Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

Αθηναϊκή Ριβιέρα: Νέα σχέδια ανάπτυξης του παράκτιου μετώπου της Αττικής

ATTICA

 

Το Δημόσιο βάζει μπρος την αξιοποίηση του παράκτιου μετώπου της Αττικής, τη λεγόμενης Αθηναϊκής Ριβιέρας, επιδιώκοντας παράλληλα τη συνεργασία με τους κατά τόπους δήμους και την περιφέρεια Αττικής, προκειμένου να υπάρχει η μέγιστη δυνατή διαβούλευση και η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.

Έως το ιλιγγιώδες ποσό των 100 δισ. ευρώ μπορεί να φτάσει υπό προϋποθέσεις η αξία των ακινήτων που διαχειρίζονται οι δύο κρατικές εταιρείες, το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) στο παράκτιο μέτωπο της Αττικής, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη διεθνούς οικονομικού οίκου.

Το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε σε καταγραφή της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας από το Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας (ΣΕΦ) έως το Σούνιο, ενώ ζήτησε τη συνεργασία των τραπεζών αλλά και της Εκκλησίας, που διαθέτουν ακίνητα στην περιοχή, με στόχο στη συνέχεια να γίνει μια ολιστική μελέτη για το σύνολο του παράκτιου μετώπου.

Σύμφωνα με στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, απώτερος στόχος είναι ένα νέο master plan για την περιοχή, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει η αξιοποίηση της συγκεκριμένης περιουσίας. Όπως λένε, διανοίγεται μια τεράστια προοπτική, η οποία μπορεί να φέρει επενδύσεις και δουλειές στην Αττική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται να χωριστεί η περιοχή στα τμήματα ΣΕΦ – Αστέρας Βουλιαγμένης και Αστέρας Βουλιαγμένης – Σούνιο, καθώς στο πρώτο τμήμα οι χρήσεις γης είναι πιο σύνθετες λόγω της κατοικίας, ενώ στο δεύτερο ο χαρακτήρας είναι περισσότερο τουριστικός.

Η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη, όπως ομολογούν, καθώς σημαντικά ακίνητα του Δημοσίου αντιμετωπίζουν προβλήματα με τους τίτλους ιδιοκτησίας και δεν είναι ακόμη ακόμη «ώριμα» προς αξιοποίηση. Έτσι, θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να επιλυθούν τα διαδικαστικά ζητήματα.

Το επόμενο βήμα του ΤΑΙΠΕΔ θα είναι δύο διαγωνισμοί, ο πρώτος για την πρόσληψη ενός συμβούλου που θα αναλάβει την πολεοδομική ωρίμαση των ακινήτων και ο δεύτερος για ένα διεθνή σύμβουλο που θα χαράξει τη στρατηγική ανάπτυξη.

Πηγή: www.tovima.gr

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο του Αχιλλέα Χεκίμογλου στο tovima.gr