Τετάρτη 22 Μαϊου 2024

Η Αυστρία ψάχνει εργαζόμενους στον τουρισμό

 

Η Αυστρία προετοιμάζεται για τη χειμερινή σεζόν. Όσο σημαντική είναι για την τουριστική σεζόν στην Ελλάδα η περίοδος του καλοκαιριού, άλλο τόσο είναι για την Αυστρία οι ημέρες των εορτών, αλλά και οι μήνες που ακολουθούν, ιδιαίτερα ο Φεβρουάριος.

Εκατομμύρια επισκέπτες από όλον τον κόσμο απολαμβάνουν τις σύγχρονες πίστες του σκι, αλλά και τη νυχτερινή διασκέδαση μετά το σκι, για την οποία επίσης φημίζεται η χώρα των Άλπεων.

Ωστόσο φέτος οι ξενοδόχοι αντιμετωπίζουν πρωτοφανή έλλειψη προσωπικού για το χειμώνα.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

«Τις επόμενες εβδομάδες θα χρειαστούμε τουλάχιστον 8.000 εποχικά εργαζόμενους, ίσως και 10.000, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της σεζόν», δηλώνει σε αυστριακά μέσα ενημέρωσης η Σουζάνε Κράους – Βίνκλερ, εκπρόσωπος του ξενοδοχειακού κλάδου στο Αυστριακό Οικονομικό Επιμελητήριο (WKÖ).

Οι λόγοι για την έλλειψη εργαζομένων είναι πολλοί. Κατ΄ αρχήν, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες, πολλοί εγκατέλειψαν το επάγγελμα στη διάρκεια του λόκ-νταουν, αναζητώντας εναλλακτικές λύσεις μετά από πολλούς μήνες απραξίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που είχε δημοσιεύσει η εφημερίδα Der Standard, τον Ιούλιο, «μόνο οι έξι στους δέκα εργαζόμενους στον τουρισμό επιστρέφουν στις δραστηριότητές τους μετά την πανδημία».

Την Αυστρία επιλέγουν για εποχική εργασία και πολλοί Ρώσοι ή άλλοι Ανατολικοευρωπαίοι. Αλλά εδώ υπάρχει ένα επιπλέον πρόβλημα: Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν εμβολιαστεί με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, το οποίο συνήθως δεν αναγνωρίζεται στη Δυτική Ευρώπη. Για την αυστριακή νομοθεσία οι άνθρωποι αυτοί είναι ανεμβολίαστοι, άρα δεν μπορούν να εργαστούν. Το πρόβλημα αφορά τουλάχιστον 3.000 υποψήφιους εργαζόμενους.

«Μπορεί κάποιοι εστιάτορες να μην ανοίξουν για επτά, αλλά μόνο για τέσσερις ημέρες την εβδομάδα ή ακόμη μπορεί να αφαιρεθούν κάποιες επιλογές από το μενού», λέει η Σουζάνε Κράους – Βίνκλερ.

Ωστόσο, προειδοποιεί η εκπρόσωπος του κλάδου, οι όποιες περικοπές πρέπει να γίνουν με φειδώ, καθώς η αυστριακή οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό και «δεν επιτρέπεται να κλονιστεί η εμπιστοσύνη του κόσμου σε ένα προϊόν υψηλής ποιότητας, όπως η χειμερινή σεζόν».

 

Διαβάστε περισσότερα στο www.dw.com

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media

Post Tags
Share Post