Σάββατο 19 Ιουνίου 2021

Αποτελέσματα εκλογών για το νέο ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων

Πραγματοποιήθηκαν χθες, Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020, στη Θεσσαλονίκη, οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των νέων οργάνων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

Κατά τις Αρχαιρεσίες που έλαβαν χώρα για την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΞ, εξελέγησαν οι ακόλουθοι (βάσει σταυρών προτίμησης):

1. ΤΑΣΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ
2. ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
3. ΤΣΑΚΑΛΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
4. ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ
5. ΧΑΤΖΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
6. ΣΒΥΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
7. ΜΑΝΔΡΙΝΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
8. ΚΑΛΛΙΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
9. ΜΑΪΣΤΡΑΛΗ ΑΝΤΙΓΟΝΗ
10. ΤΙΜΟΘΕΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ
11. ΤΣΙΤΛΑΚΙΔΗΣ ΗΡΑΚΛΗΣ
12. ΚΑΤΣΑΡΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Αναπληρωματικά Μέλη:

1. ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
2. ΜΕΡΙΑΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
3. ΠΟΛΛΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
4. ΖΑΦΕΙΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
5. ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
6. ΣΟΥΡΕΛΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

Για την Ελεγκτική Επιτροπή εξελέγησαν οι ακόλουθοι (βάσει σταυρών προτίμησης):
1. ΜΙΤΖΑΛΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
2. ΚΑΡΑΟΥΛΑΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
3. ΛΑΣΠΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΞ θα συνεδριάσει για να συγκροτηθεί σε Σώμα εντός των επόμενων ημερών.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Αμέσως μετά, ο Γρηγόρης Τάσιος δήλωσε τα εξής:

«Ενωμένοι οι ξενοδόχοι ξέρουν να νικούν. Αυτό το μήνυμα στέλνει παντού σήμερα η ΠΟΞ. Με συνέπεια στις θέσεις μας και συνέχεια στη δράση μας, προχωράμε μπροστά, με δύναμη και αυτοπεποίθηση, για να περάσουμε πάνω από τον πήχη των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε.

Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς στους συναδέλφους μου για τη μαζική συμμετοχή τους στη διαδικασία και την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου.

To ξενοδοχείο, σε συνθήκες μηδενικής ρευστότητας, είναι πάνω από μια μαύρη τρύπα που απειλεί να το καταπιεί. Με 6.027 ξενοδοχεία που άνοιξαν μέσα σε πρωτοφανείς συνθήκες και 4.000 που δεν τα κατάφεραν, το διακύβευμα δεν αφορά απλά ένα κλάδο, είναι εθνικό.

Το ελληνικό ξενοδοχείο πρέπει να ζήσει και να μην το πάρει ο άνεμος. Γιατί δεν υπάρχει ελληνική οικονομία χωρίς ελληνικό τουρισμό και δεν υπάρχει ελληνικός τουρισμός χωρίς ελληνικό ξενοδοχείο.

Τώρα είναι η ώρα των πράξεων του κράτους και της κυβέρνησης. Δεν επαιτούμε ούτε για χάρες, ούτε για δανεικά και αγύριστα.

Απαιτούμε το σεβασμό του κλάδου γιατί τον δικαιούμαστε, έχοντας αποδείξει επανειλημμένα την προσφορά μας στην οικονομία και την κοινωνία».

Νωρίτερα, «φωνή» αγωνίας, αλλά και αγώνα εξέπεμψε η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της ΠΟΞ που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της Θεσσαλονίκης, με συμμετοχή Προέδρων και Αντιπροσώπων – ξενοδόχων Ενώσεων από ολόκληρη την Ελλάδα, παρουσία του Προέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) Αλέξανδρου Βασιλικού.

Στη συζήτηση παρενέβη μέσω skype ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος.

Στην αρχή της ομιλίας του, ο Πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος περιέγραψε την «ωμή πραγματικότητα» που αντιμετωπίζουν σήμερα οι χιλιάδες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που παλεύουν για την επιβίωσή τους μέσα στο «τσουνάμι» των συνεπειών της πανδημίας.

