O ναός του Ολυμπίου Διός (ή Ολυμπιείο) είναι από τα πιο γνωστά μνημεία της πόλης, αυτά που αντικρίζει ο ξένος επισκέπτης όταν φθάνει στην Αθήνα, όμως, όσο και αν ακούγεται παράδοξο, στο μνημείο που αποτελεί τοπόσημο για την Αθήνα δεν έχουν γίνει ουσιαστικές επεμβάσεις συντήρησης από τις αρχές του 20ού αιώνα.
Προβλήματα παρουσιάζει το επιστύλιο και κάποια μικρά κομμάτια μαρμάρου που έχουν πέσει στο έδαφος δείχνουν ότι πρέπει να γίνουν συγκολλήσεις, ενώ η αποκρουστική κρούστα που διακρίνεται στους κίονες πρέπει να αφαιρεθεί και να υπάρξει φροντίδα για τις αποφλοιώσεις, να γίνουν οι απαραίτητες συντηρήσεις.
Γι’ αυτό η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών κινητοποιήθηκε ώστε να ενταχθεί σε πρόγραμμα μια σειρά επεμβάσεων. Η σχετική μελέτη είναι έτοιμη και σύντομα θα συζητηθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ώστε να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ.
Είναι γεγονός ότι κάθε έργο στα μνημεία βοηθάει και την ίδια την πόλη. Στη Ρωμαϊκή Αγορά, οι επισκέπτες έχουν πια την ευκαιρία να δουν και το εσωτερικό του μνημείου στο Ωρολόγιο του Κυρρήστου. Εδώ και μέρες μπορούν να εισέλθουν και στο Φετιχιέ τζαμί, από τα σημαντικότερα μνημεία της οθωμανικής περιόδου, που οικοδομήθηκε μεταξύ 1668 και 1670.
Όλα αυτά τα έργα, εκείνα σε μνημεία που βρίσκονται στη Ρωμαϊκή Αγορά ή κάτω από το Βράχο της Ακρόπολης, αλλά και όσα θα ακολουθήσουν, όπως στην περίπτωση του Ολυμπιείου, δημιουργούν νέο πόλο έλξης για τους τουρίστες.
Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί απ’ όσους έρχονται στην Ελλάδα τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και το Σεπτέμβριο, μένουν δύο και τρία βράδια στην Αθήνα προκειμένου να δουν την πόλη και τα μνημεία της.
Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το ρεπορτάζ της Γιώτας Συκκά στο kathimerini.gr.