Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023

Αττική: Αύξηση αφίξεων και προσέλκυση επενδύσεων

eot

 

H δυναμική της Αττικής ως τουριστικός προορισμός επιβεβαιώνεται από τα νέα ξενοδοχεία που ανοίγουν, αλλά και το ενδιαφέρον ελληνικών και ξένων ομίλων να ανοίξουν ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες περιοχές του νομού.

«Πρωτεργάτης» της ανοδικής πορείας είναι το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», καθώς έφθασε τους 15,6 εκατ. επιβάτες στο πρώτο εννεάμηνο του 2016, με αύξηση 10,2% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2015, ενώ το Σεπτέμβριο οι επιβάτες άγγιξαν τα 2,13 εκατ., 272.000 περισσότεροι από το Σεπτέμβριο του 2015.

Υπάρχει «επενδυτικό ενδιαφέρον για την Αθήνα, αλλά ακόμα δεν ανατρέπει τα δεδομένα» σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) Αλέξανδρος Βασιλικός.

«Σε κλίνες βέβαια είμαστε ακόμα ένα προς τέσσερα σε σχέση με αυτά που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια» λέει. «Τα περισσότερα από αυτά είναι ξενοδοχεία που ανοίγουν εκεί που είχαν κλείσει άλλα. Λίγες είναι οι μονάδες που ανοίγουν από την αρχή».

Επιπλέον, ο κ. Βασιλικός τονίζει ανάγκη για προϊόντα τα οποία θα εμπλουτίσουν το προϊόν, όπως γκολφ, συνεδριακό κέντρο και υποδοχή κρουαζιέρας.

«Η Αθήνα δεν αναπτύχθηκε μετά το 2004. Οι ξενοδόχοι δεν επένδυσαν στην Αθήνα μόνο για τις 20 μέρες των Ολυμπιακών Αγώνων». Το city break για να αναπτυχθεί «πρέπει να συντεθούν τα προϊόντα που κάνουν ελκυστική την πόλη» υποστηρίζει.

1. Αστέρας Βουλιαγμένης

Το σίριαλ για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στο τέλος του με το αραβο-τουρκικών συμφερόντων Jermyn Street Real Estate Fund IV να είναι έτοιμο να αποκτήσει ένα από τα καλύτερα τουριστικά «φιλέτα» της χώρας και να το μετατρέψει σε ένα θέρετρο υψηλών προδιαγραφών.

Η δημοσίευση την περασμένη εβδομάδα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο εγκρίνεται το -αναθεωρημένο- ΕΣΧΑΔΑ (Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου) του Αστέρα Βουλιαγμένης ήταν πρακτικά το τελευταίο «εμπόδιο» για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης, σε μία διαδικασία που διήρκεσε τέσσερα χρόνια! Οι τελικές υπογραφές είναι πολύ πιθανό να «πέσουν» εντός της ερχόμενης εβδομάδας με το συνολικό τίμημα που θα εισπράξουν η Εθνική Τράπεζα και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) να ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ.

Οι νέοι ιδιοκτήτες σκοπεύουν να προχωρήσουν σε μία σημαντική αναβάθμιση του συγκροτήματος, η τελική μορφή του οποίου θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δύο ξενοδοχεία 6 αστέρων καθώς και ένα συγκρότημα 13 πολυτελών κατοικιών.

Οι εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν δύο χρόνια, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί αν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το συγκρότημα θα κλείσει εντελώς ή κάποιο τμήμα του θα παραμείνει ανοικτό.

2. Αστέρια Γλυφάδας

Τα «Αστέρια Γλυφάδας» πρόκειται να περάσουν στην Grivalia Hospitality, θυγατρική της Grivalia Properties που έχει ξεκινήσει να δραστηριοποιείται στο χώρο των τουριστικών ακινήτων. Το πλάνο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι για τη δημιουργία στα Αστέρια Γλυφάδας, ενός συγκροτήματος που θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων και υψηλού επιπέδου εγκαταστάσεις όπως και πολυτελείς κατοικίες.

3. Ελληνικό

Η Lamda Development σκοπεύει να προχωρήσει στην κατασκευή πολυτελών ξενοδοχείων στην έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, δημιουργώντας έναν ακόμη πόλο στα νότια προάστια της Αθήνας, τα οποία μπορούν να εξελιχθούν σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό.

Δείτε ολόκληρα τα άρθρα του Δημήτρη Μαλλά (ΕΔΩ) στο imerisia.gr και της Χριστίνας Πουτέτση (ΕΔΩ) στο tovima.gr

Share Post