Επιχειρήσεις που «έδωσαν μάχη με μεγάλες απώλειες» για να υποστηρίξουν το «άνοιγμα» του τουρισμού και που «έβαλαν τα δυνατά τους για να προστατέψουν πάνω απ’ όλα την υγεία και την υγειονομική αξιοπιστία της χώρας», εξασφαλίζοντας το δικαίωμα της ελπίδας για την επόμενη σεζόν.

«H “μαύρη τρύπα” της ρευστότητας απειλεί να καταπιεί κόπους και θυσίες μιας ζωής», τόνισε στη συνέχεια και πρόσθεσε: «’Η θα κάνουμε μια τολμηρή παράκαμψη με by pass, με ενίσχυση δηλαδή της ρευστότητας ή θα πέσουμε μέσα στη μαύρη τρύπα και θα μας καταπιεί. Δεν υπάρχει άλλο ενδεχόμενο από αυτά τα δύο. Και αυτό πρέπει να το έχει καλά στο μυαλό της η κυβέρνηση και κυρίως οι συναρμόδιοι υπουργοί γιατί είναι η δική τους πολιτική βούληση και οι δικές τους αποφάσεις που θα καθορίσουν αν ζούμε τον επίλογο του ελληνικού ξενοδοχείου ή τον πρόλογο νέων επιτυχιών για το ξενοδοχείο και τον τουρισμό».

Στο τέλος της Γενικής Συνέλευσης, το απερχόμενο Δ.Σ. βράβευσε για την πολυετή προσφορά τους στην Ομοσπονδία, αξιόλογα στελέχη της με σημαντική συνεισφορά στο επιχειρείν και στο συνδικαλισμό των ξενοδόχων.

Πρόκειται για τους: Αριστοτέλη Θωμόπουλο από τη Θεσσαλονίκη, Σακελλάριο Σουλούνια από τη Ρόδο και Κωνσταντίνο Λεβέντη από τη Μαγνησία.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Τάσιου

«Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Σας καλωσορίζω στην ετήσια τακτική μας συνέλευση, η οποία και συνιστά την κορυφαία δημοκρατική διαδικασία μέσα στην Ομοσπονδία μας.

Με το χέρι στην καρδιά και με όλη μου την ειλικρίνεια αλλά και το σεβασμό προς όλους σας, θέλω να τονίσω πως το ελληνικό ξενοδοχείο είναι στο πιο κομβικό του σημείο της σύγχρονης ιστορίας του.

Γι’ αυτό και η σημερινή Γενική Συνέλευση του κλάδου είναι φωνή αγωνίας αλλά και αγώνα!

Έχουμε μπροστά μας ένα μονόδρομο. Δύσβατο αλλά αποφασιστικής σημασίας για τις ζωές μας, τις οικογένειές μας, τις επιχειρήσεις μας και τους ανθρώπους που είναι δίπλα μας.

Και αυτό που λέω, ξέρετε καλά πως δεν έχει ίχνος υπερβολής. Ούτε τα λέμε για να προκαλέσουμε απλά εντυπώσεις. Είναι η περιγραφή της ωμής πραγματικότητας. Όλοι μας, κάθε ξενοδόχος, σε κάθε περιοχή της πατρίδας μας, ζει το προσωπικό του θρίλερ.

Με το «τσουνάμι» των συνεπειών της πανδημίας βρεθήκαμε από τη μια στιγμή στην άλλη με το κεφάλι κάτω από το νερό και να προσπαθούμε να πάρουμε ανάσα με το καλαμάκι.

Λέγαμε πως μόνο στις ταινίες γίνονται αυτά αλλά η ζωή τελικά αποδεικνύεται πιο περιπετειώδης, μέσα στις πρωτοφανείς συνθήκες που διαμορφώθηκαν και που κανείς δεν θα μπορούσε ένα χρόνο πριν να προβλέψει.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες που έπληξαν με αδιανόητο τρόπο τα ταξίδια, τις μεταφορές, την ψυχαγωγία και τον παγκόσμιο τουρισμό, ο κλάδος έδωσε και πάλι, ό,τι καλύτερο μπορούσε.

