Για το Revenue management ξενοδοχείων διάφορα λέγονται και γράφονται, είτε για την ανάγκη ολοκληρωμένης online Στρατηγικής, είτε για την ανάγκη διαχείρισης κρατήσεων, είτε για τη διαμόρφωση τιμολογιακής πολιτικής συμπεριλαμβανομένων και των tour operators, είτε ως προς το λεγόμενο yielding.
Το γεγονός είναι ότι σε ένα ρευστό και πολυπαραγοντικό περιβάλλον, όπως το σημερινό, αναλύσεις και εκτιμήσεις αποτελούν προαπαιτούμενο σε έναν αναπτυσσόμενο κλάδο, ο οποίος πάει χέρι-χέρι όχι πια με τα μέσα μεταφοράς όπως παλιότερα, αλλά με την τεχνολογία.
Η σημαντικότητα του προκύπτει καθώς πια η πώληση των δωματίων ενός ξενοδοχείου έχει αλλάξει, έχει γίνει ενιαία. Το Online κομμάτι (ο απευθείας επισκέπτης δηλαδή) είναι τόσο σημαντικό όσο το offline (δηλαδή τα συμβόλαια).
Παράλληλα η συνδεσιμότητα των ηλεκτρονικών συσκευών προχωρά διαρκώς, κυρίως μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης, σε όλους τους κλάδους, κάτι που θα επηρεάζει και την αγοραστική συμπεριφορά του επισκέπτη των ξενοδοχείων.
Προφανώς θα δημιουργεί έναν «φόβο προς το άγνωστο», αλλά η σωστή ψηφιακή εικόνα αποτελεί πια μονόδρομο για μία επιχείρηση για να πείσει το δυνητικό πελάτη να αγοράσει το δικό της προϊόν, στη σωστή τιμή, τη σωστή στιγμή. Αυτή είναι η πρόκληση του αντικειμένου του ξενοδοχειακού Revenue Management.
Σε εκπαιδευτικό-ακαδημαϊκό επίπεδο το Revenue Management αναφέρεται και ως διαχείριση εσόδων ή διαχείριση κερδοφορίας, ενώ διαβάζουμε και μία επιπλέον ονομασία – ίσως πιο ορθή- αυτή της «Διοίκηση της απόδοσης».
Προφανώς η όποια μορφής διαχείριση αποτελεί σήμερα μία υπηρεσία που θεωρείται ως μία εξειδικευμένη τεχνική ως προς τη λήψη αποφάσεων περί μεγιστοποίησης της πληρότητας της ξενοδοχειακής μονάδας, με ταυτόχρονο έλεγχο (και όχι μείωση) της εποχικότητας.
Ας μην ξεχνάμε ότι οι υπηρεσίες έχουν ως κύρια τη διάσταση της αϋλότητας, συνεπώς η επιλογή μιας εταιρείας για να αναλάβει ένα ξενοδοχείο είναι μία δύσκολη απόφαση για έναν ξενοδόχο, καθώς πρακτικά «δίνει τα κλειδιά» στην εταιρεία διαχείρισης.
Η εμπιστοσύνη που χρειάζεται σε συνδυασμό με τη διαχείριση των δεδομένων αποτελεί τροχοπέδη για πολλούς επαγγελματίες ξενοδόχους – όχι μόνο στην Ελλάδα βέβαια – ενώ οι σχετικές αναζητήσεις στο διαδίκτυο είναι αρκετές.
Ένας ακόμα παράγοντας είναι η πραγματική γνώση του αντικειμένου, των δεδομένων δηλαδή, καθώς λόγω των τεχνολογικών εργαλείων η διαχείριση θα πρέπει να ασκείται σε πραγματικό χρόνο, με real-time data και real-time desicion δηλαδή.
Τα εν-λόγω στελέχη σε πάρα πολλές περιπτώσεις είναι ακριβοθώρητα και για να καλυφθεί ο σημαντικός μισθός τους απαιτούνται τζίροι αρκετών εκατομμυρίων ευρώ και έτσι μόνο πολυεθνικές μπορούν να τα διαθέσουν. Είναι όμως έτσι;
Πόσο μπορεί να κοστίσει η παροχή μιας τόσο agile Υπηρεσίας; Στην ερώτηση λοιπόν εάν θα μπορούσε ένα μέσο οικογενειακό ξενοδοχείο να «αγοράσει» τέτοιας ποιότητας υπηρεσία (με όλη την έννοια της λέξης) σήμερα, ο Μηνάς Λιαπάκης από τη Revitup, μας λέει φυσικά.
Με έδρα το Ηράκλειο της Κρήτης και πελάτες σε τρεις χώρες, υπάρχει μία ελληνική εταιρεία, η οποία έχει κερδίσει στο 100% την εμπιστοσύνη των πελατών της.
Αυτό γιατί δεν είναι ότι παρέχει μόνο την υπηρεσία Revenue ξενοδοχείων, αλλά γιατί συνδυάζει και τη διαχείριση της Online διαφήμισης (Google ads/Facebook ads κτλ) μαζί με τις προσφορές και τα Newsletters (email marketing) που είναι απαραίτητα για τις απευθείας πωλήσεις ενός ξενοδοχείου.
Η εταιρεία ξεκίνησε από την κατασκευή ιστοσελίδων (στον τουρισμό κυρίως) και πλέον ανέπτυξε μία ολοκληρωμένη τεχνογνωσία παρέχοντας τρεις διαφορετικές (website, digital presence, revenue management) υπηρεσίες σε μία.
Στις 27 Οκτωβρίου 2022 η Revitup πραγματοποιεί το 2ο Masterclass για Revenue Management στη Σαντορίνη με διεθνείς ομιλητές.
Δηλώστε συμμετοχή εδώ: https://lnkd.in/djf6kKXh
Παρακολουθήστε το MasterClass εδώ μέσω Live Stream: https://lnkd.in/dQYymPtR