Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023

Αυξάνονται οι τουρίστες που κάνουν ελεύθερη κατασκήνωση

Μείωση στις αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό σημειώθηκε τον Ιούλιο στα κάμπινγκς της χώρας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιοκτητών Επιχειρηματιών Κάμπινγκ Κώστα Παπαδόπουλο, η οποία αποδίδεται στην έξαρση του φαινομένου της ελεύθερης κατασκήνωσης, η οποία, παρότι απαγορεύεται, δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς από τις αρμόδιες αρχές, όπως επισημαίνει.

Αυτή η εξέλιξη έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται τα έσοδα των επιχειρήσεων και κατ’ επέκτασιν του κράτους, να αυξάνονται οι κίνδυνοι για ατυχήματα και για την εκδήλωση πυρκαγιών, αλλά και να υποβαθμίζεται το περιβάλλον.

Η μείωση ήρθε τον Ιούλιο, ύστερα από αύξηση που καταγράφηκε στο τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου. Το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2016, ο αριθμός των αφίξεων ξένων τουριστών στα ελληνικά κάμπινγκς περιορίστηκε στις 196.519 από 210.151 το ίδιο διάστημα του 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Με βάση τα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, στην Ελλάδα λειτουργούν 297 κάμπινγκς, τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν 80.738 άτομα. Από το σύνολο των κάμπινγκς, 27 κατατάσσονται στην κατηγορία των 4 αστέρων, 39 στην κατηγορία των 3 αστέρων, 221 στην κατηγορία των 2 αστέρων και 10 στην κατηγορία του 1 αστεριού.

Την πρώτη θέση σε αριθμό κάμπινγκς (71) έχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ακολουθεί στη δεύτερη θέση (59) η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ 11 κάμπινγκς λειτουργούν στην Αττική.

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το ρεπορτάζ του Στάθη Κουσουνή στο kathimerini.gr