσιογράφος φυσικά δοκίμασε ψάρι και θαλασσινά τα οποία αναφέρει ως βασικό συστατικό στην ελληνική κουζίνα.
Διαβάστε περισσότερα στο www.travel.gr.