Αξιοποιήσαμε το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας που αρίστευσε στην υγειονομική διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας και δώσαμε τη μάχη με μεγάλες απώλειες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΤΕΠ 6.027 ξενοδοχεία άνοιξαν μέσα σε πρωτοφανείς συνθήκες και 4.000 δεν τα κατάφεραν. Βάλαμε τα δυνατά μας, προστατεύσαμε πάνω απ’ όλα την υγεία και την υγειονομική αξιοπιστία της χώρας και εξασφαλίσαμε το δικαίωμα να ελπίζουμε για την επόμενη σεζόν.

Αλλά πρέπει να είμαστε σαφείς και καθαροί γιατί οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Οι ξενοδόχοι έχασαν, δεν κέρδισαν στη φετινή σεζόν.

Σε συνθήκες μηδενικής ρευστότητας κάθε ξενοδοχείο φωνάζει «Ι can’t breathe». H «μαύρη τρύπα» της ρευστότητας απειλεί να καταπιεί κόπους και θυσίες μιας ζωής. ‘Η θα κάνουμε μια τολμηρή παράκαμψη με by pass, με ενίσχυση δηλαδή της ρευστότητας ή θα πέσουμε μέσα στη μαύρη τρύπα και θα μας καταπιεί. Δεν υπάρχει άλλο ενδεχόμενο από αυτά τα δύο.

Και αυτό πρέπει να το έχει καλά στο μυαλό της η κυβέρνηση και κυρίως οι συναρμόδιοι υπουργοί γιατί είναι η δική τους πολιτική βούληση και οι δικές τους αποφάσεις που θα καθορίσουν αν ζούμε τον επίλογο του ελληνικού ξενοδοχείου ή τον πρόλογο νέων επιτυχιών για το ξενοδοχείο και τον τουρισμό.

Οι ξενοδόχοι δεν μπορεί να είναι καλοί μόνον σαν παχιές αγελάδες για άρμεγμα εσόδων και εισφορών. Έρχεται και η στιγμή των «ισχνών αγελάδων» και αν δεν υπάρξει άμεση, τολμηρή και αποτελεσματική ανταπόκριση δεν θα υπάρχει καν αγελάδα!

Η ΠΟΞ από την πρώτη στιγμή αυτής της περιπέτειας, σε διαρκή ανοιχτή γραμμή με τις τοπικές Ενώσεις και σε στενή συνεργασία και με τους άλλους τουριστικούς φορείς, τον ΣΕΤΕ και το ΞΕΕ, έκανε εποικοδομητικές και ρεαλιστικές προτάσεις. Κάποιες έγιναν αποδεκτές, κάποιες γίνονται σήμερα, κάποιες οπωσδήποτε πρέπει να ξεκινήσουν από αύριο το πρωί να υλοποιούνται.

Όποιος δεν έχει μπει στα παπούτσια του ξενοδόχου μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Έστω και για ένα 24ωρο να παρακολουθήσει κανείς το τρέξιμο του ξενοδόχου για να φέρει σε πέρας τη δουλειά του και τις υποχρεώσεις του, θα αντιληφθεί τον ηρωισμό που χαρακτηρίζει το κλάδο.

Το φιλότιμο με το οποίο δουλεύει όχι μόνον για τον εαυτό του, αλλά και όσους εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από αυτόν.

Γι’ αυτό και δεν επαιτούμε τη στήριξη. Οι ξενοδόχοι είμαστε πολύ περήφανοι άνθρωποι για να γίνουμε επαίτες. Ούτε χάρες ζητάμε, ούτε δανεικά και αγύριστα. Απαιτούμε! Απαιτούμε σεβασμό και αναγνώριση. Απαιτούμε γιατί το δικαιούμαστε.

