Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

Carky: “Κερδίστε χρήματα νοικιάζοντας το αυτοκίνητό σας”

CARKY

 

Η Carky ιδρύθηκε το 2016 και καλεί τους ιδιοκτήτες να νοικιάσουν το αυτοκίνητό τους σε άλλους και να κερδίσουν χρήματα. Η εταιρεία, όπως επισημαίνει η ίδια, είναι «μια αξιόπιστη πλατφόρμα που επιτρέπει στους ιδιοκτήτες να καταχωρήσουν τα αυτοκίνητά τους, να ορίσουν τη διαθεσιμότητα και να βγάλουν κέρδος από αυτά. Παράλληλα, οι υποψήφιοι ενοικιαστές έχουν πρόσβαση σε μια επιλεγμένη λίστα ποιοτικών αυτοκινήτων σε ασυναγώνιστες τιμές, τα οποία θα τους παραδοθούν σε σημεία της επιλογής τους».

Πρόκειται για μία ακόμη εταιρεία της λεγόμενης οικονομίας διαμοιρασμού (sharing economy), που έκανε την εμφάνισή της στην ελληνική αγορά επιχειρώντας ουσιαστικά να εκμεταλλευθεί την ανάγκη των Ελλήνων για έξτρα εισόδημα σε μια περίοδο βαθιάς ύφεσης και σε μια χώρα όπου το κόστος χρήσης του αυτοκινήτου είναι υψηλό. Επί της ουσίας, πρόκειται για το αντίστοιχο των εταιρειών υπενοικίασης κατοικιών ως τουριστικών καταλυμάτων μέσα από πλατφόρμες όπως η Airbnb. Όπως συμβαίνει δε και σε άλλες επιχειρήσεις της οικονομίας διαμοιρασμού, υπάρχουν αρκετές «γκρίζες ζώνες» τόσο ως προς το σύννομο της λειτουργίας της όσο και ως προς το ζήτημα της φορολόγησής της.

Η Carky υποστηρίζει ότι φέρνει πρώτη στην Ελλάδα το μοντέλο του «peer-to-peer car sharing», καθιστώντας δυνατό σε ιδιώτες και εμπόρους να υπενοικιάσουν σε τρίτους τα αυτοκίνητα που έχουν στην ιδιοκτησία ή στην κατοχή τους. Ακριβώς σε αυτό το σημείο εντοπίζεται η πρώτη σημαντική «γκρίζα ζώνη», καθώς, σύμφωνα με την υφιστάμενη ελληνική νομοθεσία, οι επιχειρήσεις εκμίσθωσης επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης χωρίς οδηγό πρέπει καταρχάς να φέρουν το ειδικό σήμα λειτουργίας, το οποίο λαμβάνουν βάσει συγκεκριμένων δικαιολογητικών και διαδικασίας και κυρίως τα εκμισθούμενα αυτοκίνητα να είναι είτε ιδιόκτητα είτε αποκτηθέντα δυνάμει σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης είτε μισθωμένα από άλλες επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων. Αξίζει να σημειωθεί, όπως επεσήμανε εκπρόσωπος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ενοικίασης Αυτοκινήτων (ΣΤΕΕΑ), ότι δεν επιτρέπεται καν στις εταιρείες να υπενοικιάσουν αυτοκίνητα από εμπόρους αυτοκινήτων.

Μιλώντας με αριθμούς, η εταιρεία, επισημαίνει ότι έχει 16 μάρκες και 80 μοντέλα αποδεκτά, υπόσχεται 400 ευρώ μέσο μηνιαίο κέρδος για τον ιδιοκτήτη, προσφέρει 30% φθηνότερες τιμές κατά 30% από τις παραδοσιακές εταιρείες ενοικίασης, ενώ ο ιδιοκτήτης χρειάζεται μόλις 45 δευτερόλεπτα για να καταχωρήσει το αυτοκίνητο στην Carky.

Πώς δουλεύει το σύστημα της Carky;

Ο ιδιοκτήτης κάνει εγγραφή και εισάγει τα στοιχεία του αυτοκινήτου στη βάση της εταιρείας, επιλέγοντας τις διαθέσιμες μέρες. Η Carky διαχειρίζεται όλες τις κρατήσεις και ενημερώνει όταν υπάρχει κράτηση για το αυτοκίνητο. Ένας οδηγός της Carky θα έρθει για να παραλάβει και να επιστρέψει το αυτοκίνητο στην αρχή και το τέλος της κράτησης, ενώ η προμήθεια του ιδιοκτήτη κατατίθεται στο λογαριασμό στο τέλος κάθε κράτησης.

Η εταιρεία υπόσχεται στους ιδιοκτήτες ότι υπάρχει πλήρης ασφάλιση αφού «το πλήρες ασφαλιστικό μας πακέτο θα αντικαταστήσει την ασφαλιστική σας κάλυψη για τη διάρκεια της ενοικίασης ώστε να ξέρετε πως το αυτοκίνητό σας είναι πλήρως προστατευμένο», ενώ ως προς το έξτρα εισόδημα των ιδιοκτητών κυμαίνεται από 300 ευρώ έως και 3.000 το μήνα, σύμφωνα πάντα με την εταιρεία.

Πηγές: www.newmoney.gr, www.kathimerini.gr

Δείτε ολόκληρα τα άρθρα της Στεφανίας Σούκη (ΕΔΩ) στο newmoney.gr και της Δήμητρας Μανιφάβα (ΕΔΩ) στο kathimerini.gr

Post Tags
Share Post