Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

Πόσο αυξάνεται ο φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία

 

Από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα αυξηθεί 1 – 6 ευρώ ανά διανυκτέρευση ο φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία, που θα αποδώσει έως 300 εκατ. ευρώ το 2024 για το νέο Ταμείο αποζημιώσεων Καταστροφών, ενώ θα επιβληθεί στη βραχυχρόνια μίσθωση (καταλύματα τύπου AirBnb) για όσους εκμεταλλεύονται από τρία ακίνητα και πάνω, ΦΠΑ και τέλη που ισχύουν για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Ο φόρος διαμονής αυξάνεται από 0,5 έως 4 ευρώ που ισχύει σήμερα ανά διανυκτέρευση και ανά άτομο και σύμφωνα με τα portals newmoney.gr και iefimerida.gr,  ο νέος φόρος διαμονής διαμορφώνεται ως εξής:

Ενοικιαζόμενα και ξενοδοχεία 1 – 2 αστέρια: Από 0,50 στο 1,5 ευρώ

Τριών αστέρων: Από 1,5 ευρώ στα 3 ευρώ

Τεσσάρων αστέρων: Aπό 3 ευρώ στα 7 ευρώ

Πέντε αστέρων: Από 4 ευρώ στα 10 ευρώ.

Για παράδειγμα, για διακοπές 10 διανυκτερεύσεων μία 4μελής οικογένεια θα κληθεί να πληρώσει από 40 ευρώ επιπλέον έως 400 ευρώ αν επιλέξει να μείνει σε 5άστερο ξενοδοχείο.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της χθεσινής του συνέντευξης τύπου στη ΔΕΘ είπε:

1. «Ως προς το φόρο διαμονής, από τη στιγμή που αυξάνουμε εκτάκτως το αποθεματικό μας για τις φυσικές καταστροφές είναι δεδομένο ότι πρέπει να βρούμε και τους πόρους για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε αυτή την επιλογή μας.

Θεωρώ λογική την επιλογή να αυξήσουμε το τέλος διαμονής, κυρίως στα ξενοδοχεία πολυτελείας, ένα τέλος το οποίο πρωτίστως βαραίνει τους επισκέπτες μας οι οποίοι έρχονται στην πατρίδα. Δεν θεωρώ ότι δημιουργεί κανένα ζήτημα ανταγωνισμού σε ξενοδοχεία τα οποία μπορεί να χρεώνουν 500 και 1.000 ευρώ το βράδυ να πληρώσει κάποιος και πέντε ευρώ παραπάνω το βράδυ για ένα αποθεματικό το οποίο θα μας επιτρέψει να κρατήσουμε την Ελλάδα τόσο όμορφη και τόσο ασφαλή όσο είναι σήμερα.

Άρα, θεωρώ ότι δεν δημιουργεί κανένα ζήτημα στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος αυτό το έκτακτο τέλος, το οποίο θα εξειδικευτεί από το αρμόδιο Υπουργείο και θα αρχίσει να εφαρμόζεται το 2024».

2. «Ως προς το Airbnb, είναι ένα πρώτο πακέτο ανακοινώσεων το οποίο εξισώνει τους κανόνες του ανταγωνισμού και πιστεύω ότι θα μας βοηθήσει να μπορέσουμε να πετύχουμε μια μεγαλύτερη ισορροπία, έτσι ώστε να μην έχουμε αυτού του βαθμού την πίεση την οποία έχουμε σε συγκεκριμένες περιοχές.

Και αν κρίνουμε ότι πρέπει να πάμε και παραπέρα -αυτό θα το κάνουμε σε συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση- και να σκληρύνουμε και άλλο το πλαίσιο, είμαι διατεθειμένος να το συζητήσω. Χωρίς όμως να «σκοτώσουμε»  μια σημαντική αγορά για τη χώρα από την οποία, ας μην γελιόμαστε, υπάρχει μεγάλο οικονομικό όφελος, κυρίως για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Δεν θέλουμε, όμως, ο θεσμός του Airbnb, ο οποίος είναι ένας θεσμός βραχυχρόνιας μίσθωσης, να καταστρατηγείται, να γίνεται de facto πιο μαζική επιχειρηματική δραστηριότητα, χωρίς αυτοί οι οποίοι επιχειρούν στον κλάδο αυτό να συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τις οποίες θα είχαν εάν φερόντουσαν ως κανονικοί επιχειρηματίες. Αυτό επιχειρούμε να κάνουμε μέσα από τις ρυθμίσεις τις οποίες θα ψηφίσουμε πολύ σύντομα».