Υπάρχει ελληνική οικονομία χωρίς ελληνικό τουρισμό;

Υπάρχει ελληνικός τουρισμός χωρίς ελληνικό ξενοδοχείο;

Ας μη λέγονται τρέλες λοιπόν από διάφορους «καλοθελητές» που βρήκαν την ώρα να μιλήσουν για τουριστική μονοκαλλιέργεια και να αμφισβητήσουν την ανάγκη για στήριξη του τουρισμού. Ευτυχώς η κοινωνία ξέρει την αλήθεια.

Καθαρές κουβέντες λοιπόν. Για να πάμε παρακάτω, για να υπάρχει ελληνικός τουρισμός το 2021, για να επιβιώσει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα της χώρας που σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με το τουριστικό προϊόν, για να υπάρχουν έσοδα για τα δημόσια ταμεία, για να υπάρχουν δουλειές, κυρίως για τη νέα γενιά, το ξενοδοχείο πρέπει πρώτα απ’ όλα να καταφέρει να επιβιώσει.

Και αυτόν τον αγώνα θα δώσουμε. Ενωμένοι σαν γροθιά μπροστά στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται για όλους μας.

Ως Πρόεδρος της ΠΟΞ εκφράζω όλους τους συναδέλφους που ακόμη και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες δεν έπαψαν να οραματίζονται και να επιδιώκουν το καλύτερο για την επιχείρησή τους, τους εργαζόμενούς τους, τους συνεργάτες τους και τους προμηθευτές τους, την τοπική κοινωνία τους.

Συναδέλφους που πιστεύουν στον τουρισμό και στην αξία του. Και σε αυτή τη γραμμή πλεύσης είμαι απόλυτα αφοσιωμένος, ειδικά σήμερα που το ξενοδοχείο δίνει αγώνα ζωής. Αυτή είναι η καθημερινή μου έγνοια, αυτός είναι ο καθημερινός μου αγώνας.

Πιστεύω πως η συνδικαλιστική εκπροσώπηση του κλάδου δίνει το δικαίωμα σε κάθε έναν από εσάς να περπατάει με ψηλά το κεφάλι. Διότι οι ξενοδόχοι δεν είναι μέρος του προβλήματος.

Οι ξενοδόχοι αγωνίζονται και πασχίζουν για τις λύσεις. Λύσεις αποτελεσματικές, σύγχρονες, αποδοτικές που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν τη μεγάλη προσφορά τους στη χώρα.

Αγαπητοί Συνάδελφοι, μέλη της Γενικής Συνέλευσης της ΠΟΞ

Στους ώμους μας ακουμπούν ιστορικές ευθύνες για το ξενοδοχείο και τον τουρισμό. Δεν μιλάμε απλά για αριθμούς. Μιλάμε για ζήτημα ζωής ή ξαφνικού θανάτου.

Η ενότητα είναι αυτή που δείχνει την αποφασιστικότητα να μείνουμε ζωντανοί και όρθιοι στις επάλξεις. Μια φωνή, μια γροθιά, μια ισχυρή και διεκδικητική παρουσία εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις.

Για αυτό και είμαι βέβαιος πως η ενότητα, η συνέπεια και η συνέχεια θα είναι και το ηχηρό μήνυμα που θα βγει μέσα από αυτή την αίθουσα. Όσο πιο δυνατά και καθαρά ακουστεί, τόσο πιο μεγάλη θα είναι η δύναμή μας στον αγώνα που έχουμε μπροστά μας.

Τα καλύτερα λόγια είναι οι πράξεις. Και αυτές είναι που περιμένουμε να δούμε άμεσα. Οι καιροί δεν περιμένουν. Τώρα είναι ώρα αποφάσεων και πράξεων.

Σας ευχαριστώ άλλη μια φορά μέσα από την καρδιά μου για την εμπιστοσύνη. Σας διαβεβαιώνω πως θα συνεχίσω κάθε μέρα να βάζω τα δυνατά μου για την προάσπιση του Έλληνα ξενοδόχου. Δεν είναι υπόσχεση, είναι λόγος τιμής και συμβόλαιο καρδιάς.

Χίλια ευχαριστώ!»

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media