Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

Αττική: Tο 43% των τουριστικών καταλυμάτων δεν είναι ξενοδοχειακά

Η «ακτινογραφία» της υφιστάμενης κατάστασης σε ό,τι αφορά τη δυναμικότητα σε κλίνες της Αττικής, -ξεκινώντας από τις ξενοδοχειακές αυτές καθ’ αυτές- βρέθηκε στο τραπέζι της χθεσινής (12/12) 52ης τακτικής γενικής συνέλευσης της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ), μετά και τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας του ΙΤΕΠ για τη «φέρουσα ικανότητα» της Αθήνας – Αττικής ως τουριστικού προορισμού.

Όπως επισημάνθηκε πλέον καθίσταται περισσότερο αναγκαία από ποτέ καθίσταται πλέον η συζήτηση για το μοντέλο της τουριστικής ανάπτυξης της Αθήνας.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Με βάση τα στοιχεία, τονίστηκε ότι το 43% των τουριστικών καταλυμάτων στην Αθήνα δεν είναι ξενοδοχειακά, με τα περισσότερα εξ αυτών να εντάσσονται στην ομπρέλα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ενώ οι τελευταίες εκτιμήσεις κάνουν λόγο και για αναλογία ένα προς ένα, σε ό,τι αφορά την προσφορά των ξενοδοχειακών κλινών με αυτά της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Όπως επισημάνθηκε από τον Γιώργο Σώκλη επίκουρο καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, «το τουριστικό προϊόν της χώρας φαίνεται ότι βρίσκεται στο στάδιο της ωρίμανσης, ενώ στην περιοχή της Αθήνας τα τελευταία χρόνια έχει γίνει υπέρβαση των βέλτιστων ορίων τουριστικής ανάπτυξης λόγω του ότι συγκεντρώνεται ένας μεγάλος αριθμός διανυκτερεύσεων σε λίγα τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αυτή η εξέλιξη οφείλεται στη μεγάλη αύξηση της ζήτησης για υπηρεσίες καταλύματος τα τελευταία χρόνια, η οποία καλύφθηκε σε συντριπτικό ποσοστό μέσω της ραγδαίας εξάπλωσης καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Αντιθέτως, η κάλυψη της αυξημένης ζήτησης από πλευράς των ξενοδοχείων έγινε μέσω της αξιοποίησης του πλεονάζοντος δυναμικού και όχι με τη δημιουργία νέων μονάδων. Εκτιμούμε ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για μία συζήτηση για ένα νέο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης το οποίο θα ανανεώσει το τουριστικό προϊόν της χώρας πριν αυτό παρακμάσει».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ. Λαμπρινή Καρανάσιου Ζούλοβιτς ανέφερε ότι «το ζητούμενο είναι τι θέλουμε για την Αθήνα τελικά; Πρέπει να το σκεφτούμε… Θέλουμε ανεξέλεγκτη δημιουργία κλινών με τον κίνδυνο να μείνουν κενές; Ή επιθυμούμε μια στρατηγική ανάπτυξη η οποία θα μας διασφαλίσει βιωσιμότητα και μια ορθή εξέλιξη σε όλα τα επίπεδα; Όπως αναφέρουμε επί πολλά χρόνια στα δελτία μας, κάθε μήνα η υπερπροσφορά κλινών μας προβληματίζει γιατί βλέπουμε -μεταξύ άλλων- ότι δεν επιτρέπει την αύξηση των τιμών».

Σε ό,τι αφορά στην πορεία της κίνησης στην Αθήνα, όπως τονίσθηκε κατά τη διάρκεια της συνέλευσης και με βάση τα πρόσφατα στοιχεία του Νοεμβρίου, το πρώτο 11μηνο του 2022 έκλεισε με μείωση 11% σε ό,τι αφορά στη Μέση Πληρότητα σε σχέση με το 2019.