Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

Αθήνα: Η αύξηση του τουρισμού οδηγεί στη δημιουργία νέων ξενοδοχείων

eot

 

Περισσότερα από 50 ξενοδοχεία εξαγοράστηκαν, ανακαινίστηκαν ή ακόμα και κατασκευάστηκαν, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το 5 αστέρων Wyndham Grand Athens στην πλατεία Καραϊσκάκη, που θα αρχίσει να λειτουργεί σε έναν μήνα από σήμερα, το επίσης 5άστερο Electra Metropolis Athens που άνοιξε στην οδό Μητροπόλεως, το Somewhee Boutique Hotel στη Βουλιαγμένη, τα τετράστερα Athens Tiare Hotel και MET34 Hotel, όπως και τα Coco-Mat Hotel Athens, AthensWas και Domotel Kastri, που άνοιξαν το 2015.

Όπως επισημαίνει σε μελέτη του ο αμερικανικών συμφερόντων συμβουλευτικός οίκος ακινήτων NAI Hellas: «η πρόσφατη αύξηση της ζήτησης έχει, όπως αναμενόταν, ωθήσει τον κύκλο της αγοράς στη λεγόμενη “φάση επέκτασης”, με σημαντικό αριθμό ξενοδοχείων να κατασκευάζεται ή να ανακαινίζεται ήδη», ενώ με βάση την έρευνα Hospitality Market Report 2016, πολλές ακόμα άδειες έχουν εκδοθεί για ξενοδοχεία σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας (Μητροπόλεως, Ερμού, Φιλελλήνων κ.ά.).

Η Αθήνα είναι, κατά τη NAI Hellas, μια αναπτυσσόμενη πόλη – προορισμός ή city break, όπως αποκαλείται αυτή η αγορά. Το 2015 φιλοξένησε πάνω από 2,8 εκατ. τουρίστες που έμειναν στην πρωτεύουσα για περισσότερο από πέντε ημέρες. Η συνεχής αναβάθμιση του θαλάσσιου τουρισμού στην περιοχή της Αττικής συμβάλλει επίσης σε αυτή την ανάπτυξη, προσελκύοντας ικανό αριθμό επισκεπτών κάθε χρόνο.

Ωστόσο, ΕΝΦΙΑ, αύξηση του ΦΠΑ και φορολογία κερδών και μερισμάτων σε συνδυασμό με την παγίως δαιδαλώδη αδειοδοτική διαδικασία απειλούν να εκτροχιάσουν την ανάκαμψη της επενδυτικής δραστηριότητας στον ξενοδοχειακό κλάδο της Αττικής, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.

Αυτή η νέα πραγματικότητα και ειδικότερα οι αλλαγές στη φορολογία των επενδυτικών εταιρειών ακινήτων (ΑΕΕΑΠ) έβαλαν φρένο στα σχέδια της Grivalia για επενδύσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο, υποστήριξε προ ημερών ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιώργος Χρυσικός. Όπως είπε, η Grivalia Hospitality, το επενδυτικό όχημα μέσω του οποίου σχεδιάζει να τοποθετήσει αρχικά 100 – 200 εκατ. ευρώ στον ξενοδοχειακό κλάδο, έχει καθυστερήσει κυρίως εξαιτίας της φορολογικής ανατροπής.

Παράλληλα, η ραγδαία αύξηση της λεγόμενης «οικονομίας του διαμοιρασμού», η οποία αφορά κυρίως ιδιωτικές κατοικίες/διαμερίσματα που ενοικιάζονται σε τουρίστες από διαδικτυακές πλατφόρμες τύπου Airbnb, αφενός ανταγωνίζεται πλέον ευθέως κυρίως τα ξενοδοχεία 4 αστέρων και κάτω και αφετέρου προσελκύει ένα διαφορετικό τύπο επενδύσεων: αγορές διαμερισμάτων ή και ολόκληρων πολυκατοικιών, με σκοπό τη μετατροπή τους σε ενοικιαζόμενους χώρους φιλοξενίας ολίγων ημερών.

Ανεξάρτητα από την κυοφορούμενη φορολογική τους μεταχείριση και τη δρομολογούμενη επίσης ρύθμιση της εν λόγω αγοράς, αυτή αποτελεί διεθνή τάση που όχι μόνον δεν αναμένεται να ανακοπεί, αλλά εκτιμάται πως θα ενισχυθεί.

Σύμφωνα με στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2016, περισσότερα από 52.000 διαμερίσματα και κατοικίες, πανελλαδικά, προσφέρονται για φιλοξενία ξένων επισκεπτών από διαδικτυακές πλατφόρμες (Airbnb, Flipkey, Homeaway και Housetrip).

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο του Ηλία Μπέλλου στο kathimerini.gr