Παρασκευή 29 Μαϊου 2020

Αυξάνεται ο χειμερινός τουρισμός στην Κρήτη

 

To πρόγραμμα χειμερινού τουρισμού ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια στην Κρήτη. Το νησί την πρώτη χρονιά υποδέχτηκε επισκέπτες κυρίως από τη Γερμανία, ενώ τη δεύτερη προστέθηκαν και επισκέπτες από τη Γαλλία, την Πολωνία, τη Βρετανία και τη Σκανδιναβία.

Η διαμονή τους διαρκούσε μια εβδομάδα στη διάρκεια της οποίας οι δύο ημέρες ήταν ελεύθερες και οι υπόλοιπες περιελάμβαναν προγραμματισμένες επισκέψεις και ξεναγήσεις στους τέσσερις νομούς της Κρήτης.

Φέτος, όπως και τα προηγούμενα χρόνια το πρόγραμμα του χειμερινού τουρισμού ξεκίνησε στα μέσα Οκτωβρίου έως τις 20 Δεκεμβρίου που ολοκληρώθηκε η πρώτη περίοδος, ενώ πλέον αναμένεται στα τέλη Ιανουαρίου να ξεκινήσει η δεύτερη περίοδος που θα ολοκληρωθεί στις 30 Απριλίου σηματοδοτώντας το τέλος του χειμερινού προγράμματος και την έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν.

RevitUp – Digital & Revenue Management

Τα ξενοδοχεία που υποδέχονται τη φετινή χρονιά τους εν λόγω επισκέπτες είναι συνολικά 12, έξι σε Μπαλί και Γεωργιούπολη και έξι ακόμη στην Ανατολική Κρήτη.

Όμως, η πιλοτική προσπάθεια με στόχο την αύξηση των ημερών διαμονής των επισκεπτών χειμερινού τουρισμού σε δύο εβδομάδες τη φετινή χρονιά έφερε θεαματικά αποτελέσματα, με το 80% των τουριστών να επιλέγει να παραμείνει πέραν των επτά ημερών στην Κρήτη προκειμένου να συνεχίσει τις διακοπές του.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως από τις συνολικά 280.000 διανυκτερεύσεις που πραγματοποιούσαν μέχρι φέτος οι 40.000 επισκέπτες στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, τη φετινή χρονιά οι διανυκτερεύσεις από τον αντίστοιχο αριθμό επισκεπτών εκτοξεύτηκαν στις 518.000.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανώλης Τσακαλάκης, ανέφερε ότι:

«Η πλειοψηφία των επισκεπτών εκμεταλλεύτηκαν την επιλογή που τους δόθηκε να παραμείνουν για δύο εβδομάδες στην Κρήτη στο πλαίσιο του προγράμματος χειμερινού τουρισμού. Πρόκειται για ένα ποσοστό πάνω από 80%. Αυτό εφαρμόζεται πειραματικά φέτος για πρώτη χρονιά και φαίνεται πως πετυχαίνει. Πλέον αλλάζει εντελώς το τοπίο στο χειμερινό τουρισμό διότι έχουμε διπλασιασμό των διανυκτερεύσεων. Αν μένουν και δεύτερη εβδομάδα αυτό θα σημάνει αυτόματα την ενίσχυση συνολικά της οικονομίας».

Αξίζει να σημειωθεί πως στη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου οι αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό στην Κρήτη φτάνουν τα 4.000.000.

Αν ο στόχος του χειμερινού τουρισμού επιτευχθεί και ξεπεράσει το 1.000.000 σε διανυκτερεύσεις θα έχει ένα πολύ σημαντικό μερίδιο στον τουρισμό της Κρήτης.

Όπως τόνισε ο κ. Τσακαλάκης, με το πρόγραμμα να εμφανίζει πλέον θετικές προοπτικές για τα επόμενα χρόνια είναι απαραίτητο να υπάρξει μέριμνα από πλευράς του κράτους, αλλά και διεκδικήσεις για τον κλάδο, μεταξύ των οποίων η επιδότηση της εργασίας, η μείωση σε εισφορές και οι ελαφρύνσεις που θα επιτρέψουν την περαιτέρω ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού.

 

Πηγή: www.goodnet.gr

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media