Το αρχιτεκτονικό γραφείο «Topio 7 architects – landscape architects» (Κατερίνα Ανδρίτσου, Πανίτα Καραμανέα και Θανάσης Πολυζωίδης), κέρδισε τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου στο θέατρο του Λυκαβηττού, με μια λιτή σχεδιαστικά πρόταση, που ενεργοποιεί τις αρετές του τοπίου και αναδεικνύει την προνομιακή θέα του, δημιουργώντας έναν φιλικό χώρο με έντονη ταυτότητα.
Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, που προκηρύχθηκε το καλοκαίρι του 2019, ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ημέρες και τώρα το γραφείο «Topio 7», θα εκπονήσει την αρχιτεκτονική μελέτη για τα 35,6 στρέμματα της έκτασης.
Το θέατρο και ο περιβάλλων χώρος στο λόφο του Λυκαβηττού, ανήκουν στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), η οποία εξετάζει θετικά το αίτημα του Δήμου Αθηναίων, που έχει ζητήσει να του παραχωρηθεί ο χώρος.
Στην πρόταση των αρχιτεκτόνων, οι σημερινές κατασκευές προβλέπεται να αφαιρεθούν.
Ο χώρος επανασχεδιάζεται με βάση τις αρχές της αρχιτεκτονικής τοπίου, με εμπλουτισμό της βλάστησης.
Η πρόταση προβλέπει κατασκευή καφενείου και infopoint, ανακατασκευή του κυλικείου και του κτηρίου υποστήριξης του θεάτρου, ενώ στο μεγάλο ξέφωτο προβλέπονται συσκευές ξενάγησης και παρατήρησης, τηλεσκόπια, οθόνες αφής και επαυξημένης πραγματικότητας για παροχή πληροφοριών και διαδραστικών εφαρμογών για την πόλη της Αθήνας.
Πηγή: www.kathimerini.gr
Σημείωση
Ο Λυκαβηττός, είναι ο λόφος της Αθήνας που υψώνεται πάνω από το Κολωνάκι και έχει ύψος 227 μέτρα.
Το 1964 στο πλαίσιο της στρατηγικής προώθησης του τουρισμού από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) που σηματοδοτεί το λόφο του Λυκαβηττού ως τοπόσημο – αξιοθέατο, πραγματοποιείται το τολμηρό όραμα της δημιουργίας υπαίθριου θεάτρου για παραστάσεις και εκδηλώσεις για το Φεστιβάλ Αθηνών.
Με μία πρωτοποριακή πρόθεση «τοπιακής αποκατάστασης» της περιοχής χωροθετήθηκε το θέατρο του Λυκαβηττού εντός των πρανών του παλαιού λατομείου.
Το θέατρο αποτέλεσε υπερτοπικής σημασίας πολιτιστικό χώρο με πραγματοποίηση εκδηλώσεων και παραστάσεων που προσέλκυαν μεγάλες ομάδες κοινού, έως την παύση της λειτουργίας του το 2008 λόγω προβλημάτων στατικής επάρκειας.
Επιπλέον, λειτουργεί τελεφερίκ, με το οποίο μπορεί κάποιος να ανεβεί στο Λυκαβηττό. Το τελεφερίκ κατασκευάστηκε από τον ΕΟΤ και τα εγκαίνιά του πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο του 1965. Το μήκος της γραμμής του φτάνει τα 210 μέτρα.
Η θέα από το λόφο του Λυκαβηττού
Πληροφορίες & φωτογραφίες: www.etad.gr, www.newsbeast